Въздушна възглавница вместо каска?

В планинското колоездене каската е задължителен елемент от екипировката и всеки, който отказва да я приеме по този начин, чисто и просто рискува здравето и живота си. И макар подобно твърдение да е азбучна истина за всеки сериозен планински колоездач, винаги се намират и хора, които го оспорват с доводи от типа „с каска не е удобно“, „с каска не изглеждам добре“, „с каска главата ми се запарва“ или дори наивното „имам достатъчно добра преценка за терена и възможностите си, така че предпочитам да разчитам на нея и изобщо да не падам“. В планинското колоездене е лесно просто да не обръщаме внимание на хората, които искат да си трошат главите.

При каране на колело в града обаче нещата не стоят точно така. Колкото и да ми е трудно, бих могъл да приема, че там на някои хора каската им е неудобна, или външният им вид с каска на главата, придвижвайки се към работното място, би бил смущаващ за тях. Не го разбирам, но мога да го приема. Също така, ако не карах в града почти по начина, по който го правя в планината (т.е. по-агресивно, с по-висока скорост и т.н.), бих приел съвсем лесно аргумента, че  теренът и средата са много по-контролируеми и ползването на каска не е толкова задължително, както при планинското колоездене, особено пък ако има и адекватна мрежа от велоалеи, чрез която човек да избягва конфликтните ситуации с автомобили, пешеходци и т.н. Дори и в най-добре уредения град обаче, с най-много велоалеи и най-културни и толерантни участници в движението, винаги възникват опасни ситуации и някои от тях водят до падания и до удар в главата. А в градове като българските вероятността от подобни случки е доста голяма, поради което и препоръката за носене на каска е съвсем валидна.

Това дълго предисловие бе опит за анализ на някои от причините, довели до създаването на един съвсем нов продукт, идващ от Швеция. Независимо дали ни харесва, винаги ще има противници на носенето на каска – колкото и твърдоглави да са те (в буквалния или преносния смисъл), не е лошо да им се предложи алтернативно защитно средство. Затова ви представяме Hövding!


Двама шведски специалисти по индустриален дизайн са изобретателите на тази въздушна възглавница за велосипедисти. Тя действа по добре познатия принцип от автомобилите – раздува се с хелий за части от секундата (0.1 секунди, за да бъдем съвсем прецизни) в момента, в който специални датчици (жироскопи и акселерометри) установят опасност от реален инцидент. В разгънато състояние въздушната възглавница обгръща изцяло главата на колоездача, осигурявайки доста по-голяма зона на защита в сравнение с класическата каска-половинка. Надутата възглавница остава в това състояние около 10 секунди, така че да може да абсорбира няколко последователни удара, ако се наложи, след което газът бива изпуснат.

Преди да се стигне до инцидент, сгънатата въздушна възглавница стои прибрана в специална яка, която колоездачът носи около врата си. В нея са също и датчиците, системата за надуване на възглавницата, включително и батериите, осигуряващи нейното енергийно захранване. Продуктът е проектиран така, че основната част от теглото да пада върху гърба. Възглавницата е изработена от найлонови тъкани, които са устойчиви на пробив и протриване, за да може продуктът да изпълни адекватно задачата си, когато стане нужда. Горната външна част, която скрива същинската яка, е сменяема, като се предлагат най-различни десени и форми, така че да можете да комбинирате яката с различни дрехи и тоалети, запазвайки стила си наред с безопасността. Поради това продуктът е много подходящ за градски колоездачи, които не желаят да изглеждат спортно, а елегантно, и особено за дамите на две колела (за справка погледнете снимките и тоалетите на моделите в тях).

Връщайки се към основната функция на Hövding, трябва да добавим и наличието на „черна кутия“ в яката, която записва данни от последните 10 секунди преди раздуването на въздушната възглавница – тези данни ще помагат на производителя за допълнително усъвършенстване на продукта. Преди да бъде пусната на пазара, яката е била тествана многократно – както с помощта на живи хора (каскадьори), така и с кукли, симулирайки сблъсък с кола, падане напред, внезапно подхлъзване и т.н. Създателите на продукта са искали да се убедят, че възглавницата ще се активира винаги, когато е необходимо, но само тогава, а не за щяло и нещяло. В сайта на компанията има и секция с видеоклипове, в които можете да видите някои примерни изпитания на продукта: http://www.hovding.com/film.php

Hövding безспорно е много интересен продукт и това е основната причина да ви го представя, макар за момента приложимостта му в планинското колоездене да е по-скоро спорна. От една страна, движенията на планинския колоездач, особено когато се спуска по пресечен терен, често са резки или с голяма амплитуда, без това задължително да води до падане, т.е. не съм сигурен доколко адекватно ще е действието на яката и дали няма възглавницата да се раздува доста по-често от необходимото. Освен това велосипедната каска пази не само от директни удари при падане, но и от клоните на дърветата, от слънчевите лъчи и т.н.- нещо, което въздушната възглавница няма как да направи.

Като добавим и факта, че Hövding струва колкото няколко велосипедни каски – 300 евро – май е по-добре засега да го препоръчаме само на твърдоглавците, които не искат да носят доста по-простичката, но достатъчно ефективна като защита велосипедна каска. И все пак не е изключено след някоя и друга година подобни продукти да променят начина, по който се предпазваме от травми и… обличаме, преди да яхнем колелото.

http://www.hovding.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>