Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XCO#3 в Мадрид

На 3-4 май край столицата на Испания се проведе третият кръг за СК в дисциплината крос-кънтри. Трасето там традиционно е сухо, твърдо и бързо, с дължина 8км, като жените трябваше да направят пет, а мъжете седем обиколки.

Както обикновено, първи по време бе стартът на дамите. От него отсъстваше световния шампион Ирина Калентиева, която още предишната седмица бе болна и не се бе възстановила. Това даваше надежди за победа на основните й съперници – Мари-Хелен Премон (Канада, Rocky Mountain), Ченгуан Рен (Китай) и Маргарита Фулана (Испания, Massi), която, разбира се, се стремеше към успех на родна земя. Но състезателката, която даде най-добро време, беше Гун-Рита Даале (Норвегия, Multivan Merida). Тя финишира заедно с Мари-Хелен Премон, като я изпревари само с една секунда! Победата на Даале дойде неочаквано и за самата нея. Както знаете, тя има няколко шампионски титли, печелила е десетки кръгове от СК и е олимпийски шампион от 2004 г., но през 2007 г. вирусно заболяване на стомаха я извади от строя и тя пропусна целия сезон. Затова по собствените й думи победа в някой от ранните кръгове за СК дори не е била включвана в целите й, но ето, че тя вече е факт. При това първото й място дойде след борба до последно с канадката, която пък излезе начело във временното класиране. Маргарита Фулана, която в началото успяваше да следва Даале и Премон, след средата на състезанието постепенно отпадна назад и финишира трета. На четвърто и пето място завършиха Забине Шпиц (Германия, Ghost) и Джорджия Гоулд (САЩ, Luna Womens MTB Team). 

Временното класиране до момента изглежда така: 
1. Мари-Хелен Премон (Канада, Rocky Mountain) – 560т.
2. Ченгуан Рен (Китай) – 480т.
3. Маргарита Фулана (Испания, Massi) – 460т.
4. Ирина Калентиева (Русия, Topeak-Ergon) – 450т.
5. Гун-Рита Даале (Норвегия, Multivan Merida) – 380т.

При мъжете изненади нямаше! Французинът Жулиен Абсалон (Orbea) спечели убедително и третия кръг, показвайки, че ако някой иска да му се опре през този сезон, ще трябва доста да се потруди. Знаейки особеностите на трасето, световният шампион в началото не влагаше излишна енергия и стоеше „кротко“ в челната група, докато в четвъртата обиколка Хосе-Антонио Хермида (Испания,Multivan Merida) изненадващо атакува челната позиция и се откъсна от групата. Абсалон не реагира веднага, но когато се убеди, че испанецът няма намерение да забави темпото си, французинът също се изстреля напред и до края на състезанието борбата за първото място бе между тях. В последната обиколка Абсалон успя да дръпне при едно стръмно изкачване, след което задържа преднината си до финала. Трети завърши сънародника му (и съотборник) Жан-Кристоф Перо, четвърти е Рубен Рузафа (Испания, Orbea), а пети Марко Фонтана (Италия). 

Във временното класиране Абсалон води убедително със своите три победи: 
1. Жулиен Абсалон (Франция, Orbea) – 750т.
2. Кристоф Заузер (Швейцария, Specialized Factory Racing) – 445т.
3. Жан-Кристоф Перо (Франция, Orbea) – 430т.
4. Хосе-Антонио Хермида (Испания,Multivan Merida) – 378т.
5. Нино Шуртер (Швейцария, Swisspower MTB Team) – 350т.