Winter Dual в Попова шапка, Македония

На 20 Февруари за първи път в Македония се проведе Winter Dual Slalom в курорта Попова шапка. Българските участници в тази надпревара бяха Андрей Цолев, Тодор Гочев и Боян Георгиев, всичките от отбора ZLE racing.

Трасето беше с дължина около 400 м и започваше с доста сериозен и атрактивен наклон.

Организацията беше на високо ниво, дори се учудих, че в една страна, в която този спорт е в началото на своето развитие, направиха в пъти по-добре организирано състезание отколкото зимният ни Боровец.


Извозването на участниците ставаше по този начин.

Нашите момчета показаха доста завидна техника на сняг. Тодор направи най-доброто спускане за състезанието – 39 секунди. Това момче буквално летеше по пистата.

Разбира се, тази добра кондиция я отдадохме на правилната подготовка предния ден. Започнахме да пием рано и приключихме късно.

За финала се класираха Тодор Гочев, Андрей Цолев, Иван Кузмановски и Лазе Миновски. Финалното спускане на нашите две момчета беше най-атрактивното и оспорвано спускане за цялото състезание. През цялото време ту единият водеше, ту другият.

Финалният скок и двамата го скочиха едновременно, но замръзналото жило на скоростите на Андрей предреши победителя в последните финални метри.

На почитната стълбичка се качиха:
1. Тодор Гочев
2. Андрей Цолев
3. Иван Кузмановски

Искам да изкажа благодарността си към Probike Skopje и Evil Bikes team за топлото посрещане и гостоприемството,и да им пожелая да продължават да се развиват все така добре!


Ето какво сподели Андрей Цолев за състезанието:

Първото което ми направи прекрасно впечатление беше организацията и желанието на момчетата да се случи една истинска надпревара. Всеки състезател се ползваше от услугите на „ратрак“, което бе задължително, имайки предвид сериозната денивелация в началната част на трасето. Въпросните верижни машини спомогнаха за издигането на 2-та скока и за обработката на снежната настилка. Горната част беше изградена с колове и виражи, като това беше най-трудната част от трасето.

Курортът домакин беше най-хубавото от всичко – прекрасна високопланинска дестинация с много сняг и истинска зима.


Зададохме и няколко бързи въпроса на победителя в състезанието, Тодор Гочев:

В Zle Racing сте известни с това, че карате доста през зимата. Трудно ли беше стигането до финала, как ти се видя нивото на останалите участници?

Да, по традиция зимата се кара много и винаги на „со газ до даска“ (пълна ръчка).

Състезанието беше изключително забавно и много добре организирано…

Трудно се достигаше до старта, защото ратрака на няколко пъти буксуваше на леда под него и държейки се за малка арматура при 30° наклон си беше изпитание.

По-голямата част от останалите участници нямаха нашия опит на сняг и един от най-сериозните ни конкуренти беше дисквалифициран, заради пропускане на врата. Разбира се, всички момчета от ЕБТС показаха класа – и Иван Кузмановси, и Лазар Миновски се бориха с нас до последно.

А самият финал срещу съотборника, г-н Цолев?

Това беше перфектното изпълнение на стратегията ни за това състезание. Още от самото начало на квалификацията с Цолев карахме на ръба на възможностите си, давайки винаги двете най-добри времена, и по този начин се предпазвахме от „среща“ на по-ранен етап в състезанието.

За съжаление Боян Георгиев нямаше късмет на едно от спусканията си и даде предпоследно време, изправяйки го до Цолев в следващия етап от състезанието.

Трябва да призная, че за мен финалът беше най-трудната част от целия уикенд. Цолев за мен винаги е бил като ментор/кумир.

Поздравления за победата! Къде да ви очакваме да се появите следващия път?

В ЗЛЕ обещаваме да запазим традицията и обещаваме, че ще се появим около всички състезания в България и на Балканите!

Накрая, искам отново да благодаря на ЕБТС и по-специално на Лазо Миновски, който направи и невъзможното, за да може всички присъстващи българи да са като у дома си. БЛАГОДАРЯ!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>