Погрижете се за велосипеда си с продуктите на Muc-Off

Muc-Off е игра на думи, която в превод означава нещо като “сваляне на мръсотията”. Това е една от най-известните британски марки за почистващи и поддържащи препарати и аксесоари, с дългогодишен опит, която предлага широка гама продукти не само за велосипеди, но и за автомобили, мотоциклети, електрически уреди, яхти и др. Иначе казано, ако обичате да “глезите” велосипеда си с добра и качествена поддръжка, продуктите на Muc-Off определено заслужават вниманието ви. Ще ги намерите в представителния магазин на “МСМ 02” ЕООД в София, на бул. “България” 81Б, заедно с продуктите на Scott, POC и др.

В тази статия решихме не само да ви представим препаратите на Muc-Off, но и да ви покажем един кратък курс по “обгрижване” на байка с някои от тях.

За представянето решихме да използваме подхода на самия производител, който разделя продуктите си в няколко подгрупи:

Почистващи средства

С тях обикновено започва всяка “операция” по поддръжката на велосипеда. Основният “играч” в отбора на Muc-Off е биоразградимият почистващ препарат Bike Cleaner с нано-формула за максимално добро проникване и разграждане на мръсотията. Той е безвреден както за велосипеда ви (накладки, гумени и пластмасови елементи, уплътнения, боя, анодизация, карбонови части и т.н.), така и за вас и за природата. Предлага се в различни разфасовки – най-малката е бутилка от 1 литър с пръскалка (13 лв.), идеална за домашна употреба, докато за сервизно или по-редовно приложение вероятно ще предпочетете бутилката от два литра с пръскалка и помпа за създаване на налягане (46 лв.). И в двата случая можете да допълвате бутилките впоследствие, като за целта Bike Cleaner се предлага и в туби с вместимост 5 и 25 литра (на цени 40 и 160 лв.).

След нанасянето на почистващия препарат, ще ви трябват четки, за да достигнете и до най-тесните кътчета на велосипеда. За целта Muc-Off предлага общо пет различни модела – стандартна мека четка с дълъг косъм, раздвоена четка и четка за детайлно почистване (и двете са предназначени за труднодостъпни места), т.нар. claw четка (извита) за веригата и венците, както и специална четка за спиците, главините и каплите. Освен поотделно (цена между 9 и 13 лв.), можете да ги закупите и в комплекти от три (34 лв.) или всичките пет броя (46 лв.).

Към почистващите препарати следва да добавим и обезмаслителите, от които Muc-Off предлага два модела. Единият е биоразградим и водоразтворим, а другият е “сух”, което ще рече, че не се нуждае от допълнително изплакване, а просто се изпарява. И в двата случая мястото остава напълно почистено от масла, греси и други мазнотии. Цената на всеки от препаратите е 11 лв.

Два специализирани продукта от същия тип са Chain Cleaner (14 лв.) и Disc Brake Cleaner (13 или 22 лв. в зависимост от големината на флакона). Имената им достатъчно ясно показват за какво са предназначени. Първият премахва и най-тежките смазки, примесени с кал и прах, от веригата, а специалната формула на втория почиства и предпазва дисковете и накладките от мазнини и други замърсители.

Смазки

Почистването е само първата стъпка от поддръжката на велосипеда. Неизменна част от правилната му експлоатация обаче е смазването на компонентите, което ги предпазва от въздействието на водата и мръсотията и удължава живота им, намалявайки триенето и износването.

Muc-Off предлага три вида смазки за верига – едната е във вид на спрей (9 лв.) с добавка PTFE, а другите две са в малки шишенца с капкомер (125 ml, 15 лв.) и се казват съответно Wet Lube и Dry Lube (с PTFE). Както подсказва името им, първата е предназначена за по-влажни и тежки условия, в които се задържа дълго върху веригата, отблъсквайки водата и калта, а втората е за по-сухите месеци и създава устойчив слой с ниско съпротивление. И двете течни смазки са биоразградими.

Продукти за защита и блясък

Да, звучи като от реклама за бита, но истината е, че и велосипедът ви се нуждае не само от почистване и смазване, но и от допълнителна защита, а защо не и от малко блясък…

Базовият продукт на Muc-Off в това отношение е Bike Spray (13 лв.) – течен защитен препарат, чиято формула включва PTFE. Тази съставка образува тънък смазващ слой, който не е лепкав и отблъсква водата и мръсотията, която трудно се задържа върху хлъзгавото невидимо покритие, създадено от спрея. Тъй като препаратът “прогонва” водата, той е идеален и като междинно средство за третиране на веригата – след обезмасляването й и преди нанасянето на смазката.

Silicon Shine (13 лв.) също е спрей – както показва името му, той е на силиконова основа и също образува тънък, сух, хлъзгав защитен слой, като добавя и блясък към покритието на рамката и компонентите. Безопасен за употреба върху всякакви метални, композитни, полимерни и гумени елементи. Заради ниското съпротивление и доброто въздействие върху уплътненията, този продукт е подходящ и за пръскане върху горните тръби на вилката или шиша/тялото на задния амортисьор, като помага за намаляване на триенето и по този начин подобрява работата на компонентите.

Miracle Shine (28 лв.) е специална паста за полиране и защита на рамката и компонентите, която е подходяща за метал, карбон и всякакви полимери. Тя също създава издръжлив водоотблъскващ защитен слой. За нанасянето й е най-добре да използвате кърпата с фибровлакна (13 лв.), разработена от Muc-Off с цел да улесни механиците при употребата на някои от описаните дотук продукти.

Някои от продуктите се предлагат и като комплекти, което е удобен начин да ги закупите на по-ниска цена.

Продукти за колоездача

Освен за вашия велосипед, британската компания е помислила и за вас самите и екипировката ви. В тази връзка тя предлага и следните продукти:

Foam Fresh (14 лв.) – специален спрей за почистване и освежаване на всякакви меки тъкани – например подложки на каски, обувки, защитна екипировка, подплати, ръкавици, облекло и др.

Eyewear & Goggle Cleaner – почистващ препарат за очила и маски – премахва прах, кал, мазнини, пот и убива микробите. Предлага се и в комплект с мека кърпичка от микровлакна.

Dirty Work Wipes – кърпи за почистване на ръце и повърхности. Премахват мазнините и мръсотията от кожата, инструментите и компонентите на колелото. Предлагат се в пакети по 15 броя (8 лв.) и в кутия с 40 броя (23 лв.).


А сега да погледнем и примера за реална употреба на някои от продуктите. “За съжаление” разполагахме с почти нов велосипед, който просто нямаше кога да бъде накалян достатъчно в града, макар собственикът му да се постара с тази задача. За да му върнем отново новия вид използвахме следните продукти:

– Bike Cleaner – бутилка 2 л с пръскалка и помпа
– Soft Washing Brush
– Biodegradable De-Greaser
– Biodegradable Wet Lube
– PTFE Bike Spray

Първо напръскахме колелото с лека струя вода, която размекна калта и свали по-голямата част от нея.

След това напръскахме навсякъде с Bike Cleaner. Първо се помпа няколко пъти, след което натискате спусъка и разполагате с постоянна струя, докато не спадне налягането. Можете смело да го насочвате към всеки компонент, тъй като препаратът е безвреден дори и за „капризни“ елементи като накладки, дискове, уплътнения на вилката/шока, стави на окачването и т.н.

Когато започнахме работа с голямата мека четка, целият велоспед „потъна“ в пяна от почистващия апарат. Дългият косъм на четката позволява лесно да достигнете до всяка гънка и да смутите спокойствието на калта, която би могла да се скрие там.

Следващата стъпка е обилното изплакване, с което казахме сбогом на мръсотията, полепнала по рамката и компонентите. После трябва да изчакате велосипеда да изсъхне или да му помогнете, като го подсушите с кърпи.

Оставаше само да обърнем по-специално внимание на веригата и венците. За тази цел използвахме “мокрия” обезмаслител, извитата четка и няколко кърпи плюс обилна струя вода.

След това загърнахме дисковите спирачки с хартиени кърпи и напръскахме велосипеда с PTFE Bike Spray, за да го предпазим по-добре от последващи набези на вода и кал. Както споменахме при представянето на този продукт, той може да се използва и върху веригата, за да премахне по-бързо водата, останала от изплакването.

Накрая нанесохме върху веригата биоразградимата течна смазка за влажни условия, която е най-подходящата за сегашния зимен сезон, и байкът отново бе като нов и в пълна бойна готовност.

Ако сте забравили къде можете да намерите продуктите на Muc-Off, припомняме ви адреса: София, бул. „България“ 81Б, магазин Scott. Там можете да получите каталог с още по-подробно описание на продуктите, каквото можете да видите и в интернет на адрес: http://www.muc-off.com/ .

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>