Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2009: XC#4 в Мадрид, Испания

Ето, че пак поизостанах с отразяването на кръговете от СК, затова в следващите дни ще се опитам да наваксам. Започвам с четвъртия кръг в дисциплината ХС, който се проведе в Мадрид – една от обичайните спирки, която всяка година привлича десетки хиляди почитатели край лентите. Една от причините е, че трасето е изградено в самата столица на Испания, в парка Каса де Кампо, което значително улеснява достъпа на тълпи от наблюдатели. А и рядко се случва времето да е лошо, та да ги спре – тъкмо напротив, обикновено горещините са сериозни дори и през пролетта, а пътеките са сухи, твърди и прашни. Тази година обаче нещата бяха по-различни, тъй като в двата дни преди старта имаше доста валежи и това направи трасето доста по-бавно и хлъзгаво. Дори бе взето решение за намаляване на броя на обиколките за жените.

Поради разположението си трасето не предлага продължителни изкачвания и спускания, но за сметка на това изобилства от къси стръмни отсечки и по-дълги, сравнително равни участъци, което пречи на състезателите да използват равномерно темпо или, по-точно казано, ги принуждава непрекъснато да са „на газта“, без удобни места за почивка.

В надпреварата при жените водачката във временното класиране, Маргарита Фулана (Испания, Massi) спечели на родна почва с добре преценена атака в последната обиколка, за която основната й съпреничка в този старт, Мари-Хелен Премон (Канада, Maxxis – Rocky Mountain) се оказа неподготвена. Двете състезателки бяха в челната група, откъснала се напред в първата обиколка, заедно с Лене Байберг (Норвегия, Specialized) и Катрин Пендрел (Канада, Luna Pro Team). Последната обаче изпитваше затруднения с превключването на предавките и при първата атака на Фулана изостана назад. Впоследствие Пендрел бе застигната от догонваща групичка и силите й стигнаха само за запазване на петото място, бидейки изпреварена от Забине Шпиц (Германия, Ghost). По време на втората обиколка Премон реши да атакува и само Фулана успя да я последва, докато за Лене Байберг остана да варди третата си позиция. Така се стигна и до последната обиколка, в която испанката използва по-добрата си форма при изкачванията и дръпна напред, след което запази дистанцията между себе си и Премон до финала. Като казвам преднина, в този случай става дума едва за 4 секунди! 

С победата си Фулана поведе още по-убедително във временното класиране, където има актив от 850 т., следвана от Елизабет Осл (660 т.) и Лене Байберг (565 т.).

При мъжете борбата за първото място също бе основно между двама. Ралф Наф (Швейцария, Multivan Merida) се изстреля напред от старта, а зад него започнаха да се оформят няколко близки групи преследвачи, включващи почти всички претенденти за добро класиране. Жулиен Абсалон (Франция, Orbea) бе в първата такава група и скоро се откъсна, следвайки Наф по петите. До края на състезанието никой друг не успя да се  доближи до двамата лидери. За сметка на това в петата обиколка (от шест) швейцарецът реши да пробва късмета си и атакува, откъсвайки се на десетина секунди пред Абсалон. Французинът обаче следваше своето (силно) темпо и не след дълго настигна уморяващия се водач, задмина го и в последната обиколка успя да натрупа повече от минута преднина. Зад тях на трето място завърши Морис Милац (Германия, Multivan Merida), следван от Марко Аурелио Фонтана (Италия, Cannondale) и Нино Шуртер (Швейцария, Scott Swisspower). 

Във временното класиране преднината на Абсалон е повече от застрашителна за съперниците му. Той има 950 т. На второ място е Волфрам Куршат с 625 т., а на трето Бъри Стендър – 580 т.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>