Cannondale подготвя революция в окачването

Американската компания Cannodale винаги е била иновативна и никога не се е страхувала да експериментира – достатъчен е един поглед върху еднокраката вилка Lefty, за да се убедим в това (да не забравяме, че те са и оригиналните създатели на стандарта BB30, а преди доста години друга тяхна вилка, Headshock, отново се отличаваше със собствен дизайн и конструкция). Сега инженерите на компанията за пореден път са изправени пред амбициозна задача – създаване на адаптивно променливо окачване за планински велосипеди.

Какво ще рече това? Може би сте чували, че такива технологии се внедряват в автомобилите, най-вече в тези от по-висок клас. Става дума за електронни системи, чрез които работата на окачването се контролира и променя в зависимост от пътните условия.

Както знаете, при много от съвременните вилки и задни амортисьори системите за амортизация позволяват на потребителя да променя параметрите на работа – забавянето при връщане и сгъване, платформата, хода и др. Е, представете си, че това става автоматично в зависимост от условията на терена, контролирано по електронен път от компютър, до който достига информация от специални датчици в предната главина и във вилката на велосипеда. Точно това е целта на новия проект на Cannondale, наречен Simon.

Както и при наличните в момента системи с променливи характеристики на амортизацията, това ще става с помощта на клапа, чиято пропускливост се регулира. Разликата е, че при Simon клапата се контролира от малък електромотор. Освен предварително задаване на желания режим на работа от страна на ездача, ще има и автоматичен режим, при който датчиците изпращат информация за терена  до компютъра и той своевременно променя параметрите на окачването (ход и характеристики на амортизацията). „Своевременно“ в случая означава в рамките на няколко милисекунди, което е по-бързо, отколкото може да възприеме информацията и да реагира човешкият мозък. Т.е. преди още да си го помислите, вилката вече ще се е нагодила към променените условия под гумите ви.

Макар че описаната система ще добави допълнително тегло към велосипеда, а също така ще изисква използването на специална предна главина, в която ще е монтиран единият от необходимите датчици (акселерометър), според Cannondale това ще са дребни недостатъци на фона на прецизността в работата на окачването и подобряването на контрола и комфорта при каране, които ще донесе тя. Необходимо е да бъде решен и проблемът с издръжливостта на батерията, така че хем да не е твърде обемиста и тежка, хем да има запас поне за цял ден каране.

За момента още не се знае колко ще струва подобна технология, нито кога ще стане възможно серийното производство на продукти, в които тя е внедрена, но е напълно вероятно това да се случи в близките няколко години.

Повече информация по темата (на английски език) можете да намерите в тези интернет-страници:
http://www.cannondale.com/none/none/simon
http://www.bikeradar.com/news/article/interbike-cannondale-debuts-simon-suspension-concept-23332
http://www.popsci.com/gadgets/article/2010-03/whats-next-electric-shock
http://www.wired.com/gadgetlab/2010/01/suspension-of-disbelief-cannondales-smart-bike/
http://www.nytimes.com/external/venturebeat/2010/01/11/11venturebeat-cannondales-new-simon-device-takes-bike-susp-73665.html

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>