Кратки новини #46

Чешки фрийрайдър постави рекорд за скорост; Новини от Specialized, Exustar и FSA; Броят на активните колоездачи във Великобритания се увеличава; Форт Уилям навърши 20 години.

Чешкият фрийрайдър Ричард Гаспероти (може и да не сте го чували, но човекът има участия в Red Bull Rampage и Adidas Slopestyle, така че не е случаен) постави световен рекорд за скорост с велосипед, теглен от мотоциклет. Отчетената скорост е 211,5 км/ч. Опитът е направен на летище в Чехия със стандартен велосипед Specialized Demo 7, на който е било добавено единствено устройство от мотоциклет, ограничаващо (забавящо) завиването, за да се увеличи стабилността и да се намали риска от грешки. Повече подробности за това щуро начинание можете да прочетете ТУК.

Specialized спря временно продажбите на ХС моделите Epic 2010 и Era 2010 заради установени проблеми в кола за седалката, с който са окомплектовани велосипедите. На дилърите на марката са дадени инструкции за решаване на проблема.

В последно време две компании обявиха преместването на производството си в по-големи фабрики. Едната е производителят на педали и обувки Exustar, който увеличава капацитета си двойно, прибирайки всички дейности под един (доста по-голям) покрив. Другата марка компоненти, които ще излизат от чисто нов завод, са FSA – при тях се очаква производството да нарасне с поне 20%, както и да се намалят сроковете за доставка към клиентите. 

Спортно проучване, направено във Великобритания, показва, че броят на хората, каращи колело в свободното си време, през последната година се е увеличил с 4,3% (113 000 души) – от 1, 77 на 1,88 милиона души. Става дума за хора над 16 г. възраст, които карат поне веднъж седмично по половин час или повече. Важен момент е и целта на карането, която е спорт и забавление, т.е. изследването не включва хората, които използват велосипеди за придвижване в града. 

И още една новина от Острова – известният домакин на кръгове от СК, курортът Форт Уилям, в събота (19 декември) отбеляза 20 години от създаването си. Първоначално мястото е развито като ски-курорт, но през 2000 г., като част от програма за превръщането му в целогодишна дестинация, е построено трасе за спускане от най-висок клас, с което само след няколко години Форт Уилям печели домакинство на кръг от СК. От тогава насам  шотландският курорт е едно от постоянните присъствия в календара на UCI, с проведени 7 кръга от СК и едно Световно първенство през 2007 г. Форт Уилям многократно е получавал и отличието за най-добра проява на сезона. От 1989 г. досега курортът е привлякъл повече от 3,5 милиона посетители.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>