Adventure & Extreme Expo – Общ поглед

След като ви представих подробности от щанда на Velocity, които бяха единственият велоизложител в Adventure & Extreme Expo 2011, време е да ви разкажа накратко и за другите интересни неща, които можеха да се видят в Международния изложбен център от 28 април до 1 май. За ден на моето посещение избрах събота, което се оказа добро попадение – освен че имаше доста посетители, демонстрациите на открито се радваха и на хубаво време, така че успях да се насладя на пълната програма, предложена от организатори и изложители вътре и вън.

Може би трябва да започна с това, че единственото, което липсваше на това първо издание на специализираното изложение за екстремни спортове, бяха повече изложители. Наличните със сигурност представиха добре разнообразието от приключения и спортове на открито, но в залата и навън имаше място за поне още толкова атракции и щандове. Иначе посетители не липсваха, в часовете преди обяд дори се бе образувала малка опашка на касата.

Първото нещо, което можеха да видят влизащите, бе площадката с рампи, на която момчетата от Velocity за забавляваха с BMX велосипедите си.

След тях дойде ред и на демонстрациите със скейтборд, организирани от Board Shop, които бяха не по-малко интересни.

Влизайки в залата, първият щанд бе на магазина за планинарско оборудване и екипировка „Алпи“, който е познат на МТБ любителите и като основен партньор в организацията на „Обиколката на Витоша“. Имаше  и още 2-3 щанда на фирми, предлагащи алпийска екипировка.

Веднага след това вниманието ми бе привлечено от щанда на лодкарница „Косатка“, където изработката на дървен каяк течеше с пълна силя. В случая нямаше как да се покаже ръчната направа на самата лодка, но посетителите можеха да наблюдават поне изработката на греблата, както и да научат подробности за технологията и предимствата й според майстора-лодкар Людмил. Като оставим настрана „специалното отношение“ към една ръчно изработена лодка, тези продукти са и едни от най-леките в класа си (става дума за туристически каяци, а не за спортни). По думите на Людмил изложените мостри са с 1 кг по-леки от лодки с аналогични размери, изработени от най-модерни композитни материали и технологии. Към това се добавя и възможността да изработите каяка си сами, под вещото ръководство на хората от „Косатка“. Можете да ги намерите в интернет на адрес http://lodka.eu/ .

Имаше, разбира се, и фирми, предлагащи каяци, изработени от полимери, композитни материали, включително надуваеми и разглобяеми. Между другото, сезонът за този приятен воден спорт вече е започнал. Аз лично миналата година опитах за първи път и определено ми хареса, така че ако се чудите как да разнообразите летните месеци, обмислете и тази алтернатива.

Като цяло водните спортове бяха широко застъпени в Adventure & Extreme Expo. Вероятно една от причините е, че летните месеци са пред нас, а какво по-хубаво от това да се раздвижиш повече или по-малко екстремно сред водната прохлада на морето, реките и язовирите.

Организаторите бяха разположили в залата дори малък басейн, в който се проведоха импровизирани тестове на някои продукти, предназначени за воден спорт. А също и на специалната серия фотоапарати Tough на Olympus.

Вносителите на марката за България бяха един от основните партньори на изложението, представяйки споменатата „екстремна“ линия компактни фотоапарати. Те са създадени специално за употреба при занимания на открито и се отличават с повишена устойчивост на удар, натиск, вода, прах, студ и други неблагоприятни въздействия на околната среда. Всички са снабдени с матрица с висока разделителна способност – 14 МР, голям дисплей на гърба и освен снимки, могат да заснемат и видеоклипове в HD формат.

Както виждате и от горните снимки, потапянето във вода им понася добре.

Най-як е моделът TG-810 – с изцяло метален корпус и възможност за 5-кратно увеличение на фокусното разстояние. Той може да издържи падане от височина 2 м, гмуркане на дълбочина до 10 м, натиск до 100 кг и температури до -10 °. Освен това е оборудван с GPS приемник, който да запише точните координати на мястото, където е направена всяка снимка, а също и с електронен компас и сензор за атмосферното налягане.

TG-610 и TG-310 са по-достъпни като цена, но с по-слаба защита срещу вода и падания. Във всички случаи обаче те не са и обикновени „сапунерки“, които да трябва да пазите като крехки бижута – според производителя няма да им стане нищо, ако ги изпуснете от височина до 1.5 м и ако ги потопите на 3 м под водата.

За любителите на фотографията ще е интересна и серията PEN – специфичното при нея е, че това е система, разработена от Olympus, която включва компактни тела и сменяеми обективи, както и множество аксесоари за тях. Продуктите от серията PEN са замислени като алтернатива на SLR апаратите, насочена към хората, които търсят лек и компактен фотоапарат, но с много по-сериозни фотографски функции спрямо обикновените „джобни“ камери.

Гривните с холограмната технология Try Max според производителя им оптимизират естествените енергийни потоци в човешкото тяло и по този начин увеличават силата и гъвкавостта и подобряват баланса. Все още има доста спорове дали това наистина е така, или по-скоро се разчита на самовнушението, но във всички случаи на щанда на българския представител всеки можеше да опита няколко прости експеримента и прецени за себе си.

В съседство пък можеше да се види поредното средство за забавление, използващо „дъска“ и наречено фрийборд. Както виждате, то наподобява скейтборда, но четирите колела са разположени по-широко, а в средата на дъската има още две, които могат да се въртят на 360 градуса. Трудно ми е да обясня принципа на управление, тъй като не карам сноуборд, но идеята е фрийборда да наподобява именно този зимен спорт, само че на асфалт. Най-лесно ще добиете представа за това ново пособие, ако посетите сайта http://www.freebord.bg/

Наблизо бяха изложени и маунтин бордовете, които са на пазара вече от няколко години. Повечето от вас сигурно знаят, че става дума за нещо като уголемен вариант на скейтборда, само че предназначен за каране по пресечен терен – черни пътища, пътеки, специализирани трасета и др.

Стената за катерене на Walltopia бе замислена като една от основните атракции на изложението. В първите часове само децата се престрашаваха да се забавляват на нея, но към обяд интересът към съоръжението се засили и сред по-високите възрастови групи.

Навън пък един човек демонстрираше завиден баланс върху опъната лента и някои сложни трикове във въздуха. Този спорт се нарича slacklining и до онзиден изобщо не предполагах за съществуването му. Интересно за наблюдаване, но със сигурност не и лесно за научаване.

Не претендирам да съм успял да спомена всичко ново и любопитно от Adventure & Extreme Expo – все пак информацията е пречупена през моята „призма“, но като цяло се получи интересно събитие с потенциал за бъдещо развитие с още повече изложители, спортове и атракции. Ако не сте го посетили през изминалите 4 дни, може би си струва да го направите догодина.

http://advex.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>