Снимките на 2010 г.

2010-та година вече е зад гърба ни, но ние имаме намерение да хвърлим един последен поглед към нея. Поглед с променливо число f и различно фокусно разстояние, който е отправен към разнообразието от сезони, събития, места за каране и др., с които сме ви занимавали през последните 12 месеца.


Ако заглавието не е достатъчно ясно, ето и кратко обяснение: миналата година за пръв път решихме да направим преглед на някои от най-добрите кадри, които се бяха появили в MTB-BG.com през 2009 г. Идеята ни бе приета с радост от вас и това се превърна в една от най-четените статии за 2010 г. Затова не е учудващо, че в края й отново седнахме да разглеждаме статиите и галериите в сайта, за да отсеем една част от снимките, които представляват избор на редакцията. Другата част от фотографиите в тази статия са избрани директно на база вашите гласове в Галерията на сайта. Отново има кратки коментари към всяка снимка. Надяваме се, че ще ви е поне толкова интересно да разгледате избраните фотографии, както и при първата статия от тази поредица!

Автор: Дориян Тодоров

По традиция започваме с една снежна снимка, тъй като за много хора старият и новият сезон за каране са разделени само от новогодишната нощ.


Автор: daf4ov

Други още с пукването на пролетта решиха да демонстрират синхронно скачане! Ако си говорим за падове и фрийрайд обаче, следващата снимка безспорно е може би най-впечатляващата. По източното крайбрежие се кара здраво!


Автор: Ивелин Пашов


Автор: Петър Савов

2010 г. бе изпълнена със състезания и всякакви интересни прояви, много от които като формат и идея бяха нови за България. Калин Рахнев и велоклуб „Крива спица“ откриха сезона със серия от три състезания по mini-DH в Пловдив. Кратки трасета, отлична организация, предимно малки/млади участници и много добро каране, дори и при влошени метеорологични условия – с това ще запомним този мини-шампионат!


Автор: Петър Савов

Много състезания = много падания. А снимките с падания по някаква причина винаги се харесват на аудиторията… тази класическа „човка“ на Ева Димитрова по време на mini-DH шампионата като че ли печели приза за най-грациозно изпълнение.


Автор: Димитър Щуров

Пролетта ще я запомним и с някои от най-хубавите карания. Тази и следващата снимка са от една невероятна разходка през планините Малешевска и Влахина, за която можете прочетете тук.


Автор: Владо Русев


Автор: Любомир Ботушаров

Състезанието по спускане Shambhala Open Cup в началото на месец май продължи да чупи рекордите – и през 2010 г. това бе най-голямата проява от този тип в България с над 250 участници и много екшън по сухото, прашно трасе. За пръв път българско състезание носеше точки за ранг-листата на UCI. Това привлече голям брой чужденци и вдигна значително нивото на каране.


Автор: Любомир Ботушаров

Като стана дума за падания, някои кадри от 4Х състезанието над Сопот приличат на батални сцени!


Автор: Петър Савов

Макар че колоезденето в този кадър е на заден план, това е една от най-добрите снимки на 2010 г. Моментът бе уловен по време на организираното от „Крива спица“ каране в Средна гора, наречено „Акция „Богдановците“, което изобилстваше от хубави мигове. Така и не ми остана време да разкажа за него в статия, а може би не е и нужно – участниците бяха толкова много и толкова доволни, че човек трябва да е от друга планета, за да не е чул за това масово „велошествие“ до вр. Богдан. Ако желаете да си припомните подробностите, вижте тази тема във форума.


Автор: project-x

След това дойде ред и на първото състезание по спускане по склоновете над Златица. Мястото вече бе известно със страхотните трасета, благодарение на клуб „Свободно измерение“, а през юни момчетата от клуба показаха, че ги бива и в организацията на състезания.


Автор: Никола Недялков

Някъде по това време е правена и тази снимка на Александър Савов. Може би е грешка, че не обръщаме достатъчно внимание на стилове като street и dirt jump, но ще се опитаме да я поправим, защото и там нивото от година на година се вдига!


Автор: Милко Костов

В началото на лятото се пръкна и неформалният клуб С.К.А. Той се появи при обстоятелства, които можете да видите на горната снимка –  едно трудно, но и много забавно изкачване и спускане на вр.Мусала от общо 27 души! След това се оказа, че ентусиазмът на тази дружина е не само заразителен, но и неизчерпаем – през изминалата година те бяха една от най-активните групи, както в карането, така и във форума. Започнаха да организират и събитие, наречено М.Ъ.Р.Д.А.Г.А.С.К.А.Р., което привлече доста голям брой хора и също включваше нови и интересни елементи. Така че със сигурност и през 2011 г. ще чувате/четете за тях.


Автор: Любомир Ботушаров

Разбира се, не пропуснахме да посетим хижа „Безбог“, където на хората винаги нещо им става – тази година някои бяха толкова отчаяни, че решиха да се метнат от един покрив…


Автор: Милко Костов

А това е още една снимка от каране на С.К.А. – този път в Осоговската планина.


Автор: Любомир Ботушаров

Най-запомнящото се каране през отпускарския месец август бе 5-дневната родопска одисея „Перпендикулярна вселена 4“, организирана от велоклуб „Крива спица“. Една снимка и 2-3 реда никога не са достатъчни за нея, затова ви препоръчвам по-задълбочени източници на информация: статия и тема във форума. Като казах 5 дни, имах предвид и 4 приказни нощи – една от тях е уловена от Петър Савов на долната снимка:


Автор: Петър Савов


Автор: Любомир Ботушаров

През 2010 г. се появи и първият официален български байкпарк – с дневна карта за лифта, куки за лесно качване на колелата и 2-3 страхотни трасета за спускане. Така Боровец бързо се превърна в един от факторите, които допринесоха за отчетливото подобряване на карането през сезона. Като потвърждение през септември там се проведе и Националният шампионат, а на 22 януари 2011 г. ни очаква и снежно състезание по дуал слалом!


Автор: Николай Петков

И през есента някои продължаваха да карат по Балкана за удоволствие.


Автор: Любомир Ботушаров

Други си доставяха удоволствие в състезанията. През октомври се проведе второ състезание над Сопот и отново носеше точки за ранг-листата на UCI. Така ще е и през 2011 г.


Автор: Димитър Щуров

Трети намираха удоволствието дори на границата на изтощението. В края на сезона белгиецът Уоутър Клепе, който и през 2010 г. „дърпаше“ след себе си ХС състезателите ни, заедно с приятелите си от клуб „Мамут“, организираха за пръв път състезание до вр.Мургаш. Както можеше да се очаква, южните склонове на Стара планина откъм столицата се оказаха чудесни не само за каране, но и за сериозна надпревара.


Автор: Боян Николов

А пък Боби Крумов е един от хората, които изпитват удоволствие от всеки вид каране и затова винаги се радваме на снимките му. Последната порция, която той ни изпрати, включваше и този кадър, от който разбрахме, че в Плевен вече има и трасе за дуал слалом. Изглежда ни като нещо, което трябва да се пробва!


Автор: Васил Тодев

А сдружение „Байкария“, заедно с някои от най-запалените си последователи, продължиха да търсят удоволствието от карането в края на сезона и на по-екзотични места, като Мароко.


Автор: Петър Савов

Вече споменахме, че през 2010 г. имаше много състезания и те бяха една от централните теми в МТБ-БГ. Както победите в тях, така и Нова година, се поливат обилно с шампанско, затова и ние ви казваме „Наздраве!“. Надяваме се, че и през 2011 г. ще има такива хубави моменти, които да запечатваме и споделяме на страниците на сайта и форума. Знаем, че лошо каране няма, затова ви пожелаваме здраве и много, много незабравими карания!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>