Shockblaze и Ferrini 2012

В средата на месец юли MaxEurope, и по-точно подразделението MaxTec, в чиито актив са марките Shockblaze и Ferrini, представи новите модели за 2012 г. Чистосърдечно си признавам, че видяното по време на презентацията ме накара да се почувствам добре, защото… сами ще видите защо!

Това няма да е обичайната статия за нови продукти, тъй като в случая с Ferrini и Shockblaze се налага да кажем доста неща, преди да разгледаме конкретните модели, тъй като по една или друга причина в последните 1-2 години около пловдивската компания Макском, производител на велосипедите Sprint, се случиха новости, за които може би не всички читатели знаят.

Казано най-просто, компанията порасна и то доста. Вероятно знаете, че заводът за велосипеди на Макском, открит преди няколко години, е най-големият в България и на Балканите, с капацитет 500 000 велосипеда годишно. Малко е трудно да си представи човек какво стои зад това число, но благодарение на обиколката из производствените халета преди представянето добих поне минимални впечатления (за това малко по-късно). В тази огромна фабрика, освен велосипеди се произвеждат и бебешки колички с марката Chipolino и капли с марката Velotec.

Първата и засега най-известна в България марка велосипеди на Макском е Sprint, като преди години бе лансирана и производната SPR за велосипедите от среден и висок клас. През 2010 г. обаче българският производител избра друга стратегия и се насочи към две италиански марки – Shockblaze и Ferrini, в които видя потенциал за по-сериозно навлизане на европейския пазар с висококачествени продукти, насочени към по-високите ценови сегменти. Затова Макском закупи дялово участие в тях и за да се управляват и развиват по-лесно отделните й подразделения, компанията бе преструктурирана в холдинга Max Europe, в който Shockblaze и Ferrini са част от компанията MaxTec. Създаделят на тези марки и сега е техен съсобственик и продължава активно да участва в разработването на продуктовите линии, но производството на велосипедите е пренесено изцяло тук, в България. Не и продажбите обаче – едва ли ще се изненадате от факта, че основната част от продукцията заминава зад граница, където се появяват все повече дистрибутори и именно те бяха гости на презентацията в Пловдив. Сещам се за поне десетина държави, в които продуктите на Shockblaze и Ferrini вече присъстват, в някои дори с повече от един дилър.

Както казах, представянето всъщност започна с разходка из огромните помещения на завода. Имахме възможност да видим различните поточни линии, камерите за боядисване, машините за направа на каплите, склада, в който се чувстваш сякаш си на тясна уличка в квартал от картонени сгради (кашони с велосипеди на няколко нива)… Дори в събота десетки хора бяха на работните си места, всеки зает със своята конкретна дейност (монтаж на едни или други компоненти, полагане на стикерите, преди рамките да се отправят към бояджийското хале, и т.н., и т.н.).

Shockblaze и Ferrini обаче не се правят в този общ кюп. За тях има отделно, по-малко хале, където всеки отделен велосипед се сглобява цялостно от някой от най-опитните механици на компанията. Пак там, още преди сглобяването, се слагат стикерите под лака и изобщо… това си е нещо като минифабрика под покрива на големия завод. С подобен подход MaxTec се старае да осигури максимално внимание към детайлите при сглобяването на велосипедите, излизащи на пазара с тези две марки.

Байковете на Shockblaze  и Ferrini не се отличават само по това от „събратята“ си, с които се произвеждат под един покрив. Ако за велосипедите Sprint например се използват каталожни рамки на производители в Далечния Изток, то при байковете, които ще видите в тази статия, подходът е съвсем различен. Повечето от скъпите модели, включително карбоновите, са разработени специално от и за българския производител. Това съвсем не се отнася само за геометрията и избраните „екстри“, а и за самата форма и профил на тръбите. Как става? За алуминиевите рамки например първо се намира специализиран производител в Далечния Изток, който произвежда т.нар. „инструмент“, чрез който след това се правят и самите тръби от избрания материал. Става дума вероятно за някакъв тип калъп, но по-добре да не навлизам чак в такива подробности, тъй като металургията определено не ми е слабост. Знам само, че направата на този „инструмент“ струва няколко десетки хиляди долара. Когато тръбите са готови, те отиват в завода на производителя на рамки, който вече ги заварява, следвайки заданието на Maxtec, избраната геометрия и т.н. Този втори производител е познат у нас – компанията Astro – но не очаквайте да видите моделите на Shockblaze в сайта й! Такъв е подходът и за карбоновите рамки – очевидно те не се правят от метални тръби, но отново шаблоните, чрез които се изработват, са направени специално за MaxTec съобразно представен от тях проект.

Така се приближаваме и до конкретните велосипеди, а те са доста на брой! Преди това обаче ще се опитам да обобщя някои техни общи характеристики, най-вече на велосипедите Shockblaze.

Първо, прави впечатление наличието на конусовидна челна тръба (1.5 долу, 1 1/8 горе) при всички модели във високия и дори при повечето в средния клас. Тази технология бе възприета от всички реномирани чуждестранни производители в последните 2-3 години, тъй като осигурява повече коравина в предната част на велосипеда, без това да е за сметка на много по-високо тегло.

Друга силна тенденция в каталога на Shockblaze е огромното разнообразие от 29-цолови планински велосипеди. Ясно е, че в цял свят този сегмент бележи истински бум в последната година, но аз лично не очаквах, че български производител ще реагира толкова бързо (все пак обаче да не забравяме къде е основният пазар на марката). Почти всички планински модели, както твърдаците, така и тези с двойно окачване, през 2012 г. ще имат и 29-цолов вариант.

Третата „очевадна“ тенденция засяга дизайна на велосипедите. Вече не става дума само за добро оформление на рамката. Не става дума и за окомплектоването й с подхождащи си по цвят компоненти. През 2012 г. много от частите, вложени във велосипедите на Shockblaze, на практика са произведени с логото на марката и в цветовете, необходими за постигане на цялостна визия на завършения велосипед.

След толкова много въвеждаща информация, време е да насочим поглед и към конкретните модели на двете марки.


Shockblaze 2012

KRS

Това е топ-серията сред твърдите рамки. Тя включва велосипеди, насочени към любителите на ХС карането, като байковете са напълно готови и за участие в състезания, благодарение на „наточената“ геометрия и леките, качествени компоненти.

Най-важното в тях обаче е рамката – тя е карбонова, с конструкция тип монокок, като са използвани карбонови платове с еднопосочни въглеродни нишки. Както стана дума, челната тръба е конусовидна. Другите модерни технологии включват  средно движение е BB30, директен монтаж за предния дерайльор, предпазна плочка на стойките на веригата при предните венци и брони за жилата, които минават вътре в рамката.

Най-скъп е моделът Elite, който е оборудван с вилка Fox 32 Float Evolution RL със 100 мм ход и движение с компоненти Sram X0/X9 с 2х10 предавки. Спирачките са Avid Elixir 5, а периферните компоненти и колелата носят марката на Shockblaze.

След него се нарежда KRS Race, който ползва същата рамка, но малко по-евтини компоненти – вилка Rock Shox Reba RL, движение и спирачки Shimano XT (отново 2х10 скорости) и малко по-тежки колела.

Най-достъпен ще е моделът KRS Pro – вилка Rock Shox Recon TK и движение Shimano XT/SLX с 3х10 предавки. Рамката обаче е все същата, така че и този велосипед може да бъде надграден до „състезателна форма“.

Изброените байкове имат и 29-цолови варианти – ще ги познаете по добавката Т9 в името. На практика техните окомплектовки са същите, само че рамката е за по-големия размер колела. Иначе тя има същите характеристики, които вече споменахме.

Enemy

Това е чисто новият ХС велосипед с двойно окачване на Shockblaze. Той използва алуминиева рамка с хидроформовани, тройно изтънени тръби и окачване FSS, патентовано от Astro. И тази рамка е с конусовидно чело и с директен монтаж на предния дерайльор, но пътят на броните вече е отвън (по долната тръба, каквато е тенденцията напоследък), а средното движение е стандартно.

FSS означава Floating Shock System и е представител на новото поколение системи за задно окачване, използващи заден триъгълник, закачен към предната част с две двойки къси ставни връзки. По този начин задната ос се движи около виртуална опорна точка и това позволява да се моделира по-сложна траектория с цел по-добро поведение при педалиране, спиране и, разбира се, при абсорбиране на неравносите. В случая с FSS самите точки за захващане на задния амортисьор също са „плаващи“, тъй като и от двете страни той е прикрепен към кобилиците, а не директно към рамката. Ходът на окачването при Enemy е 100 мм, задният амортисьор е с размер 165х38 мм, като при един от представените модели бе избран Rock Shox Ario, a при друг – Fox Float RP2.

Модификациите всъщност са четири – две нива на оборудване (Elite и Race) и два варианта за размер на колелата – 26 и 29 цола (Т9). При 26-цоловия велосипед горната тръба е права, докато при по-големия му събрат тя се спуска с извивка към седалковата тръба, за да се намали височината.

Еnemy Elite е със заден амортисьор Rock Shox, вилка Reba RL от същия производител и движение с компоненти Sram X0/X9 и Shimano (30 скорости). При Т9 Elite оборудването е дори по-високо, тъй като включва шок и вилка Fox, както и скоростна система 2х10. При моделите Race нещата са обърнати и 26-цоловият вариант е окомплектован с малко по-добри компоненти.

Skin


Новият АМ велосипед Skin като че ли бе гвоздеят в програмата – не само за мен (заради предпочитанията ми към такъв тип велосипеди), но и за останалите гости. Причината може би се крие в това, че повечето байкове на Shockblaze и през 2012 г. остават с ХС насоченост, като Skin ще е първото отклонение в посока по-агресивно каране надолу, повече свобода при спусканията.

В същото време, въпреки големия ход на задната ос – 160 мм – Skin разчита на системата FSS, за да осигури ефективно педалиране. На горната снимка се вижда в общи линии как са разположени ставните връзки на окачването и как се движат. Задният амортисьор e Fox Float RP2 с размери 200х57 мм.

Рамката е с изтънени и хидроформовани алуминиеви тръби за намаляване на теглото и използва актуални технологии като конусовидна челна тръба, директен монтаж на предния дерайльор и 142х12 мм задна проходна ос.

Skin се предлага с две нива на окомплектовка, като и в двата случая вилката е Fox 36 Float RLC със 160 мм ход. При модела Elite скоростната система е Sram X0/X9 с 2х10 предавки, спирачките са Avid Elixir 7, а колелата са DT Swiss. При него е включен и кол за седалка Crank Brothers Joplin 4 с регулируема височина.

При по-достъпния модел Race компонентите са по-евтини (но отново са поне среден клас), като скоростната система е с 3х10 предавки и компоненти Shimano SLX/XT, а колът за седалката е стандартен.

R9

Връщаме се към ХС твърдаците, този път алуминиевите, които са обединени в серията R, като различните цифри след тази буква указват нивото на модела. В случая R9 е най-скъпият байк с твърда алуминиева рамка, като се предлага с две окомплектовки – Team и Еlite.

При Team вилката е Rock Shox Reba RL, а движението е с компоненти Sram X0/X9, като спирачките са Avid Elixir 5, а колелата и периферните компоненти са с марката на Shockblaze. При Elite нивото не е много по-ниско, разликата по-скоро е в производителите на компонентите – Fox 32 Float, Shimano SLX/XT и спирачки от групата Deore.

Рамката е от алуминиеви тръби 6061 Т6, отново хидроформовани и изтънени, с конусовидно чело и средно движение BB30.

И отново, за двата модела R9 има и 29-цолови варианти със същите компоненти и същите характеристики на рамката.

R7

И тук има общо 4 модела – Race и Pro във варианти 29 и 26 цола.

R7 Race всъщност играе ролята на преход между по-скъпите модели R9, тъй като използва тяхната рамка и е със среден клас компоненти.

При R7 Pro рамката на пръв поглед изглежда същата, но тръбите са от друг материал (отново алуминий 6061, само че не са токлова леки, различно е изтъняването), средното движение също вече е класическо, а не ВВ30. Тук забелязваме и първите компоненти от началния клас – например вилка SR Suntour XCM V3 RL. Челната тръба обаче е конусовидна, така че като цяло рамката е годна за надграждане с компоненти от висок клас. Скоростната система е Shimano Deore, а спирачките са Promax, хидравлични.

R6 Disc

Слизайки надолу по ценовата стълбица, стигаме и до новия модел R6. Едва при него челото вече е с еднакъв диаметър долу и горе, за полуинтегрирани чашки 1 1/8. Рамката е от алуминий 6061, но за производството й са използвани по-обикновени технологии. Вилката отново е SR Suntour XCM V3 RL, спирачките са Shimano M445, а скоростната система е с компоненти Shimano Alivio и Deore.

R5 Disc

R5 е най-евтиният планински велосипед с марката Shockblaze – рамката е същата като при R6, вилката при двата модела също е еднаква, но окомплектовката тук е с компоненти Acera/Alivio и спирачки Promax.

http://www.shockblaze.com/


Ferrini 2012

Под марката Ferrini се предлагат предимно градски и туристически велосипеди, има и детски модели. Планинските са само четири – можем да ги определим като начален клас и на практика те довършват серията R, която разгледахме при Shockblaze. Заради по-ниския клас, в който попадат, моделите от R4 до R1 са в каталога на Ferrini. Всъщност това е и основната новост при тях – наличието на междинните R2 и R4.

Всички байкове са с алуминиеви рамки, като тази на R4 е от най-висок клас – обща с модела R5 на Shockblaze. Байкът е с вилка SR Suntour XCT, компоненти Shimano Acera и механични дискови спирачки.

R3 и R2 споделят обща рамка, с полуинтегрирани чашки и сменяемо ухо за дерайльора. R3 също е с вилка SR Suntour XCT, V-образни спирачки и компоненти Shimano Alivio. R2 e с нисък клас монтаж на Shimano, вилка SR Suntour M2025 и механични дискови спирачки.

R1 е с най-евтината, но все пак алуминиева рамка – с външни чашки 1 1/8, но без сменяемо ухо за дерайльора.

Като цяло за каране в планината аз лично бих препоръчал моделите от R3 (включително) нагоре.

http://www.ferrini-bikes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>