Нов клуб по планинско колоездене в гр. Троян

През пролетта в гр. Троян бе регистриран поредният (за България) клуб по планинско колоездене, наречен Mountain Hill, чиито членове имат желанието да работят здраво, за да подобряват и развиват условията за практикуване на любимия си спорт. Или поне така изглежда от първите им действия, с които ще ви го представя.

Инициатор и председател на клуба е Христо Доков (на долната снимка), който ми бе разказал за плановете си още миналата година. Официалната регистрация на сдружението излезе през месец май 2010 г., но още преди това клубът вече „работеше“ на практика.

Една от основните му дейности ще е поддържането на отбор по планинско колоездене. Засега акцентът е върху спускането и в тима са включени двама младежи от Троян – Калоян Гидийски и Драгомир Стоянов, както и Стивиан Гатев, който е от Севлиево.


Стивиан Гатев

Стивиан всъщност е и „звездата“ на отбора, тъй като е един от добре представящите се младежи на българската състезателна сцена. Миналата година той бе втори в група юноши в състезанието Shambhala Open Cup над Сопот и с най-добро време сред българските младежи. За съжаление по-късно същата година в Македония става жертва на кражба и остава без по-голямата част от екипировката си, поради което пропуска карането. През 2010 г. Стиви е на 18-то място в Сопот и на 4-то в Златица (в категория юноши). Няма да скрия и своята симпатия към агресивния стил на каране, който демонстрира този младеж (макар че не го познавам лично), тъй като с него винаги стават едни от най-хубавите ми снимки.


Драгомир Стоянов

Калоян и Драго все още са в началото на състезателната си кариера, но и те могат да се похвалят с добри резултати, както и с първи разочарования. За Драго такова е падането в Сопот, където той чупи ключицата си. Преди това обаче в третия кръг на mini-DH шампионата в Пловдив завършва на 7-мо място в категория Веди (момчетата от Троянския клуб се включиха едва в третото състезание). В същия старт Калоян завърши на 9-то място, след което в Златица бе на 13-то.


Калоян Гидийски

Целта на клуба е тази година отборът да участва във всички оставащи състезания по спускане, напук на кризата и финансовите трудности, произтичащи от нея.

Другата основна насока в дейността на Mountain Hill е изграждането на пътеки за планинско колоездене в района на Троян. За целта се водят преговори с общината за получаване на официално разрешение за ползване на гористата местност Турлата, която се намира в самия град и в която вече има цяла мрежа от трасета, както за спускане, така и за крос-кънтри. Снимките, които виждате, са именно от тази „градска гора“ – въпросната пътека за спускане е с множество скокове, падове, виражи и серпентини, продължителността на каране по нея е около 1 минута (с бързо темпо), а най-хубавото е, че Турлата е на 5 минути от центъра на града (с питане ще намерите мястото най-бързо). Поради това, ако трасетата в нея получат и официален статут, това би дало възможност за доразвиването и обезопасяването им, за провеждане в бъдеще на състезания по тях и за привличане на повече любители на велосипеда към каране в планината.

Бъдещите планове на клуба включват и изграждане на трасе по склоновете на Стара планина, както и провеждане на различни събития, но за тях ще ви информираме, когато му дойде времето. Засега нека просто пожелаем успех на момчетата от клуб Mountain Hill в Троян в начинанията, с които са се захванали!

Координати за връзка с клуб Mountain Hill, Троян:
тел. 0888189322
e-mail: [email protected]
Христо Доков – председател на клуба

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>