Rock Shox Tora 302 U-Turn

В моделната линия Tora са включени вилки, които осъществяват прехода от най-ниския клас на Rock Shox (моделите Dart) към средния клас вилки Recon. Затова не е чудно, че разнообразието в серията Tora е голямо, дори объркващо на моменти. Някои от модификациите (най-вече 289) са съвсем „опоскани“ откъм настройки и се различават от Dart най-вече по конструкцията си, която е по-масивна и корава, благодарение на 32мм горни тръби. Други пък (318) имат амортизация Motion Control и се доближават до Recon, само че са малко по-тежки заради материалите. Tora 302 се намира точно по средата на този преход – тя има няколко важни настройки, но те са реализирани чрез по-евтината система за амортизация Turnkey Lockout; вилката е с масивна конструкция, но по-евтините материали се отразяват на теглото й. Но все пак, да не започвам отзад напред, т.е. от заключението…

Продукт: Еднокоронна вилка с метална пружина и регулируем ход 85-130мм чрез системата U-Turn.
Маслена система за амортизация. Реглаж на връщането (rebound). Turnkey Lockout – реглаж на сгъването (компресия), комбиниран с възможност за заключване.
Долни тръби от магнезиева сплав с уши за диск за международния стандарт (IS) и рогца за V-образни спирачки. Максимално допустим размер на диска 210мм. Горни тръби от стомана, хромирани, 32мм диаметър. Куха корона от алуминий 6061-Т6. Стомананена кормилна тръба (стержен).
Тегло:  2505 грама
Цена: 439лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 600км
Продуктът е ползван съвместно с:  Велосипед Ram HT2 с дискова спирачка Avid BB7 185мм.
Други модификации на модела/продукта: В рамките на модификацията 302 има варианти с въздушна пружина Solo Air (ход 80/100/130мм), както и такива с метална пружита и фиксиран ход 80 или 100мм. 
Наред с това в серията Tora има още две модификации: По-евтините са с означение 289 – при тях липсват настройки за амортизацията при сгъване.
По-скъпите са с означение 318 – при тях е използвана хром-молибденова стомана за стержена и горните тръби и система за амортизация Motion Control.

Конструктивно Tora 302 изглежда достатъчно здрава и корава със своите 32мм горни тръби. Те са стоманени, какъвто е и стерженът и това определено влияе на теглото – 2,5кг не са никак малко. Разбира се, цената предопределя подобни характеристики, така че е трудно да имам претенции в тази насока. Просто е добре да знаете, че с тази вилка велосипедът ви няма да олекне! Производителят явно е достатъчно сигурен в коравината на своя продукт, защото максимално допустимият размер на ротора е 210мм. Не ми се е налагало да я ползвам с такъв диск, а с Avid BB7 185мм не съм усещал никакви проблеми при спиране, все още няма и никакви хлабини при втулките. Въпреки това, бидейки привикнал към 20мм ос в последните години, на моменти при по-грубо преминаване през едри камъни, особено и при стискане на спирачката, усещах предницата си малко по-игрива и сучеща се, но сами разбирате, че сравнението с Pike и Lyrik в случая не е коректно, т.е. Tora стои съвсем стабилно в своя ценови клас. Моята вилка имаше и рогца да V-спирачки, но това е опция, която не се среща при всички варианти на Tora. 

Системата за промяна на хода U-Turn е доказала се във времето, удобна и полезна. При Tora липсват означенията за хода върху горните тръби, но това не се отразява на функционалността на системата. Както и друг път съм имал възможност да се убедя, U-Turn има известен период на разработване, през който се налага да прилагате малко повече сила върху регулатора. Освен това можете да очаквате, че след време гумените части на врътката ще се прокъсат, което не е особена болка за умиране, освен ако не сте крайно чувствителни към външния вид на компонентите си. Интересното при Tora бе, че към края на пробния период, след като регулаторът за хода бе започнал да се върти по-лесно, отново усетих известно „затягане“ в работата му. Предполагам, че се дължи на замърсяване, тъй като при тази вилка уплътнителите са по-евтини от другите модели с U-turn, които съм пробвал. С други думи, една профилактика би трябвало да оправи нещата. 

Както казах, вилката има няколко настройки на амортизацията. Като цяло системата Turnkey Lockout прилича на Motion Control по своите функции, но се различава като устройство и качество на работата. Регулаторът за връщането се намира от долната страна на десния крак (гледано от позицията на колоездача, качен върху байка). От горната страна е врътката за компресията, която в крайно дясно положение заключва вилката. И двете врътки имат сравнително малък ход и настройките не са много чувствителни – крайните положения се усещат отчетливо, но финото регулиране не е лесна работа. Тук отново опираме до цената – за толкова пари няма как да очаквате качеството на продукти от високия клас. Иначе казано, наличието на толкова много възможности за реглаж е плюс, макар промените, които те правят, да са по-грубовати и не толкова прецизни.

При първите няколко карания вилката ми се стори твърдичка след средата на хода. Трудно я сгъвах ровече от 80-90мм. Първоначално заподозрях твърдостта на пружината, но след първото почистване на горните тръби и няколко капки масло за вилки върху праховите уплътнители, нещата се подобриха значително. В следващите месеци се убедих напълно, че вилката изисква повече поддръжка, за да работи по-добре. Това ще рече редовно почистване на тръбите от мръсотията, дори по време на каране, както и редовно мазане на уплътнителите (предполагам, че и силиконов спрей за омекотяването им би свършил добра работа, но нямах такъв, за да пробвам). Със сигурност към края на пробния период бе крайно време да се смени и маслото. Въпреки всичко, дори когато е идеално почистена и смазана, Tora 302 отстъпва на високия клас вилки като качество на работа, но пък превъзхожда евтините продукти (до 250-300лв.), които съм имал възможност да пробвам. 

Заключение: За мен Tora 302 е олицетворение на израза „За толкова пари – толкова“. Тя се позиционира точно там, където очаквах от самото начало – между икономичния и средния клас. Плюсовете й са в здравата конструкция и многото възможности за настройка, които позволяват да реагирате на промените в терена, в карането или във велосипеда си. Минусите, напълно закономерни при тази цена, включват по-високо тегло, не толкова плавна работа (както при средния и висок клас) и нужда от по-честа поддръжка. Но във всички случаи Tora 302 работи достатъчно добре, за да оправдае цената си и според мен подобен продукт има отчетливи предимства пред най-евтиния клас вилки. 

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>