Кратки новини #48

Присъда за собственик на канадски сайт за велосипеди; Lazer – закупена от мениджърите си; POC спечели награда за дизайн; байк-паркът в Уислър се продава.

Собственикът на канадския сайт http://www.bikerescue.org/, Гордън Блекуел, бе осъден на две години лишиване от свобода за укриване и търговия с откраднати велосипеди. Полицията е иззела от склада му 150 велосипеда, 40 от които вече са върнати на собствениците им. Може би се чудите с какво тази „новина“ е различна от която и да е полицейска сводка? Интересното в случая е „идеалната“ цел на въпросния сайт – да бъдат издирвани и връщани на собствениците им откраднатите колела. Блекуел твърди, че е купувал велосипеди с подозрително ниска цена с идеята, ако се окажат крадени, да издири собствениците им и да им ги върне, като според написаното в сайта връщането не е обвързано по никакъв начин с плащане, дори на цената, срещу която той ги е придобил. (Но ако собственикът желае, може да я възстанови.) Логичният въпрос, който възниква, е: как му излиза сметката на тоя човек, ако купува велосипедите и след това ги дарява обратно на собствениците им? Отговорът е прост – само за част от байковете се е установявало, че са крадени и са били върнати. И това е по-малката част. Много други обаче са били продавани чрез същия сайт като „непотърсени“ или „неустановени“, чрез което се покривали разходите за „спасените“. Точно тук обаче се крие и причината за неприятностите на Блекуел – полицията е установила, че всъщност основната му дейност е препродажба на крадени велосипеди и не е намерила нищо „идеално“ в целите му. Да не говорим и за това, че Блекуел има и предишни осъждания за измама.

Двама от мениджърите на белгийската компания Lazer SA, произвеждаща каски с тази марка, които са познати и на българския пазар, учредиха ново дружество – Lazer Sport NV и чрез него закупиха подразделението за велосипедни продукти, което оттук нататък ще развиват като самостоятелна компания. Като причина за подобна стъпка се посочва успеха на велосипедното поделение на Lazer SA – чрез отделянето му се очаква ангажирания с него екип да получи още по-добри възможности за развитие на продуктите. Сделката включва и правата върху марката Lazer по отношение на велосипедните продукти. 

Като стана дума за каски, шведската компания POC спечели награда от Международния форум за дизайн със своята каска за спускане Cortex. Шлемът включва технологията MIPS (Multi-Directioanl Impact Protection System), при която между външната облицовка и вътрешната черупка от абсорбираща пяна има допълнителен пласт с ниско съпротивление при триене, който позволява двете части да се движат (въртят) една спрямо друга. Конструкцията наподобява човешката глава, при която между черепа и мозъка има течност, която предпазва сивото ни вещество. Според POC подобна структура на каската абсорбира по-добре енергията на удара, когато той не е директен, а под ъгъл.

Собственикът на Whistler Mountain Bike Park, базираната в Канада компания Intrawest ULC, която притежава и няколко други курорта в САЩ и Канада, явно е обедняла покрай световната икономическа криза и е просрочила задължение по голям банков кредит, което ще доведе до публична продан на нейни активи. Това поставя въпроси за бъдещето на най-известния байк-парк в света, макар че едва ли ще се случи нещо твърде драматично – най-вероятно курортът просто ще премине в ръцете на нов собственик, който ще запази дейността му. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>