Ibis Mojo SL-R

Mojo SL + Mojo HD = Mojo SL-R. С подобно уравнение е илюстрирана новата рамка на американския производител Ibis, макар че  то не е съвсем точно. Моделът HD тук е намесен дотолкова, доколкото се явява стъпало в еволюцията на технологиите, използвани от Ibis, но най-новият модел на компанията – SL-R – всъщност е продължение на първите продукти в линията Mojo.

Припомням накратко историята – преди няколко години една от известните американски висококачествени марки бе възродена с нова рамка с окачване, изработена от въглеродни нишки, с ход 140 мм, удобна геометрия за АМ велосипед, отлични якостни характеристики, ниско тегло и едно от най-добрите окачвания на пазара – DW-Link. Това бе моделът Mojo, последван от още по-лек вариант – Mojo SL. Велосипедите бяха приети добре и вече имат верни привърженици, а компанията привлече Браян Лоупс като свое лице и покрай това създаде и Mojo HD – още по-здрав и дългоходов велосипед със 160 мм ход на задната ос. След всичко това инженерите на Ibis отново са обърнали погледа си към  първите две рамки, за да създадат техния наследник – Mojo SL-R.

Приемствеността между моделите се вижда ясно в хода на задницата (140 мм), формите на рамката, геометрията, материалите и теглото. Последното е наистина забележително – 2.26 кг за рамката (със заден амортисьор Fox Float RP23), 10.16 кг за цял велосипед с топ компоненти и 11,66 кг за такъв с по-нормални части, пак висок клас (например с обновената група XT на Shimano), включително педалите и кол за седалка с регулируема височина. Същевременно е постигнато и подобрение в якостните характеристики – увеличена е устойчивостта към странични натоварвания (с 10%) и към усукване (със 100% ), с което Mojo SL-R се доближава до стойностите, характерни за Mojo HD.

Как е постигнато всичко това? Най-вече с използване на всички актуални стандарти и нови технологии в областта на композитните материали от въглеродни влакна. Предният триъгълник е изработен като единна куха структура, в която са интегрирани челната тръба (вече е конусовидна), средното движение (вече е BB92 за средни движения с директно набити в рамката лагери), Post Mount накрайници за задната спирачка и др. Рамката използва директен захват на предния дерайльор, което е позволило седалковата тъба да бъде проектирана много по-свободно, откъдето също е било спестено тегло.

Ушите за задната ос също са неделима част от рамката, оформени с цялата задница като единен процес. Те за са проходна ос Maxle с размери 142х12 мм. По този повод стана ясно, че и Mojo HD ще премине към този стандарт (в момента тази рамка е със 135х12 мм ос).

Стандартният челен ъгъл на Mojo SL-R е 69 градуса (с вилка със 140 мм ход), но рамката ще се предлага и със специални чашки cane Creek AngleSet за конусовидни чела, чрез които ще може да бъде намален до 67.5 градуса или увеличен до 70.5 градуса. Останалите елементи на геометрията остават непроменени спрямо SL – можете да ги видите в сайта на производителя.

Цената на новата рамка ще бъде 2499 $. Размерите са четири, толкова са и цветовете, в които ще се предлага. Mojo SL също ще остане на пазара, но с по-ниска цена – 2199 $.

http://www.ibiscycles.com/

{gallery}products_news/products-news-110810_pics{/gallery}

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>