Ден без автомобили – 22 септември

Ако при прочитането на заглавието сте си казали с леко отегчение „А, да, то всяка година има велошествие на този ден…“, това всъщност е една добра новина, независимо дали сте взели участие в похода по софийските улици или не. Важното е да знаете, че го има. Както е добра новина и това, че днес стотици хора с велосипеди посрещнаха слънчевите лъчи с празнично настроение и решиха да отбележат края на Европейската седмица на движението, която тази година премина под мотото „Улици за хората“ и бе уважена в повече от 1300 града. В това число и няколко български. Традиционният завършек на тази седмица е Денят без автомобили на 22 септември.

Тази година велошествието в столицата премина по най-дългия маршрут, който помня. Освен това то бе предвождано от знатни гости: Негово Превъзходителство посланика на Кралство Холандия в България г-н Вилем ван Ее и известните български спортистки Евгения Раданова и Маги Малеева правеха компания на Драгомир Кузов (управител на „Веломания“ и „Drag“, които бяха основен организатор на проявата) в челото на колоната от колоездачи, с което показаха своята ангажираност към проблемите, възникващи при придвижване с велосипед в града. И, разбира се, споделиха радостта от карането на колело.

Велопоходът завърши в Южния парк, където за малчуганите от всички възрасти бе организирано традиционното състезание, подкрепено с много награди и усмивки. А за да не ви отегча съвсем с приказките си, ще се опитам да пресъздам разнообразието на днешния ден с няколко снимки и кратки коментари към някои от тях.

Разбира се, редно е да спомена и спонсорите и съорганизатори на велошествието и състезанието: Веломания ЕООД в качеството си на официален представител на Shimano за България, производителят на тетрадки Black&White, Транспрес, район „Триадица“ на Столична община, клуб по туризъм „Рила“ и Българска федерация „Туризъм“. Освен това към велошествието се присъединиха и сдруженията „Велоеволюция“, „За Земята“, а вероятно и други организации с подобна дейност.


Да започнем деня с познати хора!


Хем ме возят, хем ме снимат отвсякъде – днес ще стана известен!


Участник във велошествието облича една от тениските, които по традиция бяха раздадени на всички присъстващи.


Маги Малеева отправя няколко думи към участниците


За Н.Пр. посланика на Кралство Холандия у нас Вилем ван Ее тази седмица бе изпълнена с колоездачни събития!


Стартът е даден!


Открийте най-интересния участник!


По бул.Витоша карането на колело е приятно не само на велошествия!


Още една форма на семейно спортуване!


Най-малките застават на старта!


Разходката в парка нeвинаги е лесна!


Евгения Раданова връчваше наградите на победителите.


Победителите в детското състезание позират заедно с Евгения Раданова и Драгомир Кузов от Веломания

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>