Sram 2011 – 10-скоростна група X7, Rock Shox Sector, Avid Elixir 3

Американският производител Sram използва изложението в Тайпе, за да представи и на широката публика някои от новите си продукти за 2011 г. Очаква ни нова 10-скоростна група компоненти X7, една интересна вилка от Rock Shox и още по-достъпна спирачка в серията Elixir.


Вероятно си спомняте, че ХХ беше първата цялостна група компоненти за планинско колоездене, която Sram представи миналата година и вече можем да я видим при велосипеди във високия клас за 2010 г. Тя е първата 2х10-скоростна серия за планинско колоездене. Сега към нея се добавя групата Х7, с което технологията се пренася и към средния ценови клас. Припомням ви, че според Sram при системата им с 2х10 предавки се постига намаляване на теглото, по-прецизна и гладка работа, по-висока ефективност. Това става чрез технологии като Exact Actuation (произлиза от съотношението 1:1, но е за 10-скоростни команди и дерайльори), X-Glide (система от „точки“, подпомагащи качването и свалянето на веригата на/от големия венец) и др. Ето повече подробности за всеки от компонентите в новата група:

Задният дерайльор, освен че е за 10 предавки, вече има и карбоново рамо. За разлика от компонента в серията ХХ, тук се предлагат и три дължини на рамото – късо, средно и дълго. Съвместим е със задни касети до 36 зъба, а теглото му е 239 грама (с дълго рамо). Използва познатите и до момента технологии – директен път на жилото и невъзможност за движение (клатене) напред. Виждате каква е и новата сива разцветка на серията, наречена Storm Grey.

Предният дерайльор е изцяло нов, проектиран специално за две предавки отпред. Работи и с долно, и с горно дърпане, има и различни модификации според начина на монтаж – както стандартните варианти с гривна (с горно и долно люлеене), така и два варианта с директен захват към рамката. Теглото му е 137 грама.

Командите също споделят технологията Exact Actuation, като предната е само за две предавки. От по-високите класове те са взели свалящата се гривна за захват към кормилото, което ги прави съвместими и със системата Matchmaker за комбиниране със спирачните лостчета. В серията има и предна команда за три предавки. Теглото им е 232 грама.

За групата Х7 е разработен и изцяло нов курбел с означението S1400. Както вече казах, той използва технологията X-Glide за улесняване на превключването, така че то да е максимално бързо и прецизно. Конструкцията му е OCT, т.е. куха, а средното движение GXP XR е с нови уплътнения, снабдени с канали, които препятстват допълнително навлизането на влага и мръсотия.Венците са от алуминий 7075 и са във варианти с 28-42 или 26-39 зъба. Теглото заедно със средното движение е 871 грама. Дължината е 170 или 175 мм.

Спирачките в серията са добре познати – Elixir R. При тях единствената „новост“ е цветът.

Задната касета PG-1050 използва технологията Power Glide за улеснено преместване на веригата. Тя се предлага във варианти 11-32 (тегло 302 грама) и 12-36 зъба.

И накрая, в серията Х7 вече има и главини – те са с капсуловани лагери, 32 отвора за спиците и захват за диска с 6 болта. Теглото им е 180 грама за предната и 425 грама за задната.


Интересен продукт има и при Rock Shox – това е вилката Sector, която ще се бори за вниманието на потребителите в един от най-популярните сегменти – този със 150 мм ход.

Основните цели при този модел са две. Първата е да предложи на потребителите качество и функционалност на достъпна цена. Втората е да им предостави избор между различни характеристики, настройки и функции. По-специално възможностите са:
– въздушна пружина Solo Air (ход 130, 140, 150 мм), метална пружина (ход 130, 140, 150 мм) или метална пружина с реглаж на хода U-Turn (90-140 или 100-150 мм).
– две системи за амортизация – Motion Control или Turnkey Lockout с реглаж на връщането.
– 9 мм QR ос, 20 мм проходна ос Maxle Lite или 15х100 мм проходна ос Maxle Lite – с други думи Sector е първата вилка на Rock Shox, която възприема и стандарта за 15 мм ос.
– три вида алуминиеви стержени – 1 1/8, 1.5 и конусовиден от 1.5 към 1 1/8.

Короната е куха, от алуминий 6061; горните тръби са 32 мм от алуминий 7075; при ботушите около мястото на втулките се забелязват характерните удебеления, наречени Power Bulges.

Показаната на снимката вилка е с ход 150 мм, пружина Solo Air, 20 мм ос Maxle Lite и амортизация Motion Control. Теглото й е 1966 грама, а препоръчителната цена за САЩ – 471 $.


Последният нов продукт (засега) е спирачката Elixir 3. Отново става дума за по-достъпен модел в една вече утвърдена серия продукти. Препоръчителната цена в САЩ е 105 $. Разликите от Elixir 5 са минимални – устройството е същото, има дребни разлики в спирачния апарат, които са помогнали изработването му да е на по-ниска цена. Захващането на ръкохватката също е малко по-различно, а накладките са органични.

http://www.sram.com/

Етикети: , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>