Велорали „Три чуки“ 2010

На 5 септември над гр. Чипровци за втора година се проведе състезание по крос-кънтри, а белгиецът Уоутър Клепе за пореден път спечели българска надпревара.


Въпреки името си, състезанието всъщност бе в класическия формат ХСО, т.е. няколко обиколки по затворено трасе. Казвам това, защото през годините понятието „велорали“ възникна и се ползва най-вече за състезания от типа маратон, при които не се правят обиколки, а се минава само веднъж по трасе с по-голяма дължина, често в рамките на повече от един ден. Между другото, първоначалните намерения на организаторите бяха именно за такъв тип надпревара над Чипровци, но по ред причини се наложи да бъде повторен миналогодишният вариант. За следващата година обаче те твърдо се заканиха, че състезанието ще е по много интересен маршрут, изкачващ се до билото и спускащ се по пътека обратно до старт/финала, т.е. от типа маратон.

Що се отнася до трасето на тазгодишната проява, нямах възможност да го обходя цялото пеша, защото дължината му бе около 9 км, но въпреки това от старт-финалната зона до Гушовския манастир имаше отлична видимост към голяма част от обиколката, която завъртаха състезателите, а това бе голям плюс от гл.т. на публиката. Караше се изцяло по черни пътища и като техническа сложност нямаше почти никакви трудности пред участниците – затова при основното спускане са се развивали доста сериозни скорости и всички говореха за него. Изкачванията обаче не бяха толкова лесни – за това съдя и по наклона на някои от участъците, които видях, и по времето, за което топ-състезателите правеха една обиколка, и по умората, която бе налегнала някои от другите участници.

Като стана дума за публика, интересът на местните хора към проявата искрено ме учуди и зарадва. Дори имаше и местни момчета, които се включиха в надпреварата. Силното присъствие се дължеше и на факта, че на следващия ден бе официалният празник на града. По този повод на хълма до манастира бе подготвена изложба на чипровски килими, дегустация на местни сирена, сладка и др. вкусотии, а състезанието бе всъщност само началото на програмата. Тези странични атракции пък направиха още по-интересен престоя на участниците и на кибици като мен.

Но да се върнем към състезанието. Жените и юношите трябваше да направят една обиколка на трасето, а мъжете три. Уоутър се откъсна напред още в първата, а до края дори успя да застигне половината от съперниците си, които бяха още в рамките на втората. И това при положение, че беше болен!

Втори при мъжете завърши Тодор Ангелов, а трети Мирослав Алексиев – двамата от Казанлък.

При юношите най-бърз бе Десислав Неделчев, следван от Александър Алексиев и Райчо Лацин.


В категория жени имаше само една участничка и това бе Ирина Сушко.

Както виждате от имената на изброените, към които следва да добавим и Фьодор Драголов, Бойко Танчев и др., някои от най-сериозните български състезатели по крос-кънтри се включиха във велорали „Три чуки“. Така че, макар да не бе най-многобройното откъм участници, съревнованието си бе сериозно и на ниво.

Успоредно с него на върха на хълма се проведе и състезание за деца, което не успях да гледам, но усмивките на малчуганите след това говореха достатъчно ясно, че и те са останали доволни.

Накрая дори и времето се пооправи – ниската мъгла, която ни посрещна сутринта, даде път на слънчевите лъчи и можахме да зърнем част от красотите на местния Балкан – мен лично тези баири доста ме привлякоха, така че в бъдеще може да ви запозная и по-подробно с тях. Още повече, че „Адвентура“, които бяха съорганизатори на събитието заедно с община „Чипровци“, са маркирали (и вероятно ще продължат да го правят) маршрути за планинско колоездене там.

Пълното класиране можете да видите на адрес: http://3chuki.adventura.bg/klasirane/

Очаквайте в следващите дни и малка галерия от сътезанието в МТБ-БГ.

а и Адвентура, които бяха съорганизатори на събитието, са маркирали (и вероятно ще продължат да го правят) маршрути там

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>