Trek 2010

Американският производител добавя в каталога си нов модел – Scratch. Не липсват новости и в други линии на марката – Remedy и Fuel EX. 

Започвам с изцяло новия Scratch, който се явява най-дългоходовия байк от представените в тази статия – 170 мм отзад и 160 мм отпред. С тези характеристики велосипедът попада между Remedy и Session, т.е. акцентът е върху карането надолу, но е запазена и възможността за изкачване на собствен ход. Всъщност повечето технологии, използвани при него, вече са добре познати от останалите модели с двойно окачване на Trek. Става дума за окачването с ABP (концетрична става при задната ос), Full Floater (плаващ захват на задния амортисьор) и EVO Link (кобилица, изработена като едно цяло, което увеличава коравината на конструкцията) и челната тръба E2 за вилки с променлив диаметър на стержена от 1.5 към 1 1/8. Към това са добавени уши за ISCG (директно закрепване на водач за веригата), възможност за малка промяна в геометрията (челният ъгъл може да е 66 или 66,6 градуса, а височината на средното съответно 36 или 36,7 см – настройката става чрез специалните вложки, свързващи стойките на седалката с кобилицата) и възможност за 135х12 мм или 142х12 мм задна ос. Излишно е да казвам, че рамката е доста масивна, но в същото време и достатъчно лека, за да остане теглото на целия байк в разумни граници.

Топ-моделът Scratch 9 е с метални пружини на вилката и задния амортисьор и въпреки това велосипед с голям размер на рамката тежи около 16 кг. При избор на по-леки компоненти обаче теглото без проблеми може да падне до 14 кг, без да бъдат засегнати сериозно здравината и способностите на байка при спускане. От четирите готови окомплектовки има още една с метални пружини на окачването и две с въздушни, което също показва разностранния характер на модела. И все пак… Scratch е много повече велосипед за фрийрайд, отколкото за крос-кънтри. Всъщност можете да го сглобите дори и като лек DH байк. 

За да акцентират върху характера на Scratch, а и да го разграничат по-отчетливо, Trek са направили промени в посока олекотяване на модела Remedy – най-вече с подмяната на досегашните вилки Lyrik и Fox 36 (160 мм ход) с по-леките като конструкция Fox 32 TALAS със 150мм ход. По този начин Remedy заема място в категорията All Mountain, а Scratch е представител на породата ендуро.

Най-голямата новост при Remedy обаче е карбоновата рамка при модификациите 9.9 и 9.8. Изработена е по изпитаната технология на Trek – OCLV (Optimum Compaction Low Void), като е взето предвид предназначението на велосипеда и е обърнато специално внимание на устойчивостта срещу директни съприкосновения с остри твърди предмети. Рамката е била подложена на специални изпитания, симулиращи удар на камък с тегло 150 г, летящ със скорост 60 км/ч, и не са отбелязали никакви поражения, но за всеки случай върху долната тръба е поставен и допълнителен гумиран протектор.

Накрая, но не и по важност, промени има и в задните амортисьори. За 2010 г. продуктите на Fox, с които са екипирани моделите Remedy, използват технологията DRCV (Dual Rate Control Valve), чрез която се осигуряват две фази в работата на шока, но работещи като една. Целта е да се елиминира „мъртвата точка“ в средата на хода, която се наблюдава при някои окачвания с въздушни шокове с голям обем на камерата, и в същото време да се постигне линейно усещане при движението на задницата. Конструкцията на задните амортисьори с DRCV включва две въздушни камери. В началото на хода се използва само едната и шокът работи като такъв с въздушен малък обем, със сравнително твърдо и прогресивно усещане. След първата 1/3 от хода прътът на буталото отваря специална клапа, с което обемът на въздуха се увеличава и окачването е готово да поеме по-сериозни препятствия, без да се втвърдява твърде рано. Тъй като втората камера се включва със същото налягане, което първата е достигнала при отварянето й, преходът между малък и голям обем на въздуха е съвсем плавен и незабележим. Засега тази система е разработена специално за велосипедите на Trek и „добавката“ се вижда дори визуално, а освен това налага и по-особено закрепване на шока към кобилицата. Повече за DRCV можете да научите от интервюто с Хосе Гонзалес в NSMB.com

Същата технология е използвана и в шоковете на моделите от серията Fuel EX (на снимката долу). При карбоновите модели рамката е олекотена допълнително чрез използване на композитния материал и за стойките на седалката – така теглото е намаляло с около 200 грама до 2054 грама.

Що се отнася до състезателния ХС модел Top Fuel, там почти няма промени, като изключим специално тунингованите задни амортисьори Fox, монтирани на велосипедите. Специалната настройка се изразява в засилване на крайните позиции на платформата Pro Pedal, така че при едната от тях окачването е почти заключено, а при другата платформата едва се усеща.

http://www.trekbikes.com/