Велосипедите на KTM – в България през 2010 г.

Австрийската марка KTM е най-известна със своите мотоциклети, но освен тях, компанията произвежда и висококачествени велописипеди, насочени към най-широк кръг любители на колоезденето. За направата им се използват най-новите технологии, като се разчита на първокласни материали, добри компоненти и отлична изработка. Иновациите не са чужди на австрийския производител – през 2009 г. техните планински байкове с електродвигател и поносимо тегло се превърнаха в един от основните акценти на изложението Евробайк.

През 2010 г.  велосипедите на KTM ще се предлагат и в България от Диала ЕООД. Ще бъдат поддържани добри складови наличности и разнообразен асортимент, а всеки друг продукт ще може да бъде доставен по заявка на клиента.

Ето кои са основните модели планински велосипеди на KTM за 2010 г.: 

Score

Това са високият клас ХС велосипеди с двойно окачване.

Сред тях има 4 модела, използващи карбонова рамка с четириставно окачване, чиито коефициент е много нисък – 2:1 (това помага за по-добра работа на окачването и по-малко натоварване на задния амортисьор). Теглото им е от 9,6 до 11 кг (без педали). Възможните размери са три – 43, 48 и 53 см (дължина на седалковата тръба).

С алуминиева рамка се предлагат още 4 модела. Те използват рамка със същата конструкция на окачването и коефициент 2:1, само че изработена от алуминиеви тръби 6061 с променлива дебелина на стените. Тук цената е по-достъпна, особено за модела Score RC 4.0. 

 

Още по-евтини са трите байка от серията Comp R. Те използват рамка с едноставна система на задно окачване, но въпреки по-ниската цена, тя е изработена от тръби с променлива дебелина на стените и позволява надграждане с по-леки компоненти. 

В категорията ХС Race попадат и няколко серии твърдаци с ниско тегло и подходяща геометрия. Най-скъпи са карбоновите модели Myroon с монокова рамка, при които теглото е най-ниско (8,3 кг без педалите за топ-модела Prestige). Всеки детайл тук е подчинен на идеята за ниско тегло и коравина, дори накрайниците за задната дискова спирачка са Post Mount, за да може апаратът да се монтира директно, без необходимост от преходник.

Друга подобна серия карбонови твърдаци, само че малко по-евтина, е Race LC. Има и  няколко алуминиеви твърдака с рамка от изтънени и хидроформовани 6061 тръби, която носи името Race.

В категорията Sport са включени общо 9 алуминиеви твърдака, повечето с името Ultra, като цените започват от 400 Евро и достигат 1300 Евро. Всички модели са с геометрия, ориентирана към разнообразно каране, т.е. не толкова състезателна, както при изброените по-горе серии. При по-скъпите байкове рамката е с изтънени и хидроформовани тръби, при по-евтините някои от тези екстри липсват, но въпреки това теглото остава добро – 13,4 кг без педали за най-евтиния модел, който се казва Chicago. 

 

В категорията Tour попадат АМ и ендуро велосипедите с двойно окачване, разделени в две серии. Lycan са по-леки и с по-малко ход на задната ос, четиставно окачване с кобилица и конусовидна челна тръба (1.5 към 1 1/8), докато Prowler са със 150 мм ход и съответсващи геометрия и окмоплектовка, насоченикъм по-агресивно каране надолу.

Така постепенно достигаме и до моделите за спускане и фрийрайд в каталога на KTM. Това са общо четири байка, използващи сходни рамки с многоставно окачване и хидроформовани тръби от алуминий 6061. Ходът, челният ъгъл и стойките на веригата при двата DH модела са регулируеми, челото е 1.5, задната ос 150х12 мм, има и уши за ISCG. Всички велосипеди се предлагат в два размера.

За повече подробности относно окомплектовката и различните модификации във всяка от разгледаните тук серии посетете сайта на KTM: 

http://www.ktm-bikes.at/

Велосипедите на KTM ще намерите в магазин Top Bikes, както и при партньорите на Диала ЕООД.  

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>