Кристиян Салман за вилките на SR Suntour

Кристиян Салман е шеф на техническия отдел на SR Suntour в Германия. Това ще рече, че една от основните дейности на хората, които той ръководи, е да се занимават с истински или мними дефекти, повреди и т.н., т.е. с гаранционни „работи”. Наред с това Кристиян оказва помощ и на различни дилъри на марката, като обучава персонала им или пък споделя част от ценния си опит в рамките на семинари, какъвто бе и случаят със семинара на Веломания, насочен към дилърите в цялата страна. За него г-н Салман дойде добре подготвен – в куфарчето си с инструменти носеше дори менгеме и се оправда, че не е имало как да „домъкне” всичките си пособия заради ограниченията за теглото на багажа при полети. Разбира се, нищо не успя да го спре да покаже сръчността си, придружена от забавни и полезни разяснения какво точно се случва около импровизирания тезгях. За съжаление няма как да пресъздам настроението, което съпътстваше живата лекция на Кристиян, но си струва да маркирам основните моменти от нея, тъй като става дума за доста интересни и простички неща, които биха спестили някои недоразумения и вероятно ще са полезни на собствениците на вилки SR Suntour.

 


„В голяма част от случаите всъщност не става дума за дефект, а за незнание или неразбиране на устройството на вилката или на резултатите от едно или друго действие на потребителя”. Така накратко може да се синтезира основният извод от лекцията, а останалото са примери, които имат за цел да илюстрират и намалят тези случаи. Зная, че мнозина може би ще възхприемат горното като някакъв вид оправдание, но всъщност това е просто заключение, базирано на стотици, може би дори хиляди гаранционни запитвания, достигнали до отдела, ръководен от Кристиян Салман.

Първият пример всъщност бе кратко и ясно обяснение на функцията „preload” – ако я преведем като „твърдост на пружината”, това не е точно, защото не се променя тази характеристика в цялост, а само в началната й част. С други думи, в регулатора за preload вие натягате или отпускате пружината, което променя силата, необходима за начално сгъване на вилката. Тази настройка обаче не може да оправи нещата, ако твърдостта на пружината като цяло не съответства на килограмите ви, защото колкото и да я натягате, силата, необходима за сгъването й докрай ще е една и съща. Затова ако сте с неподходяща пружина, ще усещате вилката по-мека или по-твърда от желаното. В тези случаи регулаторът за preload няма да може да ви помогне и това не е дефект.

Подобен е и случаят с хидравличните системи за заключване, използвани от SR Suntour. При тях в заключено състояние първите 1-2см от хода остават активни. Това кара хората да си мислят, че не са заключили вилката и те се опитват да  завъртят регулатора повече от необходимото. В един момент може да се получи пренавиване, след което системата за заключване да престане да работи. Не се паникьосвайте! Обикновено няма нищо счупено, а само разместено – оправя се лесно, като се демонтира капачката (врътката) и се избута една част от нея нагоре, така че да си дойде на мястото.

Всичко това бе нагледно показано с няколко вилки, бе разяснено кое как се маха и слага, кое е нормалното положение и кое не. Бе показан монтаж и демонтаж на различните видове патрони за амортизация, както и разглобяване и сглобяване на по-простите модели без хидравлична система. В ръцете на Кристиян всичко изглеждаше лесно и простичко – всъщност то си е така, ако човек знае какво прави.

Следващата част от лекцията бе посветена на явлението, означавано с любимата думичка “луфт”. Тук бе наблегнато на това, че ако луфтът е по-малък от 1мм, той е в рамките на допустимото от производителя. Разбира се, отчита се и нормалното износване на втулките. В тази връзка Кристиян обясни, че някои модели на SR Suntour използват полимерни втулки, а други метални. Вторите, разбира се, са по-издръжливи, затова периодът за подмяна е различен. Той показа нагледно как се извършва тази операция. Същевременно обърна внимание и на факта, че в много случаи хлабината може да е другаде, а не във вилката и обясни как се проверява за луфт в чашките: стискате с една ръка предната спирачка, обгръщате с пръстите на другата чашките (долните) и тласкате велосипеда напред-назад. Ако има движение в чашките, ще го усетите, като за целта е най-добре пръстите ви да са от задната страна  на чашките. В някои случаи е възможно дори да усещате като луфт лекото сгъване на вилката, причинено от преместването на тежестта, затова проверката не се прави само от „кормилото”, а е добре да включите и визуална инспекция, както и да поставите пръсти при семерингите между горните и долните тръби, за да усетите движението „на място”, ако има такова.

Разбира се, бе отделено внимание и на поддръжката на вилката. Според Кристиян регулярната такава е проста и лесна, но трябва да се прави редовно: след всяко каране тръбите да се забърсват от прах и други замърсители, а ако има кал и вода, добре е това почистване да се прави и на самата пътека. Що се отнася до разглобяване и смазване на вилките, ако сте спазвали изискванията за редовно отстраняване на мръсотията, не би трябвало да се налага да прибягвате до тези операции особено често – може би веднъж годишно, но с уговорката, че това зависи от твърде много фактори – условията на каране, поддръжката и т.н.

Бе засегнат и въпросът за гаранцията при счупвания. Кристиян обясни, че има доста белези, по които може бързо да се установи дали счупването не се дължи на неправилна експлоатация, претоварване, усукване и други подобни причини, непокрити от гаранцията на производителя. Разбира се, ако счупването се дължи на дефект в материалите или изработката, продуктът следва да бъде подменен. На дилърите бе напомнено да изискват в такива случаи вилката да бъде представена заедно с целия велосипед, за да се види дали си подхождат и какви биха могли да са причините за счупването.

 

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>