Maxxis High Roller 2.35 MaxxPro 60a

И друг път съм споделял, че ми е изключително трудно да пиша за продукти като High Roller, които са на пазара от години. Много хора вече са имали възможността да съберат впечатления от тази гума, всеки от тях си има своето твърдо и различно мнение, понякога силно зависещо от конкретната модификация, с която е карал. Доказателства за това можете да намерите и във Форумите на МТБ-БГ, където продуктът е бил обсъждан многократно. Затова приемете мнението ми като пореден щрих към многото други, оформящи облика на High Roller.

Продукт: Външна гума, предназначена за твърди, леко рохкави и ронливи настилки. Според производителя осигурява ниско съпротивление при въртене и добър контрол в завоите.
Еднослоен каркас
Телен борт
Материал на протектора: MaxxPro 60а
Размер: 52-559; 26х2.35
Тегло:  745 грама
Цена: 33лв.
Продължителност на ползването: 8 месеца / 1000км
Продуктът е ползван съвместно с:  Капли Mavic EN321 Disc и Mavic EN 521 Disc, велосипеди Ram AM и Drag F6
Други модификации на модела/продукта: Не се наемам да изброя всички размери и разновидности, в които се предлага този модел, но на различни места съм срещал размери от 1.9 до 2.7, материали с дурометър от 40а до 70а, с еднослоен и двуслоен каркас. Има и UST модификации.

Maxxis определят този модел като една от най-разностранните и универсални гуми в каталога си: от една страна като поведение върху различни терени, от друга като пригодимост към различни видове каране. Разбира се, тези неща са пряко свързани и с голямото многообразие от материали за протектора, размери, конструкция на гумата и т.н. Това, което ще прочетете в следващите редове, се отнася за конкретния вариант с размер 2.35, дурометър 60а, телени бортове и еднослоен каркас. Промяна в някой от тези елементи би могла да доведе и до съществени разлики в поведението, не го забравяйте. 

Да започнем от размера, една винаги гореща „тема“ при гумите за планински велосипеди. Maxxis не се славят като „големи“ гуми и на пръв поглед High Roller 2.35 не изглежда никак широка. Това „чувство“ се подсилва, ако прочетете надписа 52-559 върху стените на гумата, но имайте предвид, че в случая тези 52мм се отнасят за балона на гумата в най-широката му част. За щастие протекторът е малко по-широк – 56мм, но все пак това не са точно 2.35 инча. След всички тези мерки бих казал, че като размер High Roller 2.35 пасва добре на AM велосипеди – има нужните обем и широчина за по-комфортна возия и по-стабилно поведение върху тежки терени, без да е прекалено голяма и да стои като котва на колелата ви.

Като казах тегло, 745 грама не са малко, но не са и много. Следва да се има предвид, че гумата е с телени бортове и достатъчно здрав, макар и еднослоен каркас, а протекторът в никой случай не може да се нарече нисък. Разбира се, на пазара има гуми с подобен размер, които са с по 100-200 грама по-леки, но там нивото на материалите и цената са други. 

Еднослойният каркас е с плътност 60tpi, не е твърде мек и като цяло е достатъчно здрав. Въпреки че още през първия сезон каране успях да скъсам една от двете си такива гуми, смея да твърдя, че намирам конструкцията за достатъчно надеждна – след този инцидент подлепих вътрешната страна със специална лепенка за подобни случаи и гумата все още ми служи вярно след изминати няколкостотин километра по терени, криещи доста опасности, а другата вече има зад гърба си повече от 1000км в подобни условия и стените й са здрави и почти непокътнати. Разбира се, при по-агресивно каране се налагаше да поддържам по-високо налягане в гумите си, за да не прещипвам твърде често вътрешните, но това е „проблем“, който съм имал и с другите еднослойни гуми, които съм пробвал. 

Обещанието на Maxxis за ниско съпротивление при търкаляне според мен не е „измислено“. Скосените централни грайфери позволяват на гумата да върви гладко по различни настилки и в продължение на десетки километри. Разбира се, High Roller не може да се мери с модели, които имат наполовина по-нисък протектор и са доста по-леки, но тук отново опираме до цена, специализация и други такива подробности. Материалът на протектора с дурометър 60а е достатъчно твърд, за да не се износва бързо и да не „забавя“ гумата при каране по твърди и гладки повърхности, като в същото време осигурява малко по-добро поведение от „обикновената“ смес с дурометър 70а, която се среща при повечето по-евтини гуми. Ето че стигнахме и до най-трудната част, засягаща сцеплението на гумата при завиване, спиране, спускане, че дори и при катерене. Бързам да уточня (за кой ли път), че аз не съм нито най-бързия и умел спускач, нито пък най-мощния катерач – ако вие сте, може би ще успеете да намерите повече недостатъци от мен. Моят личен опит с High Roller сочи следното: Върху сухи терени гумата се държи съвсем стабилно и предсказуемо, дори и в по-сложни ситуации (например повечко чакъл и камъни). От тази гл.т. с High Roller не съм имал никакви сериозни и неочаквани проблеми. Размерът на гумата е достатъчно голям, за да гази уверено през камъни, чакъл и каквото друго й се изпречи, а завиването в повечето случаи бе истинско удоволствие, макар че вероятно ще се намерят хора, за които това няма да е точно така. Разбира се, при по-крайни движения и натоварвания сравнително твърдият протектор на гумата може да изпусне контакта със земята, но поне го прави предвидимо и за кратко. Недостиг на сцепление имах единствено върху мокри терени, там High Roller определено не е в стихията си, особено когато се налага да спирате – тя лесно блокира и приплъзва, макар че при по-внимателно каране ще излезете невредими и от подобни ситуации. Иначе проблеми с очистването й от кал не съм имал, но и не съм попадал на достатъчно „лепкави“ участъци. 

Заключение: След повече от 1000км по най-разнообразни терени мога да кажа, че за мен в този ценови клас High Roller осигурява чудесна комбинация от ниско съпротивление при въртене и много добро поведение върху различни сухи терени. Когато е мокро обаче, трябва да карате (и най-вече да спирате) с повече внимание. За по-напреднали колоездачи тази модификация едва ли ще е идеална в определени ситуации, може би някоя от другите версии с по-мек материал на протектора би им харесала повече (например ако сцеплението е с най-голям приоритет). При цена от 33лв. обаче няма как да очаквате всички върхови материали и характеристики накуп – затова пък получавате здрава износоустойчива гума, която се търкаля приятно и се държи стабилно и предвидимо в „сухите“ месеци. 

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>