Още подробности за Shambhala Open Cup 2009

С наближаването на месец май информацията за състезанията в Сопот набъбва, а Симеон Стоилов от Ram Bikes вероятно е един от най-ценните (и търсени) източници за набавянето й. Ако сте любители на спускането и 4-кроса и сте пропуснали интервюто със Симо в Bikeporn, съветвам ви да наваксате, защото оттам ще научите интересни неща за трасето, програмата, работата на лифта и т.н. Аз също реших да му задам няколко допълнителни въпроса, извън разискваните вече в посоченото интервю, а също и да преведа на български информацията, публикувана в страниците за записване от сайта на Shambhala. И така, да започнем с информацията от Симо…

MTB-BG: Какви ще са новостите тази година в Shambhala Open Cup?
Симо: Основна новост ще е разделянето на състезанието в два уикенда. Така ще може да се разтовари програмата и да се обърне повече внимание и от организационна гледна точка на всички дисциплини. Силно се надяваме това да привлече повече участници и за XC състезанието, след като няма да съвпада с надпреварата в Тасос.

MTB-BG: Вече се разбра, че спускането ще е по ново трасе, което със сигурност ще освежи надпреварата. Как стои въпросът с трасето за крос-кънтри – някое от досегашните ли ще използвате или ще сглобите ново?
Симо: Ще има промени и по ХС трасето, след като няма да се засича програмата с DH и 4X,  имаме малко по-голяма свобода в маршрута.

MTB-BG: Още миналата година ти публикува покана за набиране на доброволци във връзка с организацията на състезанията. Има ли интерес и как върви подготовката в тази си част?
Симо: Има интерес, но за момента нямаме финансовата възможност да осигурим настаняване и транспорт на проявилите желание да помогнат. И тази година ще разчитаме на помощта на момчетата и момичетата от Сопот.

MTB-BG: Да не забравяме, че за безопасността по трасетата трябва да се грижи всеки един – от зяпачите до състезателите. Искаш ли да отправиш някакви съвети към хората в тази насока?
Симо: Конкретно за спускането… стойте извън очертанията на трасето, а когато пресичате, следайте правилото: „огледай се, ослушай се и ако не идва спускач – премини!“

MTB-BG: Миналата година имаше доста участници. Очаквате ли нов „рекорд“ през тази?
Симо: Надявам се на повече състезатели тази година – логиката „да отидем да покараме, защото е по-изгодно по време на състезанието“  е взела доста жертви сред участниците.

MTB-BG: Дано повече хора се замислят над това. Все пак лифтът и трасетата не работят само един уикенд в годината. А ще има ли допълнителни атракции, освен състезанията? BigAirBag, DJ, „мис мокра фланелка“ в близката рекичка…
Симо: Някакви специално организирани атракции няма да има, но на когото му е скучно състезанието, може да пробва приключенския парк в близост до лифта, тандемни полети с парапланер и други благини, които предлага природата около Сопот. Разбира се, музика ще има… Вечер ще има и хаотични малки забави, обикновено прерастващи в по-мащабен купон… Който е идвал преди, знае как се случват нещата.

MTB-BG: И накрая един по-личен въпрос – като състезател или като организатор ще те виждаме повече в Сопот?
Симо: Иска ми се да имам време за каране… Но практиката показва, че няма да ми остане… В края на краищата ще се пусна и на състезанието, но без сериозни амбиции за класиране, ако съм в топ 10, ще е ок! 🙂

MTB-BG: Желая ти успех на всички фронтове! Ще се видим в Сопот след три седмици. 


Спускане и 4-крос – 1 – 3 май 2009 г.

Краен срок за регистрация: 30 април – 12:00 ч. 

Програма: 

Дата  Ден От До  Продължителност Дисциплина  
1 май Петък 09:00 ч 13:00 ч 4 ч DH / 4X Регистрация
  Петък 09:00 ч 13:00 ч 4 ч DH Тренировка по спускане със спирания (цялото трасе)
  Петък 14:00 ч 16:00 ч 2 ч DH Квалификация (за определяне на стартов ред)
  Петък 17:00 ч 19:00 ч 2 ч 4X Тренировка
             
             
             
2 май Събота 09:00 ч 09:30 ч 30 мин DH / 4X Брифинг и среща с ръководителите на отборите
  Събота 09:00 ч 10:00 ч 1 ч 4X Регистрация
  Събота 09:30 ч 15:00 ч 5 ч 30 мин DH Тренировка по спускане, но без частта по трасето за 4Х
  Събота 09:30 ч 11:00 ч 1 ч 30 мин 4X Тренировка
  Събота 11:30 ч 13:00 ч 1 ч 30 мин 4X Квалификация
  Събота 15:00 ч 17:30 ч 2 ч 30 мин 4X Финал
  Събота 18:00 ч хххх 30 мин 4X Награждаване
             
             
3 май Неделя 09:00 ч 09:30 ч 30 мин DH Брифинг и среща с ръководителите на отборите
  Неделя 09:30 ч 14:00 ч 4 ч 30 мин DH Тренировка по спускане без спирания (цялото трасе)
  Неделя 15:00 ч 18:00 ч 3 ч DH Финал
  Неделя 18:00 ч хххх 30 мин DH Награждаване

Състезателни такси 

За участници с онлайн регистрация:

DH – 10 Евро (с включен пропуск за лифта)
4X – 5 Евро

За регистрация след крайния срок:

4X – 10 Евро
DH – 15 Евро (с включен пропуск за лифта)

Възрастови категории

Възрастта се определя към 31.12.2009 г. 

DH:
Юноши – 15 – 18
Мъже – 19 +
Жени –  17+
HardTail(HT) –  15+ 

4X:
Men – 17+ 

* При наличие на по-малко от 5 участници в дадена категория, тя се слива най-близката до нея.

* Участници на възраст под 18 г. трябва да представят декларация, съдържаща съгласие за участието им, подписана от родител или настойник.

Записването онлайн става на тази страница.


Крос-кънтри и траял – 9 – 10 май 2009 г.

Краен срок за регистрация: 9 май 2009 г. 

ХС състезанието ще се проведе на 9 май, а траяла на 10 май. 

XC
Дължинатана трасето е 5 км, с 2 км изкачване, 1,5 км равни участъци и 1,5 км спускане. Общото изкачване за една обиколка е 200 м. Мъжете трябва да направят 5 обиколки, което прави около 25 км с 1000 м денивелация. Юношите павят по три обиколки, което се равнява на 15 км с 600 м денивелация. Трасето се състои от изкачване по чакълест път, технично спускане, включващо и речно корито. Кратки скоростни участъци се редуват с технични пътеки при изкачванията и спусканията. 

Траял
Състезанието по траял ще се проведе по правилата на UCI в две категории – MOD и STOCK. Планирани са 6 секции – две „индустриални“, три естествени (камъни и дървета) и една речна. В зависимост от метеорологичните условия и/или уменията на участниците, някои секции може да отпаднат. Времето за преминаване на една секция е ограничено до 2 минути. Всяка секция ще бъде перодолявана в двете посоки, което прави общо 12 секции. 

Записването онлайн става на тази страница


Коментари във форума

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>