Земетресението в Япония и велоиндустрията

Много компании от велосипедния бранш подеха или се включиха в кампании за събиране на средства и помощи за Япония след опустошителното земетресение там през месец март 2011 г.

Както може да се очаква, японският производител Shimano, чиято дейност не бе пряко засегната, е сред най-активните. Компанията дари около 850 000 евро чрез централния си офис в Осака, Япония, което бе последвано и от дарения от регионалните й офиси в различни части на света. Shimano Europe събра и дари 150 000 евро.

Другите производители в бранша, особено тези, които се намират в близост до засегнатия район, също не останаха чужди на каузата.

Giant например оборудва и предостави 1000 велосипеда за нуждите на екипите, които работят по възстановяване на последиците от силния трус. Байковете използват като основа твърдака Rock (един от моделите, продавани в Япония), боядисан в ярък жълт цвят и снабден с преден фар, заден стоп и багажник. Идеята е велосипедите да бъдат ползвани за достъп по черни пътища и разбити шосета, които в момента не са достъпни за моторни превозни средства.

Американската компания за облекло Pactimo произведе специална серия колоездачни фланели, приходите от която ще бъдат предоставени на детски центрове в Северна Япония, приютили деца, засегнати от бедствието. Поръчки могат да се правят на адрес: http://pactimo.com/en-US/posts/pactimo_japan_relief_jerseys

Друга интересна новина, свързана със земетресението, е сериозния ръст в продажбите на велосипеди в Япония. Както Shimano, така и Asahi Co. (най-големият търговец на велосипеди в страната с над 200 магазина) и японският филиал на Giant отчитат повишение на продажбите след 11 март. Очаква се това все пак да е краткосрочна тенденция, доколкото е свързана с моментните нужди на населението от алтернативен транспорт във връзка с щетите, нанесени от природното бедствие.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>