Schwalbe Nobby Nic/Racing Ralph 2.25

Този комплект гуми от серията Evolution на Schwalbe е най-добрата комбинация, която германският производител предлагаше през 2007г. за ХС/АМ велосипеди. 2.25 е само един от трите възможни размера – освен него има и 2.1, който е подходящ най-вече за ХС приложения и 2.4, който с големината си пасва най-вече на дългоходови ендуро байкове и дори може би „залита” към категорията „фрийрайд”. Общото за всички модификации е, че бидейки част от топ-линията на Schwalbe, те споделят най-новите технологии и са едни от най-леките продукти в класа си. На българския пазар те се предлагат по-активно едва от тази година, но за сметка на това цената е по-добра, отколкото в повечето европейски държави – 43лв. за Nobby Nic и 40лв. за Racing Ralph.

 

Гумите бяха тествани в комплект – Nobby Nic отпред, Racing Ralph отзад, защото именно това е комбинацията, която производителят препоръчва като най-универсална и подходяща за разнообразни терени и условия. Макар че и двата модела са оптимизирани за намаляване на съпротивлението при търкаляне, Nobby Nic е отчетливо „по-бодлив” – с по-дълбок протектор и доста по-агресивна шарка, докато Racing Ralph има много по-състезателен вид със своя нисък профил. И двете гуми са с кевларен борд и тънък гъвкав каркас (обвивка), което наред с иновативните материали намалява теглото до забележителните 560/485 грама. Обърнете внимание, че става дума за най-леката версия с размер 2.25 – вариантите с допълнителна защита на стените срещу прокъсване (Snake Skin) или пък тези, които са съвместими с UST стандарта, са малко по-тежки. Не мога да подмина похвалния факт, че отчетеното тегло не е за сметка на размера – в зависимост от каплите, на които са монтирани, гумите могат да изглеждат с доооста голям балон. Е, върху моите колела не успяха да достигнат пълни 2.25 инча ширина, но въпреки това не мога да се оплача от големината им. Благодарение на това гумите стъпват стабилно и имат достатъчен обем да поемат комфортно неравностите на терена.

И двете гуми са трикомпонентни, което ще рече, че протекторът им е изграден от три различни материала – това позволява да се постигнат значително по-добри характеристики в различни части на гумата. По-конкретно: в основата е използвана сместа Qualifier, чиято основна задача е да осигурява стабилност на протектора и ниско съпротивление при търкаляне. За централните грайфери Schwalbe разчитат на материала Off-Road Racing Compound, който балансира износоустойчивостта и сцеплението, а за страничните грайфери се грижи материал с красноречивото име Maximum Grip (в превод: максимално сцепление).

Когато „обух” байка си в новите „пантофки”, резултатът от гледна точка на педалирането и задвижването на велосипеда бе впечатляващ. И то не само при условията на краткото първо каране – веднага след него комбинацията Nobby Nic/Racing Ralph бе изпратена „на въоръжение” по време на Рудопия 2007 – 430км преход през Родопите, включващ всевъзможни терени и настилки – от най-гладък асфалт през различни почви, пясък и чакъл до някои доста брутално изровени черни пътища с едри камъни и неприятни коловози. Може и да се лъжа, но ако бях с по-тежки и трудновъртящи се гуми, това десетдневно приключение вероятно щеше да ми дойде в повече. Продуктите на Schwalbe обаче продължаваха да се търкалят леко ден след ден, въпреки натрупващата се умора в краката ми. Бях впечатлен и от поведението им на сухо – върху повечето настилки Nobby Nic и Racing Ralph имаха отлично сцепление и в комбинация с окачването на байка ми позволяваха доста фриволно влизане в някои завои. Особено учуден останах от стабилността им върху песъчливи почви, дори и в по-дълбоки наноси. Единствените затруднения със сцеплението върху сухи настилки възникнаха при някои чакълести пътища, най-вече такива с твърда основа и малки до средни по размер камъни върху нея, където в завой гумите бяха по-нестабилни и се случваше да поднесат, но за щастие го правеха по достатъчно предвидим и контролируем начин. Редно е да отчетем, че при по-агресивно каране в подобни условия повечето ХС/АМ гуми едва ли биха постигнали нещо повече. Поради особеностите на лятото нямах много възможности да изпробвам гумите на кал и мокри терени, но все пак успях да намеря и такива тук-там. И двете шарки се почистват много добре от калта и при каране в размекнати почви с нормална за условията скорост поведението им е достатъчно предвидимо. Разбира се, предвид грайфера на Racing Ralph при изкачване върху хлъзгави настилки не очаквайте да намирате сцепление навсякъде! На мокри камъни обаче (признавам, отново доста труден терен за почти всяка гума) Nobby Nic и Racing Ralph се представиха малко по-зле, отколкото очаквах, т.е. хлъзгаха се повече. Ако трябва да обобщя впечатленията си, комбинацията, предложена от Schwalbe, се представи отлично при повечето терени, особено като се има предвид минималното съпротивление, което оказват гумите при въртене.

Единственият по-сериозен проблем, който имах, бе със здравината на каркаса (стените) на гумите, но за него трябва да виня най-вече себе си. След няколко дълги дни в Западните Родопи и няколко страхотни спускания, включващи немалко остри камъни, една сутрин забелязах поражение по стените и на двете гуми. Задната бе пострадала сериозно – разрез около 2-3см, докато предната се бе отървала по-леко (само около 1см и то съвсем повърхностно срязване). Още когато ги купувах бях наясно, че гуми с толкова ниско тегло може би няма да издържат на по-агресивно каране в обкръжението на остри камъни и ръбове на коловози. Особено когато са монтирани на велосипед със 150мм ход на окачването, който позволява да газите доста смело всякакви препятствия по пътя си. Грешката ми в случая бе, че не избрах подсилената версия Snake Skin, която има защита точно срещу подобни „издевателства”. Затова не мога да отчета тези срязвания като недостатък на гумите – ако карате по тежки терени и държите да го правите с едни от най-леките гуми на пазара, трябва да поемете този риск. А пък ако искате да постъпите по-умно от мен, за подобен тип каране жертвайте петдесетина грама на колело и изберете варианта Snake Skin.

Nobby Nic/Racing Ralph 2.25 паснаха идеално на нуждите ми – подходящи като размер, много леки и с много добро поведение. Ако има за какво да се „ядосвам”, то е че не мога да изпробвам наведнъж всички техни модификации. Предполагам, че с размер 2.1 ускорението и лекотата при каране ще са още по-добри, а с големия балон на 2.4 вероятно стабилността ще се подобри, особено върху чакъл и камъни. Защитата Snake Skin вероятно би спасила комплекта ми от пораженията, които му нанесох. И все пак нека бъдем реалисти – човек в даден момент може да кара само по една гума отпред и отзад. Ако държите на лекотата и се чудите откъде да започнете, комбинацията Nobby Nic/Racing Ralph 2.25 е повече от подходяща!

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>