Kokanee Crankworx 2009

От 8 до 16 август в канадския курорт Уислър за пореден път се проведе един от най-големите фестивали по планинско колоездене – Kokanee Crankworx. Програмата е насочена най-вече към карането в посока надолу и включва разнообразни формати, сред които спускане за издръжливост, дуал слалом и, разбира се, състезание в дисциплината slopestyle, покрай което започна всичко преди няколко години. В следващите редове ще ви запозная с резултатите от осемте дни на фестивала.

 
8 август – Първият ден започна с надпреварата по дуал слалом. Кайл Стрейт отново показа разностранния си талант в карането и разочарова Браян Лоупс, оставяйки го на второ място. При жените победи Джил Кинтнер в двубой с Фион Грифитс.

9 август – Гвоздеят в програмата на втория ден бе състезанието по спускане Monster Energy Garbanzo DH, което се отличава с по-голямата дължина на трасето и преодоляването на повече от 1000 м денивелация в посока надолу по техничните канадски пътеки. Спечели го Джъстин Лиов, който успя да победи Крис Коварик и Сам Хил, останали съответно на второ и трето място. При жените най-бърза бе канадката Миранда Милър.

11 август – Това бе денят на дамите, в който те показаха на какво са способни в дисциплината slopestyle в рамките на състезанието WomenzWorx. То се състоеше от два отворени кръга и един затворен, наречен The Gala, за който бяха поканени само най-добрите. Първото място в това състезание бе поделено между Клеър Бушар и Стефани Ничка. 

12 август – На тази дата се проведе едно от най-известните състезания в рамките на фестивала – Air DH. Това състезание по спускане се провежда по една от най-популярните пътеки в Уислър, наречена A-Line и известна с множеството си скокове (около 100 броя) – оттам и името на състезанието. През 2009 г. победителят в тази интересна надпревара отново бе Браян Лоупс, за четвърти пореден път. При жените най-бърза бе Фион Грифитс. 

14 август – Браян Лоупс отново грабна първото място, този път в друга интересна надпревара – Giant Slalom. За разлика от дуал слалома в първия ден на състезанието, трасето за гигантския бе по-дълго и с по-остри завои. При жените Джил Кинтнер като че ли нямаше сериозна конкуренция и с лекота добави още една победа в колекцията си. 

15 август – Това бе най-важният ден от фестивала. Той започна със състезанието Canadian Open Enduro, в което преобладава спускането (над 1000 м денивелация), но има и няколко изкачвания, така че от състезателите се изискват разнородни умения и добра издръжливост, а също и подходящ велосипед. Браян Лоупс имаше и трите неща, което му помогна да спечели безапелационно трета титла в рамките на Crankworx. Той бе и единственият участник, чието време падна под 20 минути. Фион Грифитс също повтори победата си в старта на дамите, при това карайки по трасето с DH велосипеда си. 

След това дойде редът и на състезанието Monster Energy Sloреstyle – надпреварата с най-голям награден фонд, която стои в основата на целия фестивал. След два рунда, изпълнени с какви ли не изумителни трикове, съдиите отсъдиха най-много точки за спускането на Грег Уотс, следван от Брандън Семенук и Мартин Содерстром. На миналогодишния победител, Андреу Лакондеги, не му вървеше, но за сметка на това той записа победа в състезанието за най-добър трик, отнасяйки награда от 6000 долара. 

16 август – Последното състезание в програмата на фестивала бе Canadian Open Downhill. Трасето бе с доста промени спрямо миналогодишното, но това не попречи на Сам Хил да спечели за втори пореден път състезанието. При жените с най-добро време се спусна Емелин Раго. 

Ако искате да добиете по-добра визуална представа за Kokanee Crankworx, посетете галерията или страницата с видеоклипове в сайта на състезанието: http://www.crankworx.com/whistler09/. Подобни материали можете да намерите и на други места в интернет. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>