Scott USA залага на Gambler в DH/FR сегмента

В превод от английски „gambler” означава „комарджия”. Не знам какво е накарало Scott USA да кръстят така новия си модел за спускане и фрийрайд, но пък знам, че байкът определено предизвика интерес още преди няколко месеца, която се появиха първите сведения за него, а след това и на есенните велоизложения. Той е и най-значимата новост в каталога на компанията за 2008г., доколкото за повечето други модели вече е ставало дума, включително и на страниците на МТБ-БГ. Затова ще направя кратък преглед на характеристиките му.

Рамката е направена с хидроформирани тръби от алуминий 7005 и има достатъчно отличаващ се профил, но едва ли това е най-важното. По-интересни са някои други подробности, например това, че задницата е с доста повече ставни връзки, отколкото сме свикнали да виждаме при DH/FR моделите на Scott до момента. Въпреки това основната става, около която се движи задницата, остава една – другите три не променят разположението на опорната точка и не влияят върху траекторията на задната ос.

При Gambler е продължена традицията за челна тръба, която е захваната към рамката не със заварки, а със стягащи се „гривни”. Това позволява чрез завъртане да се променя челният ъгъл в рамките на 2 градуса, при това дори не е необходимо да демонтирате вилката (но ще ви трябва голям гаечен ключ – 56мм). Осигурена е съвместимост със стержени 1.5 и 1 1/8.

Освен челния ъгъл, можете да променяте и хода на задницата. Позициите са три – 190, 210 и 230мм. Освен това накрайниците за задната ос са сменяеми и идват в два размера, къс и дълъг, с което можете да промените междуосието и стойките на веригата с 10мм. Scott са кръстили тази система IDS (Interchangeable Dropout System). С различните уши дължината на стойките на веригата е съответно 430 и 440мм. Има и отделен комплект накрайници (от по-дългите) за ос Maxle.

Цялостният вид на Gambler е доста масивен – голям диаметър на тръбите, капсуловани лагери на ставите, 83мм средно движение и уши за стандарта ISCG05. Седалковата тръба е прекъсната, но е с вътрешен диаметър 34,9мм, което позволява да бъде сложен телескопичен кол, с какъвто се предлага фрийрайд версията. Задната ос, разбира се, е 150х12мм. Теглото на рамката е 4780 грама (за DH 10) и 4850 грама (за FR 10). Размерите, в които се предлага Gambler, са два – „къс” и „дълъг”. Означенията не са случайни, тъй като разлика в седалковата тръба няма, но има в дължината на горната.

Както сте разбрали от предходните редове, основните модификации на Gambler са две, за спускане и фрийрайд, като от готовите велосипеди има по две окомплектовки (с цифрови означения 10 и 20) във всяка подгрупа. По отношение на рамките разликата е най-вече в настройките, с които идват: DH 10 и 20 са с по-малък челен ъгъл (64 градуса), по-голям ход (230мм) и по-дълга база, а фрийрайд моделите са в другата крайност – 66 градуса челен ъгъл, 190мм ход и къса база. Стана ясно обаче, че преходът от FR към DH и обратно ще е по силите на всеки собственик на Gambler с помощта на няколко инструмента.

Иначе FR моделите са с еднокоронни вилки (Rock Shox Totem IS и Marzocchi 66 RCV), а DH вариантите с двукоронни (Fox 40 RC2 и Marzocchi 888 RV). Най-високо в ценово отношение ще стои моделът DH 10. Пълните спесификации на готовите байкове Gambler можете да видите в сайта на Scott USA.

За повече подробности:
http://www.scottusa.com/

Коментари във форума



 

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>