Технически семинар за дилърите на Веломания

Наближава краят на февруари и Веломания отново поканиха дилърите си на семинар, този път технически, макар това определение да е донякъде условно. Ако за първи път чувате за тези семинари, ще припомня накратко, че тази практика започна преди години и се разви доста успешно и ползотворно за всички участници в нея. В началото сбирката беше само една и на нея се представяха както нови продукти, така и някои полезни съвети, свързани с техническатата и сервизна поддръжка, успешните търговски практики, спациални кампании и т.н. С развитието на пазара обхватът на тези прояви стана все по-широк и следващата логична стъпка бе разделянето им на две – един семинар, посветен предимно на новите продукти, който се провежда през есента, и втори, технически семинар, в който се засягат теми, свързани с гаранционното обслужване, профилактиката и ремонта на велосипедите. Разбира се, подобно разделяне на „материята“ няма как да бъде абсолютно, така че „преплитания“ не липсват – на срещата в столичния хотел „Централ“ на 25 февруари на дилърите на Веломания не само бяха показани някои важни технически операции, но им бяха представени и много нови инструменти на Ice Toolz, други нови продукти и… всъщност няма смисъл да ви измъчвам повече с тези сухи приказки, най-лесно ще е да продължим по изпитаната схема с картинки и обяснения към тях. Иначе може да си помислите, че семинарът е бил нещо скучно, а това съвсем не е така!

Срещата започна с темата за кампания „Надеждност“ на Shimano (Reliability Campaign). Вероятно някои от вас си спомнят, че тя стартира именно в България и в момента е разширена в още 13 държави, сред повече от 100 производители, които са пуснали на пазара около 950 000 велосипеда, отговарящи на критериите на кампанията за надеждност. Повече за нея можете да прочетете ТУК.

Следващата лекция бе за динамо-главините и техния монтаж – тема, на която няма да се спирам, тъй като се пада встрани от планинското колоездене.

После пред публиката застана Николай Панайотов – Доктора. Не знам откъде идва прякорът му, но човекът явно е известен в средите на BMX карачите и Веломания са го привлекли за помощник в създаването на такъв тип велосипеди, носещи марката Drag, които да са от висок клас и конкурентни на добрите модели на чуждестранните марки. Николай обясни на присъстващите какви са основните стилове на каране с BMX велосипед и какви са особеностите на самите колела като геометрия, компоненти и т.н.

Същото направиха и двама души от екипа на Веломания, само че за планинските велосипеди. По тази тема има предостатъчно за четене в сайта и форума, така че няма да повтарям нещата.

Последва интересно изпитание за дилърите – тест, който имаше за цел да провери познанията им в различни области от техническата поддръжка на велосипеда.

След това дойде ред и на основния гост на семинара, г-н Алекс Хсиао, главен мениджър на компанията Lifu Bicycle, която е производител на инструментите Ice Toolz, от които Веломания предлага все по-богат асортимент. С тази марка обаче се предлагат по-масовите „сечива“ – шестограни, мулти-инструменти, ключове за спици, резачки, ключове за главини, инструменти за верига, курбели, задни венци и др. Освен тях тайванският производител предлага и още една марка – Xpert. В тази линия са професионалните инструменти, за които се предполага, че ще се ползват най-вече в сервизи. Те служат за подготовка (райбероване, челосване и прокарване на резбите) на рамката при монтаж на някои компоненти (чашки, средно движение, дискови спирачки и др.), за набиване и избиване на чашки, за центровка на капли и т.н. В практическата част на семинара бе демонстрирано и как се използват, така че следващите снимки са посветени на това.


Приспособление за повдигане и окачване на велосипеди към тавана


Различни инструменти Ice Toolz


Динамометрични ключове и комплекти за прокарване на резбата и челосване на тръбата за средно движение


Челосване на тръбата за средното движение. Тази подготовка на рамката е особено важна при новите интегрирани системи от курбели и средно движение, при които лагерите са изнесени в чашки извън рамката.


От ляво надясно: Инструмент за разширяване или стесняване на разстоянието между ушите за задната главина при стоманени рамки; инструменти за набиване на долния конус на чашките; инструмент за набиване на „звездата“ на чашките в стержена.


Комплект райбери за седалковата тръба.


Райбероване на седалковата тръба.


Преса за набиване на чашки и резци за райбероване и челосване на челната тръба и леглата за чашките.


Метчици за резбата в отвора за педали на курбелите плюс допълнителни размери за други приложения.


Инструмент за изваждане на долния конус на чашките (който се набива върху стержена на вилката).


Подготвяне (подравняване и почистване от боята) на ушите на рамката за монтаж на дискова спирачка.

Теоретичната част завърши с поредица от кадри, показващи как се произвеждат карбонови рамки като тези на Drag/Dragomir.

След обедната почивка дилърите бяха разделени на три групи за практическата част на семинара, водена от механиците на Веломания и дори от г-н Хсиао. С тяхна помощ всеки желаещ можеше и сам да извърши техническите манипулации, без да се притеснява, че ще оплеска нещо. Едната част от демонстрациите, свързана с представянето на инструментите от серията Xpert, вече ви показах.

В другата зала основна тема бяха хидравличните дискови спирачки Shimano и тяхното пълнене/обезвъздушаване. За най-любопитните бе показано и скъсяване на маркуча.

В третата зала Пламен Пенев обясняваше стъпка по стъпка как се наплитат колела и какви са разликите в плетката между предно/задно колело и в зависимост от типа спирачка – дискова или V-образна.

За финал дилърите получиха сертификати за видяните и усвоени умения по време на семинара, а един от тях си тръгна и с чисто нов стенд за центровка на капли, тъй като отговорът му на специалния въпрос в анкетата беше най-близък до верния.

Както казах, макар семинарът да беше технически, на него бяха показани и някои нови продукти. Такива са очилата с марка Drag, които ще запълнят освободената от продуктите на Sigma Sport ниша, т.е. ще се целят в предлагането на добро качество на по-достъпна цена.

Бяха изложени и няколко нови продукта на Ritchey, включително такива от най-висок клас (от серията WCS).

Както виждате, беше интересно, поне за мен. Гледайки всичкия инструментариум в залата, направо ми се прииска и аз да поработя върху някой от байковете. Надявам се, че все повече сервизи ще оценят необходимостта от инвестиции в подобни продукти, които в крайна сметка биха довели до повишаване качеството на услугите им. Надявам се и на друго – клиентите да бъдат все по-взискателни към това как се обслужва велосипеда им, дори ако това означава да платят по-висока цена за извършената работа. Ако преди време можеха да се използват извинения от типа „такива инструменти у нас няма откъде да се вземат“, в последните години нещата се промениха и подобни доводи вече „не минават“. Остава да се промени и мисленето на търговците и техните клиенти…

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>