Две интересни спирачки от Ashima

Възможно е никога да не сте чували за тайванската марка Ashima, която е известна най-вече със своите ротори за дискови спирачки и накладки, но винаги има първи път. Както има и първи път за въвеждане на нова технология в някой компонент за планинско колоездене, какъвто е случаят с тяхната PanCake Brake.

 

Това е първата дискова спирачка за велосипеди, която е „безбутална“, т.е. вместо бутала използва т.нар. диафрагмени уплътнения, чрез които натискът (налягането) на флуида избутва накладките към диска. Уейн Муур, който е „главният мозък“ зад продуктите на Ashima, твърди, че с подобна конструкция се постигат няколко неща:
– По-ниско тегло, тъй като, от една страна, диафрагмените уплътнения са по-леки от буталата, а от друга, позволяват спирачния апарат да е по-тесен и компактен, от което допълнително се спестяват ценни грамове. По данни на Ashima прототипът на спирачката със 180 мм диск тежи 308 грама. Заслуга за това обаче със сигурност има и полимерното тяло на спирачното лостче.
– Производственият процес е по-прост, което намалява разходите и оттам – цената на спирачката. 
– Процедурата по обезвъздушаване също е лесна, бърза и с траен резултат, заради еднопосочния път на флуида.

Между другото, дисковите спирачки на Ashima се отличават и с въздушно охлаждане на спирачната течност – ако се вгледате внимателно, ще видите металната тръбичка, която „обгръща“ апарата от едната страна. 

Макар че първите прототипи на PanCake Brake бяха показани още в края на 2008 г. с идеята да се появят на пазара през 2009-та, при сравнителни тестове в реални условия Муур не е останал напълно доволен от силата им, така че е посветил още година на усъвършенстването на продукта, докато се е убедил, че той е конкурентен на спирачките от висок клас на останалите производители – и като спирачна сила, и като надеждност. 

Другата интересна спирачка, също все още в процес на изпитания, е четирибуталната APVs, което ще рече Ashima Power Valve System. При нея особеното е, че  разполага с две двойки бутала, които обаче са наредени аксиално. При по-леко натискане на лостчето, флуидът активира само малките бутала, които са с диаметър 14 мм. Ако ви потрябва рязко и мощно спиране, на помощ идва и втория чифт – с диаметър 26 мм. Според производителя подобна система осигурява едновременно спирачна сила и добра модулация. И тук спирачният апарат е с въздушно охлаждане на флуида.

Появата на новите продукти се очаква на пазара през 2010 г. – първо PanCake, след това и  APVs. Когато това стане, ще видим дали тези нови технологии ще имат успех. 

http://www.ashima.com.tw/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>