Още нови продукти от Santa Cruz

Калифорнийската компания явно смята да подмени (и разшири) изцяло линията си от велосипеди, тъй като в последно време представи още два модела: Jackal и Blur LT Carbon.

Твърдакът за Dirt Jump Jackal и досега фигурираше в каталога на Santa Cruz и впечатляваше с масивната си конструкция, която изглеждаше напълно неразрушима, но и доста тежка. При новото поколение конструкторите са се постарали да запазят здравината, но са постигнали намаляване на теглото с повече от 1 кг! Външно рамката е много по-простичка – с гръгли прави тръби, дискретни и в същото време достатъчно надеждни подсилки, къси тръби на задницата и регулируеми накрайници за задната ос, които позволяват използването само на една предавка. Бидейки велосипед със специфично предназначение (за скокове), Jackal има някои особености – може да се ползва само с един венец отпред (без преден дерайльор) и то не по-голям от 38 зъба. Добавени са и уши за стандарта ISCG05, в случай че желаете да добавите водач за веригата. Геометрията е оптимизирана за вилки със 100 мм ход, но ако искате, можете да сложите и такава със 160 мм – това е максимално допустимият размер. Цената на рамката е 650 $.


Blur LT Carbon е съвсем нова рамка от съвсем нов за Santa Cruz материал (първата им карбонова рамка, Blur XC Carbon, бе представена в началото на 2009 г.). Предният триъгълник, задницата и дори връзките на окачването са изработени от композитния материал. Както и при алуминиевия Blur LT, ходът на задната ос е 140 мм, окачването е VPP от второ поколение, геометрията е с обичайните показатели за АМ велосипед и е оптимизирана за вилки с ход 140-160 мм. Дотук с приликите обаче. Карбоновата версия е с около половин килограм по-лека – 2,5 кг, за да бъдем точни. Още по-впечатляващ е фактът, че ниското тегло не е постигнато за сметка на здравината. Напротив – Santa Cruz твърдят, че това е най-коравата и здрава рамка, която са правили. Затова производителят не поставя ограничения за височината на вилката, теглото на колоездача и екстремността на карането – единствено прави уточнението, че ако искате да имате велосипед с нормална геометрия, е хубаво да се придържате към споменатия по-горе ход на вилката. Но ако сте си наумили друго, няма нужда да задавате въпроси от типа „Колко ход ще побере отпред рамката?“ или „Какъв дроп ще издържи?“ (явно не само в нашия Форум изобилства от подобни питания, щом Santa Cruz им отделят специално внимание). Единственото ограничение е за размера на задния диск (185 мм) и то не е свързано със здравината, а с това, че по-голям ротор би опрял в тръбите на задницата. Задният амортисьор е с размери 215х63 мм и като начало (за 2010 г.) ще има избор между Rock Shox Monarch 3.3 и Fox RP23.

Рамката изобилства от детайли, които е добре да споменем. Челната тръба е за вилки с променлив диаметър на стержена – от 1.5 (в долната част) към 1 1/8 (горе). Разбира се, с подподяща преходна чашка можете да монтирате и всяка вилка с кормилна тръба 1 1/8. Santa Cruz ще предлагат възможността да закупите подходящите за вашата вилка чашки заедно с рамката. Същото се отнася и за предния дерайльор, който се закрепва с болтове директно към рамката, а не с обичайната гривна за седалковата тръба. Това ограничава изборът ви до дерайльори на Shimano (такива има в сериите XT и SLX), каквито ще се предлагат и в комплект с рамката, ако желаете. Хората в Santa Cruz са почитатели на коловете за седалка с регулируема височина (от типа на Joplin/Gravity Dropper/Kind Shock) и са добавили за тях допълнителни водачи за броня. Ухото за задния дерайльор е сменяемо, на верижните стойки има интегриран предпазител за веригата (пак карбонов), а в предната им част, от долната страна е добавена метална предпазна плочка за случаите, в които веригата може да се заклещи там.

Цената на Blur LT Carbon ще е 2399 $, а първите бройки ще са налични през юни 2009 г.

Остава да видим дали няма да се появи и карбонов Nomad…

http://www.santacruzbicycles.com/


Коментари във форума

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>