Промени в МТБ-БГ през изминалите месеци

Драги читатели,

Тая зима ми е трудно да я нарека баш зима, макар че доволно покарах ски, макар и в краткия промеждутък от 2-3 седмици, когато имаше повечко сняг и студ. Сега, ако се вярва на прогнозите, пролетта е отново пред нас и ако някой изобщо е слизал от колелото, скоро сигурно ще го яхне отново. В това число и аз.


Преди това обаче искам да се отчета накратко с малко извънредна работа, свършена през последните 2-3 месеца. Може би си спомняте, че през пролетта на миналата година МТБ-БГ претърпя най-мащабната промяна, която му се беше случвала някога. Сайтът премина от допотопната технология с отделни страници чист html към съвременна готова платформа с база данни, богата функционалност и всякакви други екстри. Покрай това се смени и външният вид на сайта, който все още е преходен (временен), т.е. предстои да бъде променен, най-вече в цветово отношение. Надявам се, че тези промени бяха и за вас поне толкова полезни и улесняващи, колкото за мен. Но миналата година нямаше как те да бъдат доведени докрай. Голяма част от съдържанието на стария сайт остана за прехвърляне към новия. Имаше и куп други неща за дооправяне, добавяне и т.н.

През тази зима всички статии от стария сайт бяха прехвърлени в новия, с изключение на няколко десетки, които напълно са изгубили актуалност (най-вече наредби за отминали състезания и др. подобни). Вече можете пълноценно да използвате търсачката в сайта, за да намирате информация – дори и такава, публикувана преди няколко години. Модулът за свързани статии също се използва по-пълноценно, осигурявайки връзка към материали, в които са използвани същите ключови думи.

Секция „Връзки“ също вече е активна и функционална, макар че там тепърва ще добавям още връзки, особено в някои от категориите. Все пак към основните производители на велосипеди и компоненти, както и към българските сайтове, които са ми известни, вече има пряк и бърз път оттам.

Има и други, по-дребни неща, като т.нар. breadcrumbs, т.е. указване на пътя до настоящата статия и др. подобни.

Основното, което остана, е оправянето на цветовете в шаблона на сайта, както и на модула за вход/изход, така че да бъде вграден в шаблона, а не да е част от менюто, както досега. Външният вид на модула за галерията също има нужда от оправяне. Тук обаче нещата не зависят само от мен, така че не мога да кажа кога ще бъдат готови. Когато и тези подобрения станат факт, най-сетне ще можем да се похвалим с окончателно приключване на миграцията от стар към нов сайт, т.е. ще имаме final release вместо beta версия (ако си спомняте миналогодишната статия за промените, ще разберете за какво говоря).

А след това… софтуерът, върху който е базиран сайтът, дава големи възможности за добавяне на едно или друго полезно нещо, така че в зависимост от времето и необходимостта, вероятно ще бъдат добавени още функции и екстри. Но преди това се надявам да направим няколко пролетни карания!


И накрая, една промяна в правилата на пазара, въведена вчера:

Досегашното правило (т.6) от шаблона за обяви „Продава“ се променя така:
Публикуването на една или повече снимки на продукта е задължително и е желателно те да са с добро качество и да се виждат достатъчно подробности за продукта. Модераторите могат по своя преценка да изтриват обяви, в които снимките са с прекалено лошо качество и/или не се вижда нищо.

Правилото влиза в сила веднага, но до края на месец март 2010 г. потребителите разполагат с преходен период, в който модераторите няма да трият обявите им, а само ще ги предупреждават за наличието на новото правило.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>