Avid 2012 – Elixir 9 и 7

Американският производител Sram показа първите новости за следващия сезон, засягащи спирачките с марка Avid. Представените нови модели Elixir 9 и 7 са в унисон със „семействата“ (групите) в каталога на Sram и се явяват наследници на продуктите Elixir CR и R, а Elixir 1 ще бъде най-достъпното предложение с технологията Taper Bore, насочено към началния клас планински велосипеди.

На първо място трябва да отбележим, че не става дума просто за смяна на имената. Инженерите на компанията са направили редица подобрения в спирачките, като засега само можем да предполагаме, че ще видим тези промени и в другите (по-скъпи) продукти от серията Elixir, тъй като те засягат не какво да е, а самият дизайн на спирачния лост и неговия механизъм, патентован и известен като Taper Bore. Именно тази технология отличава Avid от почти всички други производители на пазара, но през изминалите години тя разкри и някои недостатъци. Вероятно и в България ще се намерят хора, които са имали проблеми с въздух в системата – производителят е установил, че той попада там най-често при процедурите по пълнене и обезвъздушаване, включително и във фабрични условия, и това се дължи в голяма степен на досегашния дизайн на системата. Затова в моделите за 2012 г. вътрешното устройство е променено по начин, който да попречи на задържането на въздух при тези манипулации. За целта някои детайли са изцяло обновени (например нов мехур от нов материал, нова пробка за обезвъздушаване, нови уплътнения и др.), а през изминалата година компанията постепенно е пренастроила всички машини за автоматично пълнене на спирачки в заводите си, за да подсигури наличието на пазара само на продукти, които няма да създават неочаквани проблеми на собствениците си. Elixir 9 и 7 вече са снабдени и със специален механизъм, наречен Air Trap (капан за въздух), чиято функция е да „улавя“ въздушните мехурчета, попаднали в спирачката и, най-важното, да ги изолира от системата. Благодарение на това, дори в някой от представените тук продукти да попадне въздух, в малки количества той няма да повлияе на работата на спирачката, тъй като ще бъде отведен (на практика) извън хидравличната система.

Друга промяна, засягаща всички спирачки на марката, е в размера на дисковете. Avid представи нов модел ротор, наречен HS1, който ще се предлага в четири размера, с 20 мм разлика в диаметъра им. Най-малкият диск ще е 140 мм (заден), следван от 160, 180 и 200 мм. Новите дискове вървят в комплект и с нови преходници. Освен всичко друго, те са и по-леки – „стандартният“ размер 160 мм тежи 93 грама (за сравнение, G2 тежи 102 грама), а производителят твърди, че и охлаждането им е по-добро. HS1 ще бъде новият „стандартен“ ротор на Avid – ще го видим при почти всички продукти на компанията. Освен него ще се предлагат и HSX (с алуминиев паяк и стоманен диск) и HSXCL (с алуминиев паяк, стоманен диск и захват Center Lock) – и двата в размери 140, 160 и 180 мм.

На горната снимка виждате модела Elixir 9. Той тежи 358 грама (лостче, спирачен апарат и диск 160 мм), с карбонова ръкохватка на спирачния лост, която при ОЕМ модела може да бъде заменена и с алуминиева. Освен обновените Taper Bore  елементи,  Elixir 9 включва повечето добре познати технологии  на Avid – обръщаеми спирачни лостчета с геометрия Power Reserve и гривна за захват към кормилото, която позволява независим монтаж/демонтаж, както и комбиниране с команда чрез системата Matchmaker X или с лостче за дистанционен контрол на вилката. Настройките, които са на разположение без необходимост от използване на инструменти, са реглаж на отдалечеността от кормилото и на контактната точка. Спирачният апарат е нов, от две части, с регулируема връзка тип „банджо“ за маркуча и с отвор от горната страна за лесна смяна на накладките и за по-добро охлаждане. Накладките са метални. Elixir 9 се предлага в два цвята.

Elixir 7 има почти същите характеристики, само че без настройката на контактната точка, поради което комплектът със 160 мм диск е дори с няколко грама по-лек – 350 грама. Тук спирачното лостче е с алуминиева ръкохватка, а гривната отново е съвместима с MatchMaker X. На горната снимка виждате двете разцветки, в които ще се предлага.

Най-евтината спирачка в каталога на Avid за 2012 г. ще е Elixir 1 – за нея не се споменават подробности в прес-изявлението, но засега се знае, че тя ще използва технологията Taper Bore и досегашните дискове G2, само че с новите размери. Очаква се цената да е доста приятна.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>