Кратки новини #56

Нови видеоклипове и сайт от Дани Макаскил; FIND; тестване и ремонт на карбонови рамки; Froriders в Залата на славата; и др.


Ако не сте чували за Дани Макаскил, или по-точно, ако не сте гледали никой от видеоклиповете на този талантлив карач, показващ невероятна смесица от trials и street изпълнения на най-високо ниво, крайно време е да поправите този пропуск. Най-подходящото място за това е новият сайт на шотландеца-чудо – посетете го на адрес: http://www.dannymacaskill.co.uk/

Там например ще можете да гледате всички популярни видеоклипове на Дани, които се появиха в последните 2 години. В най-новото филмче действието се развива по улиците на Лондон, но в никакъв случай не пропускайте и останалите, особено клипа, озаглавен INSPIRED BICYCLES – DANNY MACASKILL APRIL 2009 – това са кадрите, с които Макаскил стана световно известен, като само в YouTube видеото до момента има повече от 22 млн. показвания.

Като стана дума за Макаскил, можете да го гледате и в един нов пълнометражен британски филм, чието заглавие е FIND. Заснет с пълно HD качество, филмът акцентира върху карането за удоволствие по удивителни пътеки, а не толкова върху големите падове и трикове, макар че в никакъв случай не липсват спиращи дъха моменти. Някои най-известните британски карачи участват в продукцията – Стив Пийт, Мат Симъндс, Роуан Сорел и др., както и траял легендата Ханс Рей и победителят в Megavalanche Джером Клементс.


Новините за покачване на цените напоследък не са изненада за никого, но поредните продукти, които ще последват общата тенденция, са гумите. Очаква се повечето производители на вътрешни и външни гуми да увеличат цените си с 10-15 %, като основната причина е поскъпването на суровия материал, което е предизвикано от наводненията в Тайланд и Северна Малайзия, които са сътветно първият и третият по големина доставчици на каучук в световен мащаб. Стоящата на второ място в тази класация Индонезия в момента е в сух сезон, което също намалява добива на латекс (млечния сок на определени растения, от който се извлича естественият каучук).


Три германски лаборатории за тестване на материали и компоненти и един специализиран сервиз за поправяне на карбонови продукти обединиха усилията си, за да предложат комплексни услуги за производители и собственици на велосипеди и компоненти, направени от композитния материал. Подробности можете да прочетете в специалния сайт, чрез който се предлагат услугите: http://www.carbon-bike-check.com/

Тестването се осъществява с недеструктивни методи и позволява различни дефекти или механични увреждания да бъдат забелязани навреме, преди да доведат до счупване. При установен проблем е възможно и поправянето му. Дори и без да прибягвате до тези услуги, сайтът съдържа интересна информация за методите на тестване и процеса за ремонтиране на продукти от карбон, така че си струва да го прегледате (на английски или немски език).


Швейцарската компания DT Swiss обяви, че започва да произвежда някои модели спици и в завода си в Тайван. За да се осигури същото качество на продуктите, освен стриктен качествен контрол, се използват и абсолютно същите машини, оборудване и сурови материали, както и при производството в Швейцария. Основната причина за това “разширение” е, че то ще позволи по-кратки срокове за доставка до голяма част от големите клиенти на компанията, които произвеждат и сглобяват велосипедите си в страни от Далечния Изток. Затова в тайванския завод ще се произвеждат именно най-популярните и често използвани спици на DT – моделите Champion и Competition, в сребрист или черен цвят, и във всички дължини.


Тримата пионери на фрийрайда, известни още като FroridersБрет Типи, Ричи Шлей и Уейд Симънс – бяха “въведени” в Залата на славата (MTB Hall Of Fame) на специална церемония в Лас Вегас по време на изложението Interbike. Така те станаха първите фрийрайд звезди, получили високото признание, което се присъжда за заслуги към развитието на планинското колоездене. Няма да е грешка, ако кажем, че точно това трио постави основите на голяма част от това, което днес виждаме в десетки филми, реклами, байкпаркове и т.н. Тяхното каране, което бързо набра популярност, буквално преобрази света на планинското колоездене. Тримата съставляваха отбора на Rocky Mountain по фрийрайд, а името Froriders дойде като заместител на “freeriders”, след като Cannondale предяви съдебни претенции към канадската компания за търговски права над думата freeride. Уейд Симънс и Ричи Шлей все още карат за Rocky Mountain, макар и не на същото професионално ниво, докато Брет Типи премина през алкохолна и наркотична зависимост, но сега е чист и кара велосипеда си само за удоволствие, работейки в дърводелски цех.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>