Световна купа 2011 – първи кръг в ЮАР

Докато в България се наслаждавахме на дълга великденска почивка с прекрасно пролетно време, което, надяваме се, повечето от нашите читатели са оползотворили пълноценно, карайки велосипедите си, от другата страна на земното кълбо, в ЮАР, бе открита серията за Световната купа със стартове и в трите основни дисциплини – крос-кънтри (ХСО), спускане (DHI) и 4-крос (4X). Домакин на състезанието бе градът с дългото име Питърмарицбург, където е роден и Грег Минаар.

Както обикновено, първите стартове в програмата бяха за състезателите по крос-кънтри. Трасето бе с дължина 5.3 км и мъжете трябваше да направят 6 обиколки по него, а жените 5. Един от най-интересните участъци при спускането бе голямо каменно поле, което изискваше наистина добри умения и се оказа решаващо за класирането на много от участниците, включително и на двамата основни претенденти при мъжете – Нино Шуртер (Швейцария, Scott-Swisspower) и Жулиен Абсалон (Франция, Orbea). За двамата не бе трудно да се откъснат напред още в първите обиколки и да се движат близо един до друг, като французинът задаваше убийствено темпо при изкачванията, но Шуртер бе по-бърз и прецизен в техничните участъци. Именно там той успя да направи пробив в петата обиколка и да спечели няколко ценни секунди преднина, които успя да задържи до финала. На трето място завърши Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized), с което челната тройка доби абсолютно същия вид като крайното класиране за СК за 2010 г. Подиумът бе допълнен от Хосе-Антонио Хермида (Испания, Multivan Merida) и Марко Аурелио Фонтана (Италия, Cannondale).

Стартът на жените ще запомним със силното завръщане на китайката Рен Ченгуан, която директно записа първа победа за сезона. Рен се появи на сцената преди няколко години, в сезона на Олимпийските игри в Пекин (2008 г.), но след това поизчезна. Поради малкото точки в ранг-листата за миналата година, китайката стартира в ЮАР от задна позиция – 47-ма от общо 55 участнички. Въпреки това тя уверено си проправи път напред и още във втората обиколка се изравни с водачката на колоната Жули Бресе (Франция, BH-Suntour), а в третата вече бе сама на първата позиция. Рен показа не само добра физическа подготовка, но и огромен напредък в техниката на каране, бидейки една от малкото състезателки, които сякаш не изпитаха сериозни трудности при спусканията. Жули Бресе не бе обезпокоена от от никой друг за второто място, а борбата за третото се водеше между Ирина Калентиева (Русия, Topeak-Ergon) и Катрин Пендрел (Канада, Luna), като рускинята успя да надделее в предпоследната обиколка, благодарение на по-добро каране в техничните секции на трасето. Пета остана Лене Байберг (Норвегия, Specialized).

Струва си да отбележим и класирането в категория до 23 г., където италианецът с не съвсем италианско име Герхард Кершбаумер (TX Active Bianchi) спечели първо място при мъжете, а Елизабет Свеум (Норвегия, Merida) победи при жените. В категория юноши Андри Фришнехт (Швейцария, Scott-Swisspower) показа с победата си, че може да видим „повторение“ на забележителната кариера на баща му – Томас Фришнехт, който е и мениджър на швейцарския тим.

В състезанието по 4Х победата на австралиеца Джаред Грейвс (Yeti Fox) не бе изненада за никого. От ключово значение в надпреварата бе влизането на първа позиция в първия завой, последван от участък с големи камъни. Грейвс нямаше проблем с началния спринт в никой от четирите рунда и така се добра до победата без особени проблеми. Втори остана Михал Прокоп (Чехия), който успя да се опази от набезите на Йоханес Фишбах (Германия, Ghost), а четвърти финишира Михал Мароси (Чехия, RSP).

При жените участничките бяха само 8, а най-бърза както в квалификацията, така и на полуфинала и финала, бе холандката Анеке Беертен (Milka Trek). Тя остави зад себе си Фион Грифитс (Великобритания, Team GR), Селин Грос (Франция, Morzine-Avoriaz/Haute-Savoie) и Лусия Ойтен (Швейцария). Световният шампион Анита Молчик (Австрия) имаше проблеми в полуфинала и се задоволи с победата в малкия финал (пето място).

В спускането при мъжете Стив Пийт (Великобритания, Santa Cruz Syndicate) се задържа най-дълго на горещия стол, след като завърши с отлично време, намирайки се доста напред в стартовия списък. Много от топ спускачите, стартирали след него, не успяха да подобрят времето му, включително Сам Хил, който бе по-бърз в първата контрола, но след това изгуби повече от секунда по трасето. Затова пък Аарън Гуин (САЩ, Trek), който детронира Пийти от горещия стол, го направи по забележителен начин – с преднина от почти 7 секунди. Тя се оказа достатъчна и за спечелването на първото място, след като никой от състезателите след него не успя да подобри постижението му. Най-близо бе Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate), за когото подкрепата на родната публика бе най-силна, но дори тя не успя да му помогне да измести Гуин от първото място. Така Грег остана втори, Джий Атертън (Великобритания, Commencal) трети, Фабиен Барел (Франция, Mondraker) четвърти, а Пийти пети.

Подобно бе развитието и при жените, където Фион Грифитс (Великобритания, Team GR) поседя дълго на горещия стол, преди да бъде изместена от сънародничката си Трейси Моузли (Trek), която е и световен шампион за 2010 г. Така Моузли започна сезона с летящ старт и на трасето в ЮАР, изискващо доста педалиране, показа, че от зимните тренировки за сила и издръжливост (спускачката дори взе участие в многодневния маратон Cape Epic) има ефект. Останалите места на подиума бяха заети от три французойки Емелин Раго (Team GR), Сабрина Жоние (Maxxis-Rocky Mountain) и Флориан Пужин (Scott 11).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>