Спортни новини #21

Новости за отбори и състезатели – Commencal и семейство Атертън, Роже Риндернехт, Бен Бойко, Седрик Грасия, Giant, Елизабет Осл; съпротива срещу правилото на КЪС за фланелките за национален шампион

Commencal и семейство Атертън (Джий, Дан и Рейчъл) ще удължат тригодишното си партньорство с още два сезона. Отборът има ново лого и ново име – Team Commencal. Собственикът на компанията, Макс Комансал, заяви по този повод, че за следващите две години тимът има много и интересни планове, наред с участието в елитните състезания по цял свят, разбира се.

Швейцарският 4Х и ВМХ състезател Роже Риндернехт през 2010 г. ще кара за BMC – един от най-големите производители на велосипеди в родината му. Той запазва и повечето от дългогодишните си спонсори за екипировка и компоненти.

Бен Бойко, един от най-талантливите фрийрайдъри в последните години (особено в дисциплината slopestyle), през 2010 г. се завръща в отбора на канадския производител Cove, с който постигна първите си по-големи успехи през 2006 г. Бойко ще кара няколко от велосипедите на компанията в зависимост от конкретните си нужди, включително и напълно обновения, класически за компанията модел G-Spot – за тази рамка можете да намерите предварителна информация в сайта на Cove Bikes.

Братът на известния фрийрайдър Дарън Береклот, Раян, продължи договора си със Spank Industries и ще кара техните продукти и през 2010 г.

Новосформираният отбор на Седрик Грасия, CG Racing Brigade, ще кара велописеди Santa Cruz. Американският производител и досега поддръжаше някои от най-добрите състезатели в спускането чрез своя отбор Santa Cruz Syndicate, но звезда като Седрик, който е любимец на медиите и се изявява в няколко дисциплини, винаги може да привлече допълнително внимание.

Giant добави още един отбор наред с досегашния Giant Factory Off-Road Team. Новият тим се казва Rabobank-Giant и включва американският ХС състезател Адам Крейг и още трима по-млади спортисти, като и четиримата ще се състезават в дисциплините крос-кънтри и вело-крос. В другия отбор, Giant Factory, също има интересни попълнения. В спускането това са младият и обещаващ британец Дани Харт и двукратния шампион на САЩ Дънкан Рифъл, както и австралиецът Джаред Рандо, който ще кара основно в състезания на родния си контитент. За фрийрайд/slopestyle състезанията тимът ще разчита на канадеца Кърт Сордж. В ХС състезанията Оли Бекингсейл ще представлява отбора във Великобритания, а Карл Декер и Кели Емет ще карат в САЩ.

Елизабет Осл бе избрана за колоездач на Австрия за 2009 г. Тя е шампион на страната си и спечели крайното класиране за Световната купа през изминалия сезон с актив от три победи. В нейна полза са били около 80 % от гласовете в анкетата.


UCI промени някои от правилата си и според новите норми националните шампиони ще трябва да носят фланелките, символизиращи това им качество, във всички състезания (по-специално по време на каранията, в които се засича време, което означава и финалните карания в дисциплината спускане). Подобно правило бе въведено преди две години, но след протести от страна на състезатели и отбори, бе отменено. Сега реакцията на спортистите и техните тимове не е по-различна, т.е. част от тях съвсем открито се обявиха против промените, даже бе открита и петиция във Facebook. Недоволството е породено от това, че върху фланелката за национален шампион мястото за име и лого на спонсорите е силно ограничено, а подобна реклама е важна в света на професионалния спорт. Затова се появиха и опасения, че ако правилото се запази в този вид, някои от топ-атлетите няма да вземат участие в националните си първенства или ще карат под възможностите си, за да не спечелят титлата, която би ги заставила след това да носят шампионската фланелка. Повечето заинтересовани страни призовават да се запази досегашното положение, при което националните шампиони носеха отборните си екипи, само че добавяха специална лента на ръкава си.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>