Продуктов семинар на Веломания за сезон 2008

Редовните ни читатели знаят, че от няколко години „Веломания” и „Драг” провеждат това събиране на дилърите си, за да им представят акцентите в продуктовата си „кошница”. От първия подобен семинар досега има отчетливо развитие в положителна посока – всяка следваща година дилърите са повече, „кошницата” е по-голяма, а информацията, по мое мнение, по-полезна. На 24 ноември за последното се погрижиха не един, а цели трима чуждестранни лектори – представители на марки, чиито вносител за България е Веломания. Бяха изложени и много от продуктите, за които стана дума в лекциите. Ще стане дума и тук.

Освен официално обявените теми по време на семинара се чуха и други интересни новини. Доста интересни всъщност… Затова не се учудвайте, че информацията в следващите редове няма да е изцяло „рафинирана” – ще има и няколко по-сурови късчета, които вероятно ще засилят нечий апетит. Да започнем с едно такова…

Управителят на „Веломания”, г-н Драгомир Кузов още в началото съобщи, че заради мъглите и забавените полети, една важна пратка е закъсняла и тъкмо е стъпила на родна почва, но не е имало как да се озове в залата, където бяха наредени другите продукти. Става дума за рамки на полския производител DunCon. За някои това име говори достатъчно красноречиво. За други бих препоръчал да посетят сайта на компанията: www.duncon.com Доколкото разбрах, внесените у нас рамки са от „твърдата” серия на марката. Повече подробности вероятно ще научим в близко бъдеще.

А какво ще кажете за няколко броя рамки на канадския производител Ellsworth? Е, това все още не е сигурна новина, по-скоро планове за близкото бъдеще, но съобщени от г-н Кузов, прозвучаха достатъчно сериозно.

Както знаете, „Веломания” е вносител на Trek за България. Догодина обаче е твърде вероятно да видим и продукти на свързаните с този производител марки Gary Fisher и Bontrager.

Колекцията на Giro, включваща и продукти за зимния сезон, вече е в България. Сруд продуктите са и новите маски за ски/сноуборд, които вероятно ще се харесат и на спускачите. Доколкото успях да ги разгледам, всички имаха двуслойни плаки, а моделите за възрастни започват с цени от 89лв. Рекламно лице на Giro в България ще бъде Александра Жекова, която бе представена като „най-добрата ни сноубордистка”.

Разбира се, сериозно внимание бе обърнато на продуктите с марка Shimano. Тъй като за тях писах подробно още през пролетта, ще си позволя този път да съм по-кратък, маркирайки новостите само с цел припомняне:
-Серията Altus е изцяло обновена, включва дискови спирачки и курбели със захват Octalink.
-Новата хидравлична спирачка в началния клас, BR-M485, ще се бори да измести механичните спирачки в този пазарен сегмент. Лостчето е с „изтънен” дизайн на резервоара, за да има повече място за командите. Дисковете са с размери 160, 180 и 203мм, има както за 6 болта, така и за Center Lock захват. Цената също е атрактивна: апарат – 35лв., лостче – 25лв. и диск – 18лв. (без значение от размера).
-Топ-дерайльорът XTR с означение Shadow (нови модификации, насочени към АМ велосипеди, които са с „прибран” дизайн и не се люлеят към рамката) ще струва около 250лв.
-Друга напълно обновена серия е XT, която през 2008г. навършва 25 години. Ако не сте чели статиите за Shimano 2008 в „Новини”, струва си да го направите. При главините е подобрен механизмът на свободното движение, така че да зацепва на 10 градуса. Към серията има и готови колела, UST съвместими, във варианти с диск за АМ и XC велосипеди, както и във вариант за ХС, но с борд за V-образни спирачки и по-малък брой спици.

Друга съществена част от представянето бе отделена на велосипедите Drag. В това отношение Веломания не следва стриктно календарната година, така че много от моделите им се появяват тогава, когато са готови. От това следва че велосипеди като F6 и Rush например са добре познати и вече се обсъждат активно. Все пак ето накратко акцентите:
-Climber вече е с по-къси стойки на веригата и допълнителни подсилки. Още по-хубаво е, че ще се предлага и в допълнителен размер – 16,5 инча.
-Базовият модел Ontario е със заден дерайльор Shimano Altus и V-спирачки Tektro. При Ontario Pro е добавена нова разцветка в кафяви тонове, а при Ontario Team Edition промените са най-много: четвърта разцветка (в сиво), 180мм диск отпред, кормило и лапа Ritchey, гуми Schwalbe Black Jack и капли Mach1 Nitro.
-Zx5 е с нова олекотена рамка в размери 16, 18 и 20 инча, монтаж Shimano Alivio със заден дерайльор Deore и варианти с дискови или V-образни спирачки. За този велосипед след известно време ще има тест на страниците на МТБ-БГ, където ще бъде представен по-подробно.
-При твърдаците бе показан и прототип за придвижване в града, с удобна „планинска” рамка, твърда вилка, гладки тънки гуми и монтаж Shimanо Alfine с главина с вътрешни скорости. Колелото не само изглеждаше добре, но и возеше приятно.
-За F6 бе наблегнато на възможностите за избор измежду задни амортисьори на различни производители.

От чуждестранните гости пръв пред дилърите застана Антоан Шано от френския производител на капли и спици Mach1, чиито продукти Веломания ще дистрибутира в България и ще вгражда в много от моделите си. Компанията произвежда около 200000 капли и 1.5 милиона спици и нипли годишно. Производството се осъществява в два завода във Франция, което дава възможност за много бързи доставки, особено на територията на Европа – нещо, което бе потвърдено и от представителите на Веломания. Единият от заводите всъщност произвежда машини за плетене на готови колела, макар че Mach1 не предлага такива. Затова пък машините им се ползват от реномирани производители като Cannondale, DT Swiss и др. В изложбената зала бяха подредени и стeлажи с почти всички капли на Mach1, а по-любопитните бих насочил към сайта на компанията: www.mach1.fr

От страна на SR Suntour гост бе Кристиян Салман, шеф на техническия отдел на компанията в Германия, но неговата лекция бе толкова интересна и полезна, че ще й отделя място в отделна статия следващите дни. Иначе, сред вилките се открояваше моделът Durolux, чиято цена в България ще бъде около 490лв.

Третият чуждестранен лектор бе Вивиан Чунг, която представи новостите от страна на най-големия производител на велосипедни вериги – KMC. Например най-леката верига в света – модела X-SL, чиято 9-скоростна модификация тежи 242 грама (110 звена). Тя е и със специално покритие от титанов нитрид, което прави повърхността много твърда и гладка, а осигурява и златистата окраска. Подобно покритие използват и някои други вериги на KMC във високия клас. При продуктите за BMX пък тайванският поризводител предлага цветни вериги, които вероятно ще спечелят сърцата на любителите на шаренията. Друг важен момент за тях е единичното свързващо звено, което се използва за постигане на правилна дължина на веригата при велосипеди с фиксирана предавка (BMX, Singlespeed и др.). Отскоро KMC правят и диодни фарове, които също бяха показани по време на семинара.

Като редовен ползвател на автомобил с цел придвижване до мястото за каране, за мен бе много интересно да разгледам новите багажници на Peruzzo, които бяха пристигнали в България преди броени дни. Както виждате и от снимките, бяха изложени един доста сериозен модел за теглич с отделни релси и държачи за байковете (415лв), един по-обикновен за задната врата (95лв) и два багажника за транспортиране на велосипед на покрива на колата, чиито цени ще са 95 и 109лв.

Завършвам с една вест, която няма връзка с продуктите, но ще е интересна за спускачите у нас: Веломания са били потърсени от собствениците на лифта в Сопот и са се договорили с тях за изграждането на по-леки трасета и съоръжения в района около лифта, за да има повече възможности за каране, включително и за хора с по-малко смелост и/или умения, които да има къде да започнат, преди да преминат към сегашното DH трасе, което е с по-високо ниво на трудност.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>