Световна купа 2011 – DHI#6 в Ла Брес

На 7 август във френския курорт Ла Брес се проведе шестият кръг в дисциплината спускане за СК. Трасето бе съвсем кратко (1.2 км) и доста стръмно (300 м денивелация, т.е. 25% среден наклон), а в допълнение към това бе и кално заради падналия предната нощ дъжд, и макар че в часовете на състезанието почвата бе започнала да се стяга, пътеката все още бе хлъзгава и на повечето места състезателите караха доста по-бавно в сравнение с това, което сме свикнали да виждаме от тях при по-добри условия. За сравнение, времената от финалното спускане бяха с поняколко секунди по-лоши от тези на квалификацията – можете са прецените какво означава това предвид дължината на трасето. В горната част пистата бе открита и изискваше доста педалиране, а в средната бяха по-стръмните и технични участъци.

При жените, които стартираха първи, най-бърза бе Трейси Моузли (Великобритания, Trek). За нея това е четвърта победа през този сезон, което й помогна да увеличи преднината си във временното класиране до 150 т. преди последния кръг в Италия след две седмици. Първото добро време в състезанието бе постигнато от сънародничката й Рейчъл Атертън (Commencal), която на квалификацията претърпя падане и поради това във финала стартира от ранна позиция. Резултатът на Атертън бе толкова добър, че се задържа почти до края на надпреварата. Едва Сабрина Жоние (Франция, Maxxis – Rocky Mountain), трета в квалификацията, успя да подобри времето на Рейчъл – при това с цели 8 секунди! Предпоследна по трасето бе Флориан Пужин (Франция, Scott 11), която започна с изоставане спрямо Жоние на първите две контроли, но в долната част някак си успя да надмине всички очаквания, завършвайки с миниатюрна преднина от 10 стотни. На старта остана само Моузли, която през този сезон има силата, уменията, а вече и необходимата увереност, за да печели дори и в най-трудните условия, което направи и в Ла Брес, завършвайки с почти 5 секунди под времето на Пужин. Така крайната титла е почти гарантирана за Моузли – тя има 1330 т. във временното класиране. Шансовете на Пужин (1180 т.) да я задмине са по-скоро теоретични, както и тези на Рейчъл Атертън (945 т.) да се придвижи на второ място.

При мъжете първото наистина добро време, маркирало впоследствие топ 10, бе дадено от Бен Катро (Великобритания). Той поседя дълго на горещия стол – цели 34 участници се изредиха по трасето, преди Джъстин Лиов (Нова Зеландия, Trek) да го измести – веднага след това той на свой ред бе „детрониран“ от британеца Марк Бомонт. Той на свой ред поседя известно време на първа позиция, като един от най-големите фаворити за деня, ако гледаме контролните времена, бе Джош Брайсленд (Великобритания, Santa Cruz Syndicate) – младият британец обаче падна нелепо само на метри преди финала и остана назад в класирането. По това време дъждът отново се бе завърнал, макар и за кратко, правейки трасето още по-хлъзгаво. След Брайсленд обаче Фабиен Барел (Франция, Mondraker) успя да седне на горещия стол, като в крайна сметка времето му се оказа достатъчно добро за 4-то място. Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) бе пети на квалификацията и демонстрира забележително каране на финала, натискайки здраво педалите навсякъде, където можеше и запазвайки добър баланс и скорост върху хлъзгавия склон. Резултатът от това бе с 3.5 секунди по-добър от този на Барел. След Минаар неговият съотборник Стив Пийт даде достатъчно добро време за топ 5, но бе дисквалифициран, защото неволно излезе извън трасето, макар и само с няколко сантиметра. Джий Атертън (Великобритания, Commencal) направи състезанието драматично, след като даде най-добро време на горната контрола, но в крайна сметка завърши само с половин секунда назад, спечелвайки второ място за деня. Стив Смит (Канада, Devinci), предпоследен по трасето, не успя да се качи на подиума. Най-бърз в квалификацията отново бе американецът Аарън Гуин (Trek), но в Ла Брес той не успя да повтори успеха си на финала и финишира трети, затвърждавайки „прокобата“, че американец все още не е печелил световна купа във Франция. Третото място обаче бе достатъчно за Гуин да бетонира победата си в крайното класиране – никой вече не може да го измести от върха там. Сега остава да видим дали това ще му подейства достатъчно успокояващо, за да спечели и титлата световен шампион… Пети в Ла Брес остана Камерън Коул (Нова Зеландия, Lapierre), а във временното класиране Грег Минаар води пред Джий Атертън с около 150 т., което е много добра преднина, но все още не означава сигурна втора позиция – едно падане или технически проблем в последния кръг биха могли да променят подреждането.