Sram X-9 Trigger Shifters

Палцовите команди на Sram, използващи технологията Impulse, която дава възможност да превключвате предавките и в двете посоки само с палеца си, пожънаха успех от появата си преди няколко години. Те спечелиха много почитатели, но на всекиго е известно, че в наши дни пазарът и конкуренцията „не спят”, така че Sram продължи да търси начини за подобряване на тези свои продукти, особено в по-високите класове. Така се стигна до представянето на топ-модела X.0 – едни от най-скъпите, но и „най-изпипани” команди на пазара. Следващата стъпка бе още по-добра за потребителите – част от новите функции бяха внедрени и в по-евтината група Х-9 и така станаха достъпни за по-широк кръг хора. Именно с обновения за 2007г. модел Х-9 ще ви занимая в следващите редове.

Три са основните новости при новите команди. Първото, което прави впечатление, е дизайнът. Той е почти точно копие на топ-модела Х.0, само че капакът от горната страна на командата не е от карбон, а от по-обикновен полимерен материал. Друга разлика е, че при топ-модела е използван капсулован лагер за главната ос, докато тук е втулка. Цялостното усещане, което оставя Х-9 с металния си корпус, е за здрава и солидна изработка. След няколко месеца работа няма и помен от хлабини или механично износване. Размерите на командите са компактни, а теглото на комплекта е само 230 грама (заедно с жилата). Вътрешният механизъм е прост и надежден, а достъпът до него е по-лесен от всякога, тъй като пластмасовия капак се демонтира с помощта на една единствена врътка, която е достатъчно голяма и удобна, ако се наложи да я използвате. За да се спестят няколко грама, а и поради естетически/дизайнерски причини, новите превключватели Х-9 нямат дисплей, който да показва на коя предавка се намирате. За мнозина това може да създаде обърквания от време на време, но Sram явно са преценили, че ползвателите на продукти от такъв клас не се нуждаят от подобни „глезотии”. Аз не съм съвсем съгласен с подобно решение, макар че не съм имал сериозни трудности от липсата на информация на коя предавка се намирам.

Втората новост, пренесена от Х.0, засяга разположението на командите върху кормилото. И тук е добавена възможност за избор между две позиции върху гривната за закрепване. Това позволява промяна с около1 см, което е добре за фина настройка, след като сте решили от коя страна на спирачното лостче да разположите командата. Има и леки промени във формата и дължината на лостчетата спрямо по-стария модел, но аз никога не съм имал проблеми с ергономията на предишното поколение, така че ако при новите има подобрение за хора, които са изпитвали неудобство със стария модел, на мен ми е трудно да го усетя.

Третата новост е технологията Zero Loss Travel. Това ще рече, че лостчетата за превключване нямат свободен ход и директно зацепват към зъбците във вътрешността на командата. Това прави смяната на предавката много директна и отчетлива – тя започва от момента на натиск върху лостчето. Наред с това обаче работата е станала и „по-твърда” в сравнение с предишните модели. Дали това ще ви хареса или не, не мога да кажа. На мен по-мекото усещане при лостчетата отпреди ми допада повече, но при новите Х-9 превключването наистина е по-рязко и осезаемо.

Допълнителен плюс от въвеждането на толкова новости при този модел е това, че в класовете под него качеството се придвижи с един пункт нагоре – старите команди Х-9 вече са Х-7, а пък те от своя страна са се превърнали в SX5. Що се отнася до новия модел, за който говорихме до момента, той запазва може би най-доброто съотношение цена-качество в линията на Sram – почти всички екстри на Х.0 тук присъстват на значително по-ниска цена. Не че 210лв. за комплекта от две команди са малко пари, но ако ги имате и сте избрали движението ви да е Sram, няма да ги похарчите напразно.

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>