Изкачване на вр. Ботев на 6 август

Традиционното туристическо състезание по изкачване на вр. Ботев с велосипеди ще стартира както обикновено от местността Паниците над гр. Калофер в събота, 6 август от 7:00 ч. Останалите подробности можете да видите в Наредбата, предоставена от организаторите от Българска федерация по туризъм:

ПОКАНА-НАРЕДБА

за изкачване на връх „Ботев“ с велосипеди

I.  Цел и задачи: След като през 2009 г. възстановихме ежегодното изкачване на връх „Ботев“ с велосипеди, да затвърдим и превърнем в традиция тази чудесна проява. Като част от тази традиция най-бързият отново ще бъде награден с учредената купа на името на загиналия трагично Хари Тевекелян /организатор на първото проведено от БФТ изкачване на върха през 2001г./. Наред с награждаването на най-бързия, всеки изкачил върха ще се разглежда като победител и ще получи грамота с изписани име и време. Проявата има за основна своя цел да популяризира планинското колоездене и да приобщи повече любители на планината към колотуристическите спортове, изискващи значително функционално натоварване.

II. Време на провеждане – 6 август 2011 г, събота.

III. Изходен пункт – гр. Калофер, м. Паниците /палатков лагер/.

  1. IV. Условия за участие:
  2. Планински велосипед в изправност,
  3. Планинска здравна застраховка,
  4. Медицинско свидетелство,
  5. Каска и ръкавици,
  6. Такса участие: 5 лв. /включва придружаваща кола, подкрепителен пункт на върха, бира и персонални грамоти на финала/

V. Особености:

Трасето е дълго 30 км с вертикална денивелация от 1660м. Изкачването на върха е възможно със 100% каране на велосипеда, но изисква много добра физическа, тактическа, техническа и кондиционална подготовка на участниците. На голямо натоварване ще бъдат подложени и велосипедите, както при изкачването, така и при спускането. Никакъв компромис не може да се допуска към гумите, спирачките, веригите и другите части по возилото. Препоръчва се на любителите на екстремното спускане да се оборудват с протектори. НОСЕНЕТО НА КАСКА И РЪКАВИЦИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! Засича се само времето на изкачване!

VI.  График на провеждане:

5.08. – пристигане в гр. Калофер, настаняване в палатковия лагер или в туристическата спалня в града.

5.08. след 18:00 ч. – м. Паниците /палатков лагер/: регистрация на групата на палатки, проверка на велосипедите и техническа конференция. Търсете Пеню Пенев от Сливен или Димитър Балански от Исперих

6.08. от 7:00 ч. Старт на изкачването от м. Паниците – бариерата.

Спускане от върха след кратка неутрализация на подкрепителния пункт.

Посрещане на участниците в м. Паниците, връчване на грамоти

VII.           Карта на изкачването:

http://www.bikemap.net/route/244609

VIII. Допълнителни указания:

  1. Всеки участник си поема разходите /пътни, дневни, нощувка и застраховка/, като вечерта преди старта заплаща и стартова такса от 5 лв.
  2. Записване и информация: Лазар Владиславов /0888 708639, [email protected]