Път за никъде 2010 – Банско, 31-юли – 1 август

Тази година  в Банско за втори път ще се проведе серия от нещо средно между състезания и карания просто за удоволствие, организаторите са го нарекли „велорали“, но може би е по-точно да употребим думата „фестивал“. Става дума за проявата Road To Nowhere – Bansko MTB, или казано на български – „Път за никъде“. Както и да я класифицираме, основната й цел е да популяризира известния ни (за съжаление не само с положителни краски) зимен курорт и като място за планинско колоездене. А доколкото съм пребивавал в района, смея да твърдя, че добри условия за каране не липсват, въпреки суровия вид на пиринските склонове.


 

Основен инициатор на това начинание е един англичанин, Джеймс Хюс, който управлява хотел „Авалон“ и предлага на гостите си възможности за излет с планински велосипеди. Поради това през изминалите години той е участвал в разработването на маршрути за майнутин байк около Банско, по някои от които миналата година се проведе първото издание на „Път за никъде“. За провеждането на фестивала му помагат и хора с повече опит в такива прояви, можете да видите логата им на плаката и в сайта на мероприятието на адрес:

http://bansko-mtb.com/

Както казах, проявата няма твърдо установен състезателен характер, макар че на участниците ще се засича време – най-вече за лична информация на каращите. Основната идея е хората да се включат за удоволствие, а не да се състезават сериозно. Все пак, за най-бързите тази година ще са осигурени и награди.

Карането ще е два дни, 31 юли и 1 август, в две дисциплини – крос-кънтри и спускане. През първия ден маршрутът за ХС ще е с дължина 35 км и денивелация около 1000 м. По същото време любителите на спускането ще могат да тренират. В неделя ХС карането ще е по-леко – 24 км с 400 м денивелация. В същия ден ще се проведе и състезанието по спускане. Карти и профили на ХС маршрутите можете да видите на страницата за записвания. Що се отнася до спускането, за него мястото все още не е уточнено. Единият вариант е да се ползва лифта на Добринище, другият е в местността Чалин валог над Банско – това е по-желаният вариант, но все още не е ясно дали ще е възможен.

Таксата за участие е 50 или 30 лв. в зависимост от това дали участникът иска да ползва нощувка в събота вечер, която е осигурена при първия вариант. Иначе и в двата случая в цената е включена застраховка и пропуск за лифта за двата дни и право на участие във всяко от трите карания/състезания.

Всички участници ще подпишат на място обичайните за такива прояви декларации, че са запознати с рисковете, които крие карането на планински велосипед, за непълнолетните ще е необходимо и съгласие от родител/настойник.

И двата дни след приключване на карането ще бъдат организирани партита, на които участниците ще ползват намаление от цената на храната и напитките.

Накратко, организаторите се надяват да се получи един весел и приятен уикенд, изпълнен с каране и забавления.

Записвания се приемат още отсега, а в бъдеще вероятно ще се появят и допълнителни подробности.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>