Още за Trek 2008 – Remedy и 69er

Мнозина от вас може би са чели статията, съдържаща първите новости относно моделите на Trek през 2008г. В нея ставаше дума за серията Fuel EX, в която бяха направени доста нововъведения като концентрична става на окачването около задната ос, динамично закрепване на задния амортисьор, променена кобилица. Оказва се, че всички тези новости, че и още, са си проправили път и в новите модели Remedy – АМ велосипеди със 150мм ход на задната ос и вилки със 160мм отпред.

Ще маркирам накратко интересните моменти при Remedy, въпреки че за повечето от тях вече е ставало дума:

Концентричният дизайн на задната става (за нейна ос служи оста на задната главина), наречен от Trek ABP (Active Braking Pivot) има за цел да подобри работата на окачването, изолирайки неблагоприятното въздействие на спирачното усилие върху него.

Словосъчетанието Full Floater (напълно плаващ) обозначава захващането на шока към продължението на стойките на веригата. Получава се подвижна точка, която при сгъване на задницата се измества надолу. По този начин инженерите на Trek проектират променлив коефициент на окачването от 2.9:1 до към 2.6:1 (при 100мм ход и нагоре). Това позволява в началото окачването да е меко и отзивчиво, но при по-силни удари то плавно преминава към по-прогресивна „настройка”.

Новата кобилица с означение Evo според данните на Trek е с 15% по-лека и с 50% по-корава от досегашната.

При Remedy има и допълнителна новост в областта на челната тръба и стержена на вилката. „Кодовото название” е Е2. Зад него се крие конструкция, при която кормилната тръба е с променлив диаметър – от 1.5 цола (инча) в основата до 1 1/8 в горната част. Това позволява усилване конкретно в областта на короната и долната чашка, където се съсредоточават по-големи натоварвания. Звучи ли ви познато? Вероятно да, защото наскоро в статията за Specialized 2008 видяхме същото нещо. Като се има предвид, че за моделите Remedy вилки с подобен стержен са доставили както Fox, така и Rock Shox, възниква логичният въпрос дали пък не може да се очаква по-масово разпространение на този дизайн в бъдеще и сред други производители на рамки и вилки?

В серията Remedy за 2008г. има три модела, чиито характеристики можете да видите в сайта на Trek. Най-скъпият, Remedy 9, е с вилка Fox 36 Float RC2, а другите два байка (с номера съответно 8 и 7) са с Rock Shox Lyrik. Следват снимки на новите байкове.

E2


Remedy 9


Remedy 8


Remedy 7

Други интересни модели за следващия сезон са тези с името 69er. Може би ви е известно, че в САЩ модата на 29” планински велосипеди набира популярност с всяка година. Вероятно дори ще си спомните, че всичко започна от Гари Фишер, чиято едноименна компания е собственст на Trek. Е, на фона на повечето други марки, Trek са решили да изпъкнат с байкове, които са с 26” колело отзад и 29” отпред. В идеята им има логика, тъй като голямото предно колело се справя по-добре с неравностите на терена и носи повече стабилност, а класическата дължина на задницата осигурява маневреност и повратливост. Моделите са общо три – два от тях са с твърди рамки и безспорно по-интересна е модификацията 69er Singlespeed (на снимката горе). Както виждате, тръбите на рамката са видяли доста оформяне, а велосипедът като цяло има отчетлив стил, включващ и екзотичната двукоронна вилка на Maverick в специално изпълнение за Trek. Другият твърдак е с 27 скорости и вилка Fox, а третият велосипед с означение 69er е от моделите Top Fuel, които са с двойно окачване.

За контакти:
www.trekbikes.com

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>