Световна купа 2011 – DHI#3 и 4X#3 в Леоганг, Австрия

На 11-12 юни в австрийския курорт Леоганг най-добрите състезатели в света по спускане и 4-крос се срещнаха за третия кръг от Световната купа. Времето бе дъждовно и мрачно, така че калните гуми и защитните плаки на маските влязоха в употреба.


Трасето за съботните стартове по 4Х бе доста интересно, с няколко места, предлагащи избор на линии и възможности за изпреварване, включително една секция, където пистата буквално се раздвояваше  и след това отново се събираше. Едната част включваше участък с доста камъни, но явно той бе по-лесен за участниците, поне в кални условия, защото повечето минаваха точно по него.

Първа в квалификацията при жените бе чехкинята Романа Лабункова, която пропусна първите два старта за сезона в полза на дисциплината ВМХ, която също практикува. В третия кръг Лабункова показа нагледно ползата от това чрез експлозивния си старт, който й помогна да спечели с лекота първите две гонки и й донесе и крайния успех на финала, където тя срещна Мелиса Бюл (САЩ), Анеке Беертен (Холандия, Milka Trek) и Лусия Ойтжен (Швейцария). Чешката състезателка се изстреля най-бързо и влезе първа в завоя, което на това трасе и при тези условия бе предопределящо за изхода във всеки рунд. След това тя просто не трябваше да допуска грешки и финишира първа. Беертен и Бюл през цялото време се движеха съвсем близо, но Бюл все пак имаше лека преднина и успя да я запази. Ойтжен завърши последна, а победителка в малкия финал (пето място) стана Селин Грос (Франция, Team Morzine – Avoriaz / Haute – Savoie).

По подобен начин се развиха нещата и при мъжете, където Джаред Грейвс (Австралия, Yeti Fox) даде най-добро време на квалификацията и след това спечели всички рундове, включително и финалния. На второ място завърши отново Давид Граф (Швейцария) – той бе един от малкото състезатели, минаващи по споменатото второ разклонение на трасето, по което имаше два големи скока за преодоляване. Трети и четвърти останаха Томас Славик (Чехия, RSP) и сънародника му Михал Прокоп. Победител в малкия финал бе Роже Риндернехт (Швейцария).

Във временното класиране при жените води Анеке Беертен (250 т.), следвана от Лусия Ойтжен (130 т.) и Селин Грос (120 т.). При мъжете Джаред Грейвс е с 300 т., Давид Граф е с 250, а Роже Риндернехт с 200.

В неделя трасето за спускане също бе кално, но поне не валеше и на места имаше засъхващи участъци, а и корените не бяха толкова хлъзгави. Тези условия обаче затрудниха състезателите в избора на гуми, тъй като за по-твърдите участъци гумите за кал бяха бавни, но в гората все още имаше доста меки и хлъзгави секции.

Флориан Пужин (Франция, Scott 11) най-сетне успя да спечели кръг от СК, при това повече от убедително. Французойката бе първа на квалификацията и постигна същия резултат на финала, макар времето й да бе с 5 секунди по-лошо от квалификационното. Мириам Никол (Франция, Riding Addiction Commencal), която завърши на четвърто място, се задържа най-дълго на горещия стол, като дори състезателка от калибъра на Сабрина Жоние (Франция, Maxxis – Rocky Mountain) не успя да я измести оттам и завърши на пето място. Трейси Моузли (Великобритания, Trek) обаче бе по-бърза с цели 7 секунди, а сънародничката й Рейчъл Атертън (Commencal) зае второто място с аванс от едва 10 стотни.

При мъжете първото добро време бе дадено от австриеца Маркус Пекол (MS Evil), който се представи отлично на родна земя и в крайна сметка завърши на 16-то място. Споменавам го, защото той поседя наистина дълго на горещия стол, преди да бъде изместен от съотборника си Брук Макдоналд (Нова Зеландия) с повече от 4 секунди разлика. След това първите три позиции започнаха да се разместват с всеки следващ състезател, а Сам Хил (Австралия, Monster Energy / Specialized / Mad Catz) поседя на свой ред известно време на горещия стол, завършвайки с време, което изглеждаше достатъчно добро за подиум, особено след като Седрик Грасия и Дани Харт го застрашиха, но не успяха да го изместят от временната първа позиция. Така беше, докато не дойде ред на Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate), който свали над 3 секунди от времето на Хил. След него няколко души не успяха да внесат съществени промени, а когато се стигна до последните трима, канадецът Стив Смит (Devinci Global Racing) се намести между Минаар и Хил. Джий Атертън (Великобритания, Commencal) бе предпоследен и завърши с преднина от 3.6 секунди пред Минаар, което изглеждаше почти невъзможно постижение. Остана само американецът Аарън Гуин (Trek), който за втори пореден път бе най-бърз в квалификацията, но в предишния кръг падна на финалното спускане, след като водеше с доста на контролата. В Леоганг обаче нещата се развиха в негова полза. След като на първата контрола американецът бе по-бърз с повече от 4 секунди, той пресече финалната линия, сваляйки 2 секунди от времето на Атертън.

Така Гуин излезе отново начело във временното класиране с 628 т. Минаар е съвсем близо с 582 т., а Джий Атертън е трети с 527. При жените Трейси Моузли продължава да е на върха с 660 т., следвана от Пужин с 570 т. и Рейчъл Атертън с 410 т.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>