Кратки новини #58

Shimano с награда в един от престижните конкурси за промишлен дизайн; възможно е изместване на производството към нови държави в Далечния Изток; финансови резултати на холдинга Accell Group

Една от ветровките на Shimano спечели златна награда в ежегодния конкурс iF Product Design Award за 2011 г. Отличията на 50-те победители, избрани измежду 1121 заявки, бяха връчени на специална церемония в началото на месец март. Продуктът на японския производител представлява много леко ветроупорно яке, което в сгънато състояние е и изключително компактно. Освен че пази от вятър и тежи само 63 грама, Shimano ACCU 3D R Wind Breaker пази и от дъжд (макар да не не е напълно водонепропускливо), а материята, от която е изработено, е устойчива и срещу разкъсвания и протриване. Същата ветровка спечели награда и от изложението Евробайк през септември 2010 г.

Малко по-късно, във връзка с разрушителното земетресение в Япония и последвалата катастрофа от вълните цунами, Shimano обяви, че заводите им не са засегнати пряко и няма смущения в нормалната работа и доставки.

Страни като Камбоджа, Бангладеш, Тайланд и Виетнам вероятно ще се превърнат в значими производители на велосипеди, компоненти и екипировка, благодарение на нови търговски правила в Европейския съюз, в сила от 1 януари 2011 г., според които вносът от тези държави се осъществява при значително по-изгодни митнически условия в сравнение с Китай и Тайван например. Като се добави и нарастващата цена на труда в Китай, някои компании вече започнаха да изграждат фабрики в споменатите страни, а много други със сигурност (най-малко) ще се замислят над подобна възможност като вариант за намаляване на разходите, респективно цената на продуктите си.

Холдингът Accell Group, един от най-големите в Европа и Света, обединяващ повече от 10 марки, сред които Batavus, Sparta, Ghost, Lapierre, Hai Bike и др., обяви финансовите си резултати за изминалата 2010 г. Въпреки че се наблюдава 11% ръст в печалбата, той идва най-вече от по-благоприятни данъци и лихви, а не от увеличени продажби. Последните всъщност са намалели, макар и малко – с 2% от гл.т. на приходите и с 4% от гл.т. на продадени бройки готова продукция. Най-сериозен е спадът в продажбите на градски велосипеди, където холдингът е под натиск от конкуренцията в лицето на хипермаркетите и онлайн магазините. Представянето на планинските велосипеди и спортния сегмент като цяло е добро, а най-голям ръст в продажбите отбелязват е-байковете, предлагани от компаниите в холдинга.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>