Календар на UCI за 2011 г.

Този път малко се забавихме с представянето на основните международни състезания в календара на UCI за 2011 г., който бе обявен още през лятото, но сега можете да видите къде и кога ще се развива действието в стартовете за Световната купа през следващия сезон.

Ето как изглежда таблицата с места, дати и дисциплини за 2011 г.:

Дата Дисциплина/кръг Място
23-24 април ХСО/DHI/4X#1 Питърмарицбург, ЮАР
21-22 май XCO#2 Далби Форест, Великобритания
28-29 май XCO#3 Офенбург, Германия
04-05 юни DHI/4X#2 Форт Уилям, Великобритания
11-12 юни DHI/4X#3 Леоганг, Австрия
12 юни ХСМ – Европейско първенство Клайнцел, Австрия
26 юни ХСМ – Световно първенство Монтебелуна, Италия
02-03 юли XCO/DHI/4X#4 Мон-Сен-Ан, Канада
09-10 юли XCO/DHI/4X#5 Уиндхам, САЩ
04-07 август ХСО – Европейско първенство Донани, Словакия
06-07 август DHI#6 Ла Брес, Франция
13-14 август XCO#6 Нове место на Мораве, Чехия
20-21 август XCO/DHI#7, 4X#6 Вал ди Соле, Италия
27-28 август DHI – Европейско първенство Цермат, Швейцария
31 август – 4 септември XCO/DHI/4X – Световно първенство Шампери, Швейцария

Използвани съкращения:
XCO – крос кънтри (класически формат)
ХСM – маратон
DHI – спускане
4X – 4-крос

Както виждате от таблицата, Питърмарицбург се завръща в календара като първо събитие. Ла Брес също е в кюпа, докато Марибор (най-удобната за български участници дестинация) този път няма да е домакин на кръг от СК. Едно от знаковите места, които липсват през 2011 г., е Хуфализе в Белгия – градът е традиционен домакин в дисциплината ХСО, но през 2010 г. имаше финансови проблеми и явно ще трябва „да си даде почивка“, докато се посъвземе. Затова пък топ-състезателите по крос-кънтри ще имат повод да посетят Чехия, където ще имат старт през август.

Ако се чудите защо липсват кръгове в дисциплината маратон (ХСМ), отговорът се крие в новите правила на UCI, които ви представихме наскоро. В съответствие с тях вместо кръгове за СК, през 2011 г. ще има UCI Mountain Bike Marathon Series – поредица от състезания, обединени от общо крайно класиране, които „стъпват“ върху съществуващи и утвърдени събития от такъв тип.

Прави впечатление и това, че за разлика от други години, съревнованието за СК ще е приключило преди Световното първенство, което ще е в швейцарския курорт Шампери. Супер-техничните трасета там ще са отлична арена за излъчването на шампионите за 2011 г., а подготовката им със сигурност ще е по-различна при подобна подредба на състезанията.

Европейските спускачи ще са улеснени от факта, че само седмица по-рано, пак в Швейцария, ще се проведе и Европейското първенство по спускане. Това би било чудесен повод и българският национален отбор да се пробва в двете състезания, стига да се намери финансиране за двуседмичен престой в една от най-скъпите европейски държави. Поне мечтите са безплатни, както се казва. 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>