Обновеният модел Disco Volante от Karpiel

Спомняте ли си марката Karpiel? Тя нашумя преди години покрай ненормалните скокове на Джош Бендър от скали с височина над 8-10 м, но в последно време като че ли се поизгуби. Сега обаче моделите за 2009 г. са обновени, макар да запазват и много от характерните си черти. Аз ще насоча вниманието ви към рамката Disco Volante, но вие хвърлете един поглед и на останалите.

 

Рамката за момента е най-леката в каталога на компанията – 4,5 кг, което включва и заден амортисьор Marzocchi Roco. Конструкцията изобилства от фрезовани елементи, а за подсилките при челото производителят твърди, че са първите по рода си във велоиндустрията и придават голяма здравина, запазвайки ниско тегло в сравнение с други решения от подобен тип. Все пак може би най-интересно си остава окачването. В днешно време подобен тип конструкции (триъгълно рамо, закачено към предната част с две двойки „плаващи“ ставни връзки) не са нещо ново, но Karpiel използва това окачване още от далечната 2001 г. и твърди, че то се справя добре с успокояването на задницата при педалиране, като в същото време осигурява отлична работа при поемане на неравностите и при спиране. Характерна за велосипедите на Ян Карпиел е и възможността за промени в геометрията и работата на окачването. За целта шокът (с уточнението, че рамката „побира“ три възможни размера) се закрепва към специални ексцентрици в рамката – чрез завъртането им може да промените както хода (от 195 до 250 мм), така и лостовото отношение, височината на средното движение и др.  

http://karpiel.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>