SR Suntour Epicon RLD 15

През 2009 г. в серията Epicon на SR Suntour бяха направени някои промени, включително и тази, че всички модификации вече се предлагат и във вариант с 15 мм проходна ос. Като цяло нивото на продуктите е вдигнато, затова те вече са изведени в ценово отношение и като подредба в каталога съвсем близо до моделите Axon. В края на 2008 г. Веломания, официалният представител на марката за България, ми предостави за проба модела Epicon RLD 15 и оттогава усърдно събирах впечатления за тази вилка, карайки я в най-разнообразни условия – от снежни преспи през пролетна кал до изсъхнали от жегата пътеки. 

Продукт: Еднокоронна вилка с ход 120 мм и пневматична пружина. Има и вариант със 100 мм ход.
Система за амортизация с реглаж на връщането и дистанционно заключване от кормилото.
15 мм проходна ос QLOCK с ексцентриков лост за бърз монтаж/демонтаж на колелото.
Съвместима само с дискови спирачки, накрайници по стандарта Post Mount, максимално допустим размер на диска 185 мм.
Монолитни долни тръби и арка от магнезиева сплав; горни тръби с диаметър 32 мм от алуминиева сплав с покритие чрез анодизация; корона и кормилна тръба от алуминиева сплав.
Разстояние от оста до горния ръб на короната – 505 мм.
Тегло:  1865 грама (с цяла дължина на стержена) + 44 грама лостче и жило за дистанционно заключване.
Цена: 379 лв. 
Продължителност на ползването: 7 месеца / 700 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Велосипеди Ram HT2 и Ram Nduro; главина Formula за 15 мм проходна ос и капла Mach 1 MX Disc; спирачка Shimano BR-M535 с ротор 180 мм; лапи Truvativ Team 90 мм и Truvativ Holzfeller 60 мм с кормило Truvativ Team 680 мм.
Други модификации на модела/продукта:
В серията Epicon има общо 4 модификации, всяка от които се предлага във вариант с обикновена ос и уши за дискова спирачка IS или 15 мм проходна ос и накрайници за дискова спирачка PM. Някои от моделите имат и опция за рогца за V-образна спирачка. Всички модификации са с въздушна пружина.
Epicon XC TAD e с регулируем ход 140-100 мм и реглаж на връщането.
Epicon RL е с дистанционно заключване, но без реглаж на връщането. Ходът й е 100 или 120 мм.
Epicon LOD е със заключване от капачката на десния крак и реглаж на връщането; ход 100 или 120 мм.

Първият оглед на вилката, преди още да бъде монтирана на байка, създава впечатление за доста качествена изработка и материали. Покритието на горните тръби, металният върток за реглаж на връщането, водачът за маркуча на дисковата спирачка са все неща, които по принцип са характерни за два пъти по-скъпи продукти и наличието им при Epicon искрено ме зарадва. Същото се отнася и за теглото, което е отлично за вилка с цена до 400 лв. и отправя сериозно предизвикателство дори към доста по-скъпи вилки. 

Един от най-интересните елементи на вилката е проходната ос с диаметър 15 мм. С нея SR Suntour не само показват, че са напълно в час с тенденциите на пазара, но и демонстрират свое собствено решение, което е доста оригинално. Оста е с ексцентриков лост в единия край и разширяващ се застопоряващ механизъм в другия. Процедурата по монтаж и демонтаж на колелото е следната: нанизвате оста през ушите на вилката, затягате ексцентриковия лост и така механизмът в отсрещния край се „раздува“ и фиксира елементите един към друг. При демонтаж трябва да отворите лоста, да разхлабите „гайката“ от другия край (но не прекалявайте!) и да избутате с пръст оста, дърпайки я откъм лоста с ръка. Тази манипулация е изключително лесна, ако се упражнявате без да е монтирано предното колело. Когато добавите и него, трябва да внимавате малко повече да не отхлабите прекалено раздуващия механизъм, тъй като частите му може да се разпилеят наоколо, и да приложите повечко сила при издърпването на оста. Във всички случаи обаче след първите 2-3 сваляния ще сте свикнали напълно с механизма. Системата QLOCK определено е един от най-лесните и бързи начини за монтаж и демонтаж на проходна ос, които съм виждал. 

Проходната ос би трябвало да увеличава коравината на вилката и според данни от външни източници тя наистина е довела до известно повишаване на якостта при усукващи натоварвания спрямо миналогодишния модел. Въпреки това при по-агресивно каране имаше моменти, в които отчетливо усещах известно поддаване на вилката. Най-осезаемо беше при интензивно спиране върху силно пресечен терен или съчетано с леко завиване. Така че по отношение на коравината моите впечатления са, че Epicon е много по-близо до вилките с 9 мм ос и QR, отколкото до тези с 20 мм проходна ос – базирам се на продукти, които съм ползвал до момента. И за да не ме разберете погрешно – за предназначението и класа си вилката е достатъчно корава, но не очаквайте заради проходната 15 мм ос да се държи като нещо повече от ХС/АМ продукт. В крайна сметка има и други конструктивни елементи, които влияят не по-малко на тези показатели.

И докато сме на тема външни елементи, не мога да не отбележа задоволството си от покритието на горните тръби. То не само изглежда добре, но се оказа и доста издръжливо. Волно или не, подложих го на някои доста груби изпитания. Например три часа каране в дъжд и кал (в такава гняс се случва да карам веднъж на няколко години) и въпреки че при всяко спиране се стараех да забърсвам тръбите, те постоянно бяха покрити с песъчинки и вода. Разбира се, това не беше единственото зацапване на вилката през тези няколко месеца, но въпреки праха, снега, пясъка и водата горните тръби все още са като нови. Още по-сериозно „изпитание“ се получи при едно дълго пътуване до Беласица – в края на четирите часа път с ужас установих, че велосипедите на задния багажник леко са се разместили и едната горна тръба на вилката се бе подпряла на водача за бронята на другата рамка. Очаквах резултатът да е някаква ужасна деруга в повърхността на тръбата, но всъщност имаше само малък белег, като дори на пипане едва се усещаше неравност в повърхността. А след още няколко карания дори и този белег напълно изчезна. Все пак не ви съветвам да правите подобни неща с вилката си… 

Не знам дали в модела за 2009 г. уплътненията между горните тръби и ботушите са различни от предишното поколение, но със сигурност са доста по-добри от тези на по-ниските класове. Аз се стараех да поддържам редовно вилката, почиствайки тръбите след почти всяко каране и капвайки веднъж-дваж през пробния период по малко масло за вилки на семерингите. Със задоволство мога да отбележа, че тази вилка на SR Suntour „преживя“ 700 км наистина разнообразно каране, без да е отваряна за пълна профилактика, и все още работи по същия начин, по който и в началото. Може да ви се струва странно, че отделям специално внимание на този факт, но за мен един от най-големите недостатъци, с които съм се сблъсквал при други (по-евтини) модели на марката, е натрупването на мръсотия при уплътнителите или пък просто по-лошо качество на тези елементи и оттам влошаване на работата (по-трудно сгъване и разгъване) на вилката. Тук такива проблеми нямах. Единствено през зимата, т.е. при истински студ, вилката ставаше по-мудна като работа, но подобна промяна е съвсем нормална за този ценови клас и съм я наблюдавал и при други производители. 

Ето, че стигаме и до това как работи новия Epicon. Ами… добре си работи, с уточнението, че впечатленията са от човек с тегло 65 кг. Въздушната пружина позволява да я настроите прецизно според теглото си и дори да я оставите по-мека в началния ход, трудно ще я сгънете докрай. Аз поне не успях (или не съм усетил). Не съм наблюдавал изтичане на въздух или каквито и да е проблеми с пневматичната камера – след първоначалната настройка (в рамките на няколко карания), повече не съм я пипал. Системата за амортизация е с капсулован патрон, който не се отваря. Реглажът на връщането е в достатъчно широки граници, а заключването действаше безпроблемно, макар че рядко прибягвах до него. Вярно е, че Epicon не може да се сравнява като плавност и гладкост на работа с вилките от по-висок клас, които съм пробвал, но в сегмента 300-500 лв. продуктът на SR Suntour е напълно конкурентен, в много случаи и по-добър (доколкото имам впечатления). 

Още няколко думи за дистанционното заключване. Лостчето за кормилото е обръщаемо, но точно тази функция не съм я пробвал, защото го монтирах направо от дясната страна. Свързването към вилката не е трудно, но аз направих глупост, скъсявайки твърде много жилото. Резултатът от това бе, че при каране бронята действаше като лост върху капачката на крака на вилката и периодично я развиваше с четвърт оборот. Грешката си е изцяло моя и по никакъв начин не се отрази на работата на вилката, но съветът ми е да използвате цялата дължина на жилото или поне да го скъсявате на по-малки „порции“. Лостчето ми бе много удобно, като това зависи в голяма степен от командите. През първите няколко месеца, докато бях с Shimano XT, всичко по кормилото си беше на мястото. Когато преминах към Sram X-9, се оказа, че лостчето си пречи с тях и се наложи да го поставя в доста неестествено положение.

В края на експлоатационния период при втулките на вилката започна да се долавя минимална хлабина, но тя е изцяло в рамките на допустимото от производителя и доста по-малка, отколкото съм наблюдавал при някои евтини модели на марката. Подмяна на втулките би трябвало да оправи нещата.

В заключение мога да кажа единствено, че съм впечатлен от представянето на Epicon RLD. По мое мнение този продукт на SR Suntour е може би най-добрата XC/AM вилка със 120 мм ход, която може да се купи в момента за 300-400 лв. Разбира се, в този ценови клас винаги има какво още да се желае, но Epicon няма сериозни недостатъци и e достатъчно лека, надеждна и добре работеща вилка за вграждане в достъпен като цена велосипед. С други думи – чудесно съотношение между цена, качество, тегло и функционалност.

{gallery}products_test/test0072_pics{/gallery}

+

Отлично тегло.
Възможност за настройване на твърдостта, връщането и заключване.
Доста по-качествени материали и изработка в сравнение с някои по-стари или по-евтини продукти на марката, които съм пробвал.
Добра работа по принцип; отлична за този ценови клас.
Срещат се само някои характерни за този ценови клас недостатъци като  необходимост от по-честа поддръжка (включително по-честа смяна на втулки и др.) и  повлияване на работата при студ и по-сурови условия.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>