Нови технологии за безопасност с възможно приложение сред велосипедистите

Наскоро из новинарските сайтове в интернет се появиха няколко интересни “джаджи”, които биха могли да са полезни и на колоездачите (макар че на планинските в най-малка степен, но все пак си струва да ги видите).

Първият такъв продукт представлява малко софтуерно приложение за модния смартфон IPhone, което изпълнява функции, сходни с тези на т.нар. черна кутия при самолетите. Програмката, която се нарича iCar Black Box и е на разработчика 21pixel, следи постоянно скоростта, местоположението и силите на ускорение, а също така заснема в непрекъснат режим видеокартина на движението. В случай на инцидент (катастрофа) кадрите веднага се записват в паметта заедно с останалите данни, споменати по-горе. Апаратът може да бъде програмиран така, че в описаната ситуация да направи сам обаждане на номера за спешни повиквания, или пък направо да изпрати детайлите и местонахождението на подобна служба. Макар че iCar Black Box е насочено основно към мотоциклетисти и автомобилисти, то може да намери приложение и при някои велосипедисти.

Друг интересен продукт, специално за колоездачи, разработва компанията Cervellum. Става дума за електронен уред, наречен Hindsight 30 – той представлява камера за обратно виждане. Системата се състои от малка камера, закрепваща се на кола за седалката и свързана с дисплей, който се монтира на кормилото. В комплекта са включени и две LED светлини – бяла за отпред и червена отзад, като всички тези консуматори се захранват от литиево-йонна батерия, поместена в корпуса на дисплея. Разработката на продукта е продължила няколко години и се очаква той да бъде напълно готов и представен официално по време на изложението Interbike в Лас Вегас през месец септември 2011 г. Цената ще е 250 $, а след това се очаква и по-скъп вариант, Hindsight 50, който ще има камера и отпред, както и GPS приемник, датчик за силите на ускорение и функции на велокомпютър. Както и по-висока цена – около 550 $.

Третият продукт също е насочен най-вече към велосипедистите. Става дума за сензора HALO на компанията Sense Tech. За него дори още няма снимки, но технологията накратко е следната – специален малък сензор се прикрепва към колоездачната каска, така че в случай на инцидент, за който са отчетени параметри, предполагащи вероятност колоездачът да е в безсъзнание или безпомощно състояние, чрез bluetooth връзка със смартфон да бъде подаден сигнал на номер за спешни повиквания. Голямото предимство на тази система идва от това, че самият смартфон не стои на кормилото, а в джоб на някоя от дрехите на колоездача, или направо в раницата, т.е. на много по-защитено място. Това определено прави HALO доста по-подходящ и за планинско колоездене. Сензорът може да се носи не само на каската, но и на лента за глава, шапка или друго подобно приспособление. Той може да намери приложение в множество активности, предразполагащи към падания на глава, но основната целева група при разработката му са колоездачите.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>