Drag и Dragomir 2011

На 12-13 март в София се проведе един от традиционните семинари на “Веломания”, в рамките на който бяха представени официално новите модели на Drag и Dragomir за 2011 г.


Новостите при тях са много, но най-голямата е, че за двата най-интересни модела ще трябва да почакаме още малко, тъй като има наложено информационно ембарго. Става дума за дългоочаквания нов велосипед F6 и за една още по-приятна изненада – дългоходов фрийрайд байк, наречен Kink. Те така или иначе заслужават самостоятелно и по-обстойно представяне, така че скоро ще ви запознаем с характеристиките им, а сега насочваме поглед към останалата част от каталога на двете български марки.

Припомням набързо, че Dragomir покрива по-скъпия сегмент рамки и велосипеди, докато марката Drag е насочена към началния и средния клас. И двете марки обаче могат да се похвалят с нова визия, включително нови лога. За мен лично това е една очаквана и много положителна промяна, тъй като в последните години продуктите на българския производител се предлагаха с няколко различни вида надписи, т.е. донякъде им липсваше единна идентичност. Сега, изглежда, творческите търсения са завършили, а резултатът по мое мнение е отличен.

Подобен подход е приложен и към цялостната визия на отделните линии, които вече са обединени от общ графичен дизайн (за съответната серия велосипеди), подчертаващ принадлежността им към едно “семейство”.

Нещо повече – много от досегашните модели с различни имена вече са интегрирани в цялостни линии с оглед на предназначението.

Така например, всички велосипеди с твърда рамка и ХС насоченост (и в голяма степен градско/парково предназначение при най-евтините) вече са част от линията Zx. Това ще рече, че на мястото на популярния Grizzly идва Zx3, наследник на One е Zx2, а на Devil – Zx1.

Освен това има и чисто нов модел Zx4, който ще поеме щафетата от Ontario – един от най-продаваните велосипеди на Drag за всички времена. Новият байк е с 24 предавки, като скоростната система включва заден дерайльор Shimano Alivio RD-M430, команди Altus SL-M310 Rapidfire и курбели Shimano FC-M131. И двете спирачки са дискови, механични. Вилката е SR Suntour XCM LO със заключване. Рамката е съвсем нова, алуминиева – 6061, и се предлага в цели пет размера (от 13 до 22 инча) и в две разцветки.

Същото важи и за Zx3, макар че неговата рамка е различна – по-евтина и без сменяемо ухо за задния дерайльор. Той ще се предлага в две разцветки и същите 5 размера, но е с 21 скорости (предимно компоненти от серията Altus), задна главина за касета и курбели на SR Suntour. Вилката отново е SR Suntour, моделът е М3000. Цената на Zx3 е 459 лв. и за мен лично това е най-евтиният велосипед на Drag, който бих определил като планински от начален клас.

Моделите Zx2 и Zx1 използват същата рамка като Zx3, но с по-евтини компоненти, за да се постигнат цени от порядъка на 379 лв. и 319 лв. С подобна окомплектовка те са подходящи по-скоро за разходки из града и парка, като в това отношение са едни от най-смислените предложения на пазара – без излишни усложнения и “модни” хрумвания.

Друг легендарен модел на Drag – всеизвестният и използван за всякакви приложения Climber – вече ще се казва C-1. Рамката е почти същата, с някои дребни козметични промени – по-елегантна форма на челото, водачите и стоперите за брони на горната тръба са преместени под нея за по-изчистен вид, и са добавени два водача на лявата стойка на веригата за монтаж на задна дискова спирачка. Размерите остават два – 14,5 и 16,5 инча. И с новото си име той ще се предлага в три нива на оборудване. Team Edition ще е с един венец отпред и водач за веригата, заден дерайльор Shimano Alivio, вилка SR Suntour Duro DJ и две хидравлични дискови спирачки. При модификацията Pro командите и спирачните лостчета вече са отделни, а предното колело е с главина за диск. Цените на трите модификации са съответно 995 лв. (ТЕ), 675 лв. (Pro) и 565 лв. (Comp).

Най-скъпият байк в групата Dirt е представеният през есента Junk. За него стана ясно, че ще ще се предлага и като frameset, т.е. комплект от рамка и допълнителни (най-важни) компоненти, а именно – вилка, курбели и задна главина.

Моделът F7, който се оказа един от най-успешните български АМ велосипеди, вече ще може да се сглобява и с поръчкови окомплектовки, включващи новото поколение компоненти на Shimano с технологията Dyna-Sis с 10 предавки отзад (XTR, XT и SLX), както и вилката Vengeance на X-Fusion със 160 мм ход. Подобна сглобка виждате на горната снимка.

Ще отделя по няколко думи и за някои не-планински велосипеди на Drag, тъй като сред читателите ни сигурно има такива, за които те ще представляват интерес:

– Шосейният велосипед Master, също емблематичен модел на българския производител, е с изцяло нова рамка.

– При детския вариант на Climber с 24- и 20-цолови колела името също е сменено на С-1, а рамката е с 6 см по-къса и за двата размера.

– Tomahawk 24” и 20” също е с по-къса рамка.

– Останалите детски велосипеди с размер на колелата 12-20 цола са заменени от нова линия с единното име Rush. При повечето от тях има подобрения, включващи V-образни спирачки, средно движение тип касета, малко по-ниско кормило, по-добри ръкохватки и спирачни лостчета и др.

Скоро се очаква появата и на новия сайт на Drag, който ще има вграден конфигуратор за велосипеди с окомплектовка по поръчка на клиента. Ще го намерите на адрес: http://www.dragbicycles.com/

Етикети: , , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>