Световно първенство по планинско колоездене 2010

Покрай множеството български състезания през месец септември малко се забавихме с представянето на резултатите от Световното първенство, което се проведе в Мон-Сен-Ан, Канада, но за тези читатели, които не следят отблизо събитията на световната състезателна сцена, вероятно ще е интересно да разберат кои са шампионите за 2010 г. От 1 до 5 септември трасетата в канадската провинция Квебек бяха арената, на която се срещнаха топ-състезатели от цял свят, за да се преборят за най-престижното отличие.


Този път ще започна отзад напред, а именно с резултатите от спускането, където през целия сезон Грег Минар (ЮАР) и Джий Атертън (Великобритания) си оспорваха Световната купа. Очакваше се именно между тях да е основното съревнование за титлата, но в крайна сметка победител стана (отново) Сам Хил. Австралиецът пропусна този сезон заради контузия на рамото, от която дори още не се е възстановил напълно. Едва в последния кръг на СК той се появи и завърши на 13 място, така че почти никой не го смяташе за фаворит една седмица по-късно. Само че… това е Сам Хил, който нееднократно е доказвал таланта си в карането, особено в по-тежки условия. Макар че в началото на състезателната седмица трасето в Мон-Сен-Ан бе сухо, в края ѝ времето се развали и пътеката стана хлъзгава и трудна. В деня на състезанието ту валеше, ту спираше – Хил улучи по-сух момент, което може би също малко му е помогнало да даде най-добро време. Преди него на горещия стол седеше канадецът Стив Смит – неговото каране пред родната публика бе изключително добро (същото може да се каже и за цялостното му представяне през сезона) – толкова, че да му донесе сребърния медал. Грег Минар се срещна с дърво в горната част на трасето и не успя да навакса изоставането си, но въпреки това се отчете с бронзов медал. Американецът Аарън Гуин (друг отлично представящ се напоследък състезател от Северна Америка) е четвърти, а Джий Атертън остана пети.

При жените победата на Трейси Моузли (Великобритания) също бе донякъде неочаквана. Моузли винаги е била сред претендентките за победа в кръговете от СК, но в повечето случаи трудно успява да се справи със сериозната конкуренция на няколкото силни състезателки от Франция. Този път обаче Трейси успя да даде максимума от себе си и финишира с по-добро време от Сабрина Жоние (Франция) – носителка на СК за 2010 г. и Емелин Раго – световен шампион за миналата година. На четвърто място застана трета представителка на Франция – Флориан Пужин, а японката Мио Суемаса остана пета.

В състезанието за младежи Трой Броснан (Австралия) показа, че уверено върви по стъпките на съотборника си Сам Хил, и спечели титлата, макар и само с 6 стотни преднина пред друг талантлив юноша – Неко Мулали (САЩ). Трети е Луис Буканан (Великобритания). При девойките най-бърза бе представителка на домакините – Лорен Рошар, следвана от две французойки – Фани Ломбард и Жули Берто.


Стартовете в дисциплината крос-кънтри завършиха с победи на състезатели, които до момента не бяха достигали това високо отличие, макар че напълно го заслужават. При мъжете това бе испанецът Хосе-Антонио Хермида. Той се пребори за първото място с Ярослав Кулхави (Чехия) и Бъри Стендър (ЮАР), които спечелиха съответно сребърен и бронзов медал. Още в началото на състезанието част от участниците в челото на колоната станаха жертва на групово падане. Сред тях бе и Хермида заедно с многократния световен шампион Жулиен Абсалон. Въпреки нелепия инцидент, и двамата успяха бързо да се придвижат отново сред първите, но лошият късмет за французина не спря дотук. По-късно той спука гума и се наложи да посети бокса, с което напълно изгуби шансовете си за качване на подиума. Миналогодишният шампион и носител на СК за 2010 г. Нино Шуртер (Швейцария) бе сред водачите в първите обиколки, но също бе споходен от лош късмет и спука гума цели два пъти. Така във втората част на състезанието отпред останаха Кулхави, Стендър и Хермида, като испанецът се движеше последен, но дългогодишният му опит помогна да подбере правилния момент за атака, на която съперниците му не успяха да отвърнат подобаващо. Шуртер и Абсалон останаха на четвърто и пето място.

Мая Влозчовска (Полша) триумфира при жените, след като до момента два пъти бе печелила сребърен медал от световни първенства. За да е добре отпочинала, тя реши да пропусне последния кръг от СК и да се съсредоточи върху подготовката си за шампионата на планетата. Стратегията й явно даде желания резултат. След края на втората обиколка тя вече водеше колоната и постепенно увеличаваше аванса си, завършвайки с 48 секунди преднина. Зад нея три състезателки се бориха докрай за разпределянето на оставащите медали. Ирина Калентиева (Русия) успя да се добере до сребърния медал, а Уилоу Корбър (САЩ) изпревари Катерин Пендрел (Канада) в последните метри, за да се окичи с бронз. Елизабет Осл от Австрия завърши на пето място.

В категорията до 23 години, за която има отделна титла, на подиума се качиха трима швейцарци – Матиас Флюкигер, Томас Литчер и Патрик Галати. При жените в тази група най-бърза бе Александра Енген (Швеция), следвана от Ани Ласт (Великобритания) и Поула Горичка (Полша).

При младежите и девойките с първи места се отличиха холандецът Михиел Ван Дер Хейден и французойката Полин Феран-Прево.

В рамките на Световното първенство имаше и щафетно състезание, като отборите от четирима на всяка държава включваха състезател във всяка от споменатите дотук категории – юноша, мъж до 23 години, жена и мъж над 23 години. Тази надпревара е много интересна, тъй като в зависимост от избраната стратегия (кой кога да кара) и възможностите на отделните състезатели, водачите се сменяха в почти всяка обиколка. Най-стабилни в представянето си бяха отборите на Чехия, Германия и Швейцария, конкурирани в един или друг момент от щафетите на САЩ, Италия и др. В крайна сметка обаче Ралф Наф, който стартира последен за Швейцария, успя да изпревари всичките си съперници в последната обиколка и финишира пръв, с което донесе победата на страната си. Германия остана на второ място, а Чехия на трето.


В мъжкия старт  по форкрос чехът Томас Славик направи почти невъзможното, изпреварвайки миналогодишния световен шампион и носител на СК за 2010 г. Джаред Грейвс (Австралия), при това в последния завой. Както обикновено, австралиецът имаше експлозивен старт и оттам нататък поддържаше преднината си, но явно не бе преценил, че във фаталния за него завой външната линия позволява изпреварване. Славик пък бе забелязал именно това в предишните кръгове и когато видя възможността пред себе си, не се поколеба да я използва и да спечели най-високото отличие в кариерата си. На трето място завърши неговият сънародник Михал Прокоп, а четвърти е Роже Риндернехт (Швейцария).

При дамите младата Каролайн Буканан (Австралия) защити шампионската си титла от миналата година, с което доказа, че тепърва ще е заплаха за съперничките си, стига да участва по-често в стартовете от СК. Тя даде най-добро време в квалификацията, а след това без особени проблеми си проправи пътя до финалния рунд, където също успя да спринтира най-бързо от старта и след това не остави никоя от съперничките ѝ да я задмине. Две представителки на Чехия се опитваха да направят това – Яна Хоракова и Романа Лабункова, но трябваше да се задоволят с второ и трето място. Четвърта в първия си старт на Световно първенство стана Кати Кърд (Великобритания). Анита Молцик (Австрия), която спечели СК за 2010 г., бе елиминирана в полу-финалите, а Анеке Беертен (Холандия) още в четвър-финалите.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>