Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XC#9, DH/4X#7 в Шладминг

Последният кръг от СК за 2008г. в трите основни дисциплини се проведе в Шладминг, Австрия, на 12-14 септември. Той беляза края на един силен и интересен сезон, с много състезания и доста обрати във временното класиране, особено в дисциплината спускане, където на практика победителите бяха решени окончателно точно в последния кръг.

Първи по ред обаче бяха стартовете по 4Х, които се проведоха в петък вечерта (12 септември) под проливен дъжд, който направи трасето хлъзгаво, а грешките по-вероятни от всякога. Към всичко това се добави и протестът на швейцарския състезател Роже Риндернехт, който твърдеше, че на полуфинала съперникът му Ромен Саладини (Франция, Sunn) е пропуснал флаг и следва да бъде отстранен от финала, където да кара швейцарецът. Риндернехт подаде официално оплакване и в същото време се изкачи до старта и отказа да го напусне, преди да стане ясно решението на съдийската комисия. То обаче не бе в негова полза и въпреки недоволството си, швейцарецът стартира в малкия финал и го спечели, заемайки петото място. Саладини пък спечели финала, след като в началото Якоб Хнидак (Чехия) и Юст Уичман (Холандия, Cannondale) се „овъргаляха“ заради калта, а Дан Атертън (Великобритания, Animal-Commencal) не успя да намери пролука, за да изпревари французина и остана втори. 

В крайното класиране при мъжете Рафаел Алварес (Испания, Specialized) приключи 2008г. с победа, към която се добавя и титлата Световен шампион. Иначе казано, първият сезон на испанеца нямаше как да е по-добър от това. Остава да видим дали силните му представяния ще продължат и догодина, когато се очаква Джаред Грейвс и Михал Прокоп да се завърнат, „заредени“ за победа. На второ и трето място през 2008г. са Гидо Чуг (Германия) и Дан Атертън. 

При жените всички участнички на финала караха предпазливо, за да избегнат неприятни падания върху хлъзгавото трасе. Най-бърза се оказа Романа Лубункова (Чехия), а Анеке Беертен (Холандия, MS Intense) през цялото време се движеше в близост до нея и финишира на второ място. Трета и четвърта позиции останаха за Яна Хоракова (Чехия, Suzuki-RB) и Ангелика Хоенвартер (Австрия). В крайното класиране Беертен е първа с 1230т., следвана от Анита Молчик с 540т. и Мио Суемаса с 480т.


В събота се проведе състезанието по спускане. В него взеха участие и двама наши състезатели – Росен Ковачев и Мартин Марков. За жалост Росен е паднал лошо още през първия ден от престоя си в Шладминг, така че не е бил в състояние да кара пълноценно на финала, а по думите му е имало и някои организационни недостатъци, които допълнително са ги изненадали и затруднили. Да не говорим за проливните дъждове – на практика най-лошите условия по трасето са били именно по време на квалификацията. Така силите на българите стигнаха за класиране на 200 (Росен) и 221 място (Мартин) – за съжаление далеч от 80-те, които продължават към същинския финал. 

А там всички очакваха с вълнение развръзката в класирането. Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) водеше във временното подреждане и задачата на втория, Сам Хил (Австралия, Monster Energy / Iron Horse), бе почти непосилна, но никой не изключваше шансовете му за успех, тъй като австралиецът е известен с карането си в тежки условия, а конкретно в Шладминг победи не му липсваха. Нито един от двамата обаче не успя да спечели първото място в Австрия. Направи го новозеландецът Сам Бленкинсоп (Yeti/Fox) – и за него, и за страната му, това бе първа победа в кръг от СК и то не къде да е и не срещу кого да е, защото втори остана именно Сам Хил, който на два пъти се отърва като по чудо от падания и със сигурност изгуби ценни секунди заради тези грешки. Трети остана Джий Атертън (Великобритания, Animal-Commencal), а Минаар завърши на пета позиция. 

Така носител на СК за 2008г. стана Грег Минаар, за когото това е едно чудесно завръщане след множество последователни контузии на рамото през изминалия сезон и последвала операция за отстраняване на последиците от тях. Сам Хил остана втори, но само на 61 точки, а Джий Атертън е трети (но той пък има в актива си шампионската титла за 2008г.). Сезон 2008 показа, че колкото и да е силен Сам Хил, той съвсем не е непобедим и догодина може да се очакват не по-малко зрелищни стартове. Тепърва предстоят и промени в отборите и спонсорите на някои от големите имена, включително и на Сам Хил. 

При жените пък 2008г. бе запомнена с превъзходството, демонстрирано от Рейчъл Атертън (Великобритания, Animal-Commencal) – макар че не спечели всички стартове за сезона, когато го правеше, разликата със съперничките й не бе никак малка. Това се видя и в Шладминг, където Рейчъл спечели с преднина от 13 секунди! Втора бе Флориан Пугин (Франция), а трета остана Сабрина Жоние (Франция, Maxxis), която зае и втората позиция в крайното класиране за сезона – след Атертън и преди Трейси Моузли (Великобритания, Kona).


Що се отнася до дисциплината крос-кънтри, там по отношение на първите места в крайното класиране не бе останало нищо за решаване – Жулиен Абсалон (Франция, Orbea) спечели с голяма преднина при мъжете, Мари-Хелен Премон (Канада, Rocky Mountain) си подсигури победата при жените, така че и двамата можеха спокойно да отидат в Австрия на почивка вместо на състезание. Борбата бе за следващите позиции. 

В старта на мъжете Джоф Кабуш (Канада, Maxxis) поведе колоната, с желанието да се бори за първо място в този кръг и второ в крайното класиране. Силите обаче му стигнаха само за една обиколка и от втората нататък група от четирима души го измести, отделяйки се напред. В нейните рамки пък двама състезатели успяха да наложат по-високо темпо и започнаха гонитба, която продължи до последната обиколка. Това бяха Кристоф Заузер (Швейцария,Specialized ) и Хосе-Антонио Хермида (Испания, Multivan-Merida). Първият дълго време бе в ролята на преследвач, докато испанецът налагаше темпото, но без да успее да се откъсне. В последната обиколка Заузер го задмина при едно от спусканията, след което вложи всички сили да запази преднината си и постигна крайния успех, който му донесе и второто място за сезона. Хермида пък зае третото място в крайното класиране. Абсалон взе участие в Шладминг, но както призна самият той, карането му е било само за удоволствие, така че по някое време французинът напусна надпреварата. Трети за деня бе друг испанец – Иван Алварес Гутиерес (Giant Italia). 

При дамите надпреварата бе пълна с обрати, като през по-голямата част от времето водач бе Маргарита Фулана (Испания, Massi). Към края на състезанието обаче умората явно се натрупа у нея и тя постепенно изпадна чак на четвърта позиция. А първата бе спечелена за изненада на всички от Мая Влозцовска (Полша), която отбеляза няколко най-бързи обиколки и така успя да се изстреля до челото, преодолявайки по пътя си именити съпернички като Ирина Калентиева (Русия, Topeak-Ergon) и Мари-Хелен Премон, които заеха второ и трето място. В крайното класиране, както вече отбелязах, Премон си бе осигурила първото място, второто е за Катерин Пендрел (Канада, Luna), а третото отиде при Маргарита Фулана. 

Остана само още един старт за СК в дисциплината маратон, на 4-5 октомври в Орнан, Франция.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>