Реорганизация в галерията на МТБ-БГ

Уважаеми читатели,

Някои от вас са запознати с тази промяна чрез Форума, където тя бе обсъдена в тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=57635

Накратко, предишната категоризация на снимките в зависимост от вида каране създаваше възможности за объркване на потребителите заради размитите граници между някои от дисциплините, както и заради редица терминологични спорове, съществуващи по отношение на тази материя. Затова, след допитване до участниците във форума, се спряхме на нов вариант за подреждане на снимките, при който ще има по-малко на брой и по-общи категории:

1. Снимка на седмицата – както и досега, тук ще бъдат премествани всички снимки, които са стигнали до тази „почетна“ позиция.

2. Снимки от организирани прояви и събития – в тази категория почти без изключение снимките ще са подредени в тематични галерии, посветени на състезания, организирани преходи, фестивали, демонстрации и т.н. В случаите, когато за дадено събитие не е направена отделна подкатегория, потребителите ще могат да публикуват и отделни снимки.

3. Снимки с основните видове каране (XC/FR/DH/4X) – тук е мястото за публикуване на повечето потребителски снимки и галерии, когато не са свързани с някоя организирана проява. Колкото и да е условно определението „основни видове каране“, считам, че е добре посочените в заглавието дисциплини (разбирани в най-широк смисъл) и разни междинни или производни на тях „стилове“ да бъдат отделени от специфичните видове каране в следващата категория (Trials, Dirt Jump, Street и др.), тъй като има достатъчно съществени разлики между двете групи – такива, че според някои хора втората група изобщо не е планинско колоездене. Нямам намерение да навлизам в излишни спорове, нито пък искам да засегна когото и да било с тази категоризация – единственото ми желание е постигане на по-добра организираност и за тази цел подобно групиране ми се струва удачно.

4. Снимки със специфични видове каране (Trials, Dirt Jump, Street и др.) – виж. написаното за горната точка.

5. Снимки без каране на маунтин байк – тук са публикувани снимки, които не показват пряко каране на маунтин байк, но са свързани с него и по мнение на редакцията са с висока художествена стойност или идея и/или показват нещо интересно.

6. От старите ленти – архив с някои от първите снимки, публикувани  в МТБ-БГ. Потребителите също могат да добавят свои „архаични“ фотографии, за да не забравяме откъде сме тръгнали преди доста години.

Друга важна промяна, засягаща публикуването на снимки в МТБ-БГ, е увеличението на броя собствени подкатегории, които може да създава един  потребител. Досега те бяха 20, сега са 50, като в бъдеще могат да станат още повече. Целта е да насърчим потребителите да групират снимките си в тематични галерии, за да бъде по-лесно намирането им.

За съжаление вградената търсачка за галериите в момента не работи адекватно, така че ще бъде временно изключена.

Надяваме се, че тези промени ще направят ориентацията в морето от снимки по-лесна и бърза, поне за редовните посетители.

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>