Календар на UCI за 2011 г.

Този път малко се забавихме с представянето на основните международни състезания в календара на UCI за 2011 г., който бе обявен още през лятото, но сега можете да видите къде и кога ще се развива действието в стартовете за Световната купа през следващия сезон.

Ето как изглежда таблицата с места, дати и дисциплини за 2011 г.:

Дата Дисциплина/кръг Място
23-24 априлХСО/DHI/4X#1Питърмарицбург, ЮАР
21-22 майXCO#2Далби Форест, Великобритания
28-29 майXCO#3Офенбург, Германия
04-05 юниDHI/4X#2Форт Уилям, Великобритания
11-12 юниDHI/4X#3Леоганг, Австрия
12 юниХСМ – Европейско първенствоКлайнцел, Австрия
26 юниХСМ – Световно първенствоМонтебелуна, Италия
02-03 юлиXCO/DHI/4X#4Мон-Сен-Ан, Канада
09-10 юлиXCO/DHI/4X#5Уиндхам, САЩ
04-07 августХСО – Европейско първенствоДонани, Словакия
06-07 августDHI#6Ла Брес, Франция
13-14 августXCO#6Нове место на Мораве, Чехия
20-21 августXCO/DHI#7, 4X#6Вал ди Соле, Италия
27-28 августDHI – Европейско първенствоЦермат, Швейцария
31 август – 4 септемвриXCO/DHI/4X – Световно първенствоШампери, Швейцария

Използвани съкращения:
XCO – крос кънтри (класически формат)
ХСM – маратон
DHI – спускане
4X – 4-крос

Както виждате от таблицата, Питърмарицбург се завръща в календара като първо събитие. Ла Брес също е в кюпа, докато Марибор (най-удобната за български участници дестинация) този път няма да е домакин на кръг от СК. Едно от знаковите места, които липсват през 2011 г., е Хуфализе в Белгия – градът е традиционен домакин в дисциплината ХСО, но през 2010 г. имаше финансови проблеми и явно ще трябва „да си даде почивка“, докато се посъвземе. Затова пък топ-състезателите по крос-кънтри ще имат повод да посетят Чехия, където ще имат старт през август.

Ако се чудите защо липсват кръгове в дисциплината маратон (ХСМ), отговорът се крие в новите правила на UCI, които ви представихме наскоро. В съответствие с тях вместо кръгове за СК, през 2011 г. ще има UCI Mountain Bike Marathon Series – поредица от състезания, обединени от общо крайно класиране, които „стъпват“ върху съществуващи и утвърдени събития от такъв тип.

Прави впечатление и това, че за разлика от други години, съревнованието за СК ще е приключило преди Световното първенство, което ще е в швейцарския курорт Шампери. Супер-техничните трасета там ще са отлична арена за излъчването на шампионите за 2011 г., а подготовката им със сигурност ще е по-различна при подобна подредба на състезанията.

Европейските спускачи ще са улеснени от факта, че само седмица по-рано, пак в Швейцария, ще се проведе и Европейското първенство по спускане. Това би било чудесен повод и българският национален отбор да се пробва в двете състезания, стига да се намери финансиране за двуседмичен престой в една от най-скъпите европейски държави. Поне мечтите са безплатни, както се казва. 🙂